Διαφορά δυο γενιών οι LCS με τις προτεινόμενες για την Ελλάδα MMSC/HF-2 υποστηρίζουν οι Αμερικανοί

Το σύστημα Aegis και η συνέχειά του Combat 21 όπως σημειώνουν οι Αμερικανοί της εταιρείας Lockheed Martin δείχνουν ότι πάνω από 50 χρόνια το ναυτικό των ΗΠΑ στηρίζεται στα συστήματα που προτείνονται και για το Ελληνικό ναυτικό. Πηγή εικόνας: Διαφάνεια παρουσίασης της Lockheed Martin




Ρεπορτάζ Γ.Σ., Hellas Journal

Ένας – ένας οι «μνηστήρες» των τεσσάρων νέων Ελληνικών φρεγατών και σαφώς του προγράμματος μαμούθ των περίπου 5 δις για το Πολεμικό Ναυτικό, ανοίγουν όλο και περισσότερο τα χαρτιά τους εκτός από το ναυτικό Επιτελείο και στον Ελληνικό Τύπο.

Και μάλιστα η αμυντική έκθεση DEFEA για τους «μνηστήρες» θεωρήθηκε ο καλύτερος χώρος ώστε να συνεχιστεί εκεί αυτή η ναυμαχία που έχει ξεκινήσει.

Χαρακτηριστικό είναι ότι όλοι οι παίκτες έχουν κάνει απόβαση στην Αθήνα, δείχνοντας με κάθε τρόπο ότι δεν προτίθενται να πετάξουν λευκή πετσέτα.

48 ώρες πριν με ρεπορτάζ μας είχαμε επισημάνει ότι στην τετράδα των μνηστήρων που φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι προκρίνονται στην επόμενη φάση της αξιολόγησης του Πολεμικού Ναυτικού, εκτός των τριών Ευρωπαϊκών παραμένει και η Αμερικανική πρόταση.

Η ομάδα εργασίας της κατασκευάστριας εταιρίας της MMSCή στη νεότερη ονομασία της HF-2 (HellenicFrigate 2), LockheedMartinπου βρίσκεται στην Αθήνα άνοιξε τα χαρτιά της στον Ελληνικό Τύπο τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη φρεγάτα, δεν έχει σχέση με την LCS,είναι ένα νέο πλοίο.

«Πρόκειται για ένα πλοίο το οποίο αποτελεί την συνέχεια των LCS, δηλαδή αυτό το πλοίο, η HF-2 βρίσκεται δυο γενιές μπροστά κι έχει δοκιμασμένα συστήματα που καλύπτουν τις ανάγκες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού», σημείωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας.

Ο Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης Μ. Ανατολής και Ελλάδας της Αμερικανικής LockheedMartin Γρηγόρης Κουτσογιάννης, επισήμανε πολλές φορές ότι η προτεινόμενη φρεγάτα είναι το πλοίο που έχει όλα εκείνα τα συστήματα διαλειτουργικότητας που συνεργάζονται με τα νέα αποκτήματα του Πολεμικού Ναυτικού MH-60 ROMEO.

Οι Αμερικανοί επισημαίνουν ότι η ίδια διαλειτουργικότητα των συστημάτων θα επιτευχθεί και κατά τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής των φρεγατών ΜΕΚΟ.

Η «παιδική ασθένεια» υπό νέα δοκιμή…

Σ’ ότι αφορά τα προβλήματα που παρουσίασαν οι φρεγάτες LCS, πάνω στο σχέδιο της οποίας έχει στηριχτεί η προτεινόμενη HF-2, οι Αμερικανοί σημειώνουν πως έχουν ξεπεραστεί.

Βεβαίως αυτό δεν έχει επαληθευτεί και εν πλω όπως προκύπτει μέσα από σχετική ερώτηση του τέθηκε για το σύστημα πρόωσης, το οποίο παρουσίασε το πιο σημαντικό πρόβλημα στην κίνηση της Αμερικανικής φρεγάτας.

Σε αυτό το σημείο τόσο οι Αμερικανοί όσο και ο κος. Κουτσογιάννης είπαν ότι το νέο σύστημα έχει δοκιμαστεί προς το παρόν στην ξηρά. Οι θαλάσσιες δοκιμές πρόκειται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα ώστε να φανεί σε πραγματικές καταστάσεις αν το πρόβλημα έχει λυθεί ή παραμένει και πρέπει να γίνει οτιδήποτε άλλο.

Οι Αμερικανοί προσφέρουν την MMCS/HF-2 με οπλικό φόρτο 11 κελιών, με εκτοξευτές ΜΚ41 για αντιαεροπορικούς πυραύλους. RAM για την εγγύς προστασίας του πλοίου με 21 πυραύλους, 8 εκτοξευτές αντιπλοϊκών NSM, πυροβόλο Strales 76mm.

Στον σημαντικό ανθυποβρυχιακό αγώνα για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, οι Αμερικανοί επιμένουν ότι ο συνδυασμός του συρόμενου από την φρεγάτα sonarκαι το υπερσύγχρονο MH-60 Romeo είναι αυτός που χρειάζεται για το Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Σε αυτό το σημείο ας βάλουμε έναν αστερίσκο για να σημειώσουμε ότι οι Ευρωπαίοι «μνηστήρες» έχουν στον σχεδιασμό των πλοίων τόσο σταθερό sonarτρόπιδας που παίζει σημαντικό ρόλο στο Ελληνικό ανάγλυφο του βυθού για τον εντοπισμό εχθρικών υποβρυχίων, όσο και τορπίλες για την αντιμετώπιση των μαύρων πλοίων.

Το γεγονός ότι υπάρχει πλέον ιδιοκτησιακό καθεστώς στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι ένα θετικό βήμα στην εξέλιξη για την λύση πακέτο που αναζητά η κυβέρνηση για το Πολεμικό Ναυτικό.

Οι Αμερικανοί έκαναν λόγο για την κατασκευή μιας φρεγάτας στα Ιταλικά ναυπηγεία κι άλλες τρεις στα Ελληνικά.

Σε κάθε περίπτωση η LOA, δηλαδή η απάντηση στο επίσημο ερώτημα της Ελλάδας για τις Αμερικανικές φρεγάτες, αναμένεται περί τα τέλη του καλοκαιριού και μέσα σε αυτή, αναλυτικά οι Αμερικανοί θα περιγράφουν την λύση πακέτο που δίνουν για το Πολεμικό Ναυτικό. Τότε θα φανεί κι αν η άλλη πλευρά του Ατλαντικού έχει «αντίμετρα» απέναντι στις πολύ ισχυρές Ευρωπαϊκές προτάσεις.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Η 336 Μοίρα «Όλυμπος» στην Blue Flag: Στους δυο (Ελλάδα- Ισραήλ), τρίτος (Τουρκία) δεν χωρεί

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: