“Ανασήκωσε την πλάτη κι απόσεισέ τους Πενταδάκτυλέ μου”… Νέος Αττίλας εν όψει στις 20 Ιουλίου

FILE PHOTO: Η παράνομη “σημαία” του κατοχικού καθεστώτος στον Πενταδάκτυλο. Αυτό το απαράδεκτο θέαμα βλέπουν κάθε βράδι οι Ελληνοκύπριοι που διαμένουν στη Λευκωσία. Φωτογραφία Yannis Kolesidis for The New York Times, ANA-MPA




Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Πλησιάζοντας την αποφράδα ημέρα πικρής μνήμης, της εισβολής πριν από 47 χρόνια των Τούρκων στην Κύπρο, η αγωνία φτάνει στο απόγειο της, καθώς ο Ερντογάν έχει ήδη προαναγγείλει νέες επιθετικές ενέργειες στην πολύπαθη Μεγαλόνησο.

Όλα όσα μέλλει να συμβούν, που καθημερινά προαναγγέλλονται αποτελούν μια νέα εισβολή, ένα νέο Αττίλα. Στις 20 Ιουλίου από την κατεχόμενη Κύπρο, ο Ερντογάν αναμένεται να εξαγγείλει, την εγκατάσταση βάσης drones, περαιτέρω άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και νέες γεωτρήσεις σε θαλάσσια τεμάχια, που ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Όπως ήδη δήλωσε ο σουλτάνος, αναφερόμενος σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Σαρλ Μισέλ, του υπεδείχθη να μην είναι επιθετικός απέναντι στην Κύπρο και αυτός αγέρωχος όπως είπε του απάντησε, ότι δεν θα του πουν τι θα λέει, δείχνοντας έτσι δημόσια, ότι γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του, ολόκληρο το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ. Κατά τα άλλα κατά καιρούς θυμάται και επαναλαμβάνει το ενδιαφέρον του να ενταχθεί η Τουρκία στους κόλπους των “27” της Ευρώπης.

  • Με το αυταρχικό καθεστώς που έχει εγκαθιδρύσει στο εσωτερικό, φυλακίζοντας και διώκοντας τους πολιτικούς του αντιπάλους, αλλά και όσους έχουν το σθένος να δημοσιοποιούν τις σχέσεις του με τρομοκρατικές οργανώσεις της Μέσης Ανατολής, με την απόσυρση από τη Συμφωνία της Κωνσταντινούπολης, που ο ίδιος υπέγραψε πριν δέκα χρόνια, και με τις φιλίες του, με τους κάθε λογής ομοϊδεάτες του, από τον Μαδούρο και τον Λουκασένκο, μέχρι τους Αγιατολάχ της Τεχεράνης, πως είναι δυνατόν να θεωρηθεί ότι η χώρα αυτή ασπάζεται τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης.

Δεν υπολογίζει την Ευρώπη και τα θεσμικά της όργανα και ταυτόχρονα διαγράφει με μια μονοκονδυλιά και όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Από αυτό που ζητάει την απόδοση των Βαρωσίων στους νομίμους κατοίκους της, μέχρι όσα δεν αναγνωρίζουν το μόρφωμα που έστησαν στα κατεχόμενα με τις κάνες των όπλων το 1974.

Ο εγκάθετος του Ερντογάν στα κατεχόμενα, δήλωσε με θράσος, έχοντας δίπλα του τις πλάτες της κατοχικής Τουρκίας, ότι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι νεκρά κείμενα. Με τον Τσαβούσογλου να δηλώνει ότι αν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματα που έχει η Άγκυρα υπαγορεύσει στον κατοχικό ηγέτη, τότε τα γεωτρύπανα θα εισβάλουν και πάλι στο Νότο στον θαλάσσιο χώρο, που ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Και ποιες είναι αυτές οι ιταμές αξιώσεις; Να δεχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία να εισπράξουν τα μισά οι Τουρκοκύπριοι, γράφε οι Τούρκοι, από τους υδρογονάνθρακες του Νότου και να έχουν αυτοί και μόνο οτιδήποτε βρεθεί στο Βορρά. Αυτό θυμίζει λίγο τις μπαγαποντιές που βλέπαμε μικροί στον καραγκιόζη, που έλεγε τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου δικά μου.

Με την Ευρώπη χωρίς εξωτερική πολιτική και την Μερκελ να παίζει το δικό της παιχνίδι με την Άγκυρα, στο παρά πέντε της εξόδου της από την Καγκελαρία, η μόνη ελπίδα που απέμεινε στην Αναστασιάδη είναι ο Μπάιντεν στον οποίο ήδη και προσέφυγε με μια δραματική επιστολική έκκληση.

Αν θα καταφέρει να τιθασεύσει το ανήμερο θηρίο της περιοχής μας ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, είναι κάτι που δεν φαίνεται εύκολο. Κι αυτό, γιατί ο εθνικιστής-ισλαμιστής αυταρχικός ηγέτης της Τουρκίας, παίζει με το αεροδρόμιο της Καμπούλ, προσφέροντας στους Αμερικανούς εκδούλευση και ταυτόχρονα θεωρεί εαυτόν ισότιμο με τους Μπάιντεν και Πούτιν και δεν δέχεται μύγα στο σπαθί του.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η μεγαλοπρέπεια με την οποία περιβάλλει τον εαυτό του. Από το σαράι της Άγκυρας μέχρι το εξοχικό του, δεύτερο παλάτι που κατασκευάζει στην Μαρμαρίδα. Όλα αυτά την ώρα που η σύζυγός του συμβουλεύει τις γυναίκες της Τουρκίας να βάζουν μικρότερες μερίδες στο τραπέζι και να αγοράζουν λιγότερα τρόφιμα.

Δυστυχώς όχι μόνο ο Ερντογάν αλλά ολόκληρο το πολιτικό σύστημα της Τουρκίας έχει στοχοποιήσει την Ελλάδα και την Κύπρο. Με την Ελλάδα έκανε πρόσκαιρα πίσω ο Ερντογάν, για να κατευνάσει μερικώς Ευρώπη και ΗΠΑ και για να το παίξει δήθεν καλό παιδί προκειμένου να εισπράξει 3,5 δις ευρώ, ενώ στο ντιλ φαίνεται δεν μπήκε η Κύπρος, την οποία θα επιχειρήσει λίαν προσεχώς να κατασπαράξει.

Από τον γ.γ. του ΟΗΕ δεν περιμένει κανείς τίποτα, μια και αυτός και η υπόλοιπη κουστωδία του, ανήκουν στην κατηγορία των διεθνών πλουσιοπάροχα αμειβομένων δημοσίων υπαλλήλων. Δεν χαλάνε εκεί στη Νέα Υόρκη τον χρόνο τους με λεπτομέρειες της ιστορίας.

  • Η Μέρκελ στην Ευρώπη φρόντισε να μην χαλάσει την ζαχαρένια του Ερντογάν. Μένει ο Μπάιντεν μια και ο Πούτιν έχει απορροφηθεί με τις μεγάλες μπίζνες που έχει στήσει με την Άγκυρα.

Δεν μένει παρά να επικαλεστούμε τον στίχο του μεγάλου Κυπρίου ποιητή του Κώστα Μόντη, που έγραψε μες την απελπισία του για τον κατοχικό στρατό των σαράντα και πλέον χιλιάδων της Τουρκίας που βρίσκεται στην Κύπρο, εναποθέτοντας τις ελπίδες του στην οροσειρά του Πενταδάκτυλου, που βρίσκεται στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Μεγαλονήσου με την φράση “Ανασήκωσε την πλάτη κι απόσεισέ τους Πενταδάκτυλέ μου”…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη NEWS GOOGLE

Τον χαϊδεύουν Βερολίνο, Λονδίνο, και λίγο ο Μπάιντεν: Ο δικτάτορας της Άγκυρας και οι σύμμαχοί του

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: