Πειραματικό φάρμακο για τον καρκίνο του προστάτη επιταχύνει την ανάρρωση νοσηλευόμενων ασθενών με Covid-19

File Photo: Eπαγγελματίας υγείας προετοιμάζει εμβόλιο κατά της Covid-19, στην πόλη Duque de Caxias της Βραζιλίας. EPA, Antonio Lacerda




Πειραματικό φάρμακο για τον καρκίνο του προστάτη βελτίωσε την κλινική εικόνα των νοσηλευόμενων ασθενών με Covid-19 και επιτάχυνε την ανάρρωσή τους, σύμφωνα με δοκιμή στη Βραζιλία.

Το φάρμακο προξαλουταμίδη (proxalutamide) που αναπτύχθηκε από τη φαρμακευτική εταιρεία Kintor, μπλοκάρει τις επιπτώσεις των ορμονών ανδρογόνων, απενεργοποιώντας τους σχετικούς υποδοχείς στην επιφάνεια των κυττάρων.

Η πρωτεΐνη-ακίδα του κορωναϊού, προτού διεισδύσει στα ανθρώπινα κύτταρα και τα μολύνει, πρέπει να ενισχυθεί από μια πρωτεΐνη (TMPRSS2) που ρυθμίζεται από τους κυτταρικούς υποδοχείς ανδρογόνων.

Το συγκεκριμένο μη στεροειδές φάρμακο εμποδίζει αυτή τη διαδικασία, δυσκολεύοντας έτσι στη συνέχεια τη μόλυνση των κυττάρων από τον ιό SARS-CoV-2.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, μελέτησαν 645 μη διασωληνωμένους ασθενείς που νοσηλεύονταν λόγω λοίμωξης Covid-19 και στους οποίους, αφού χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, χορηγήθηκε είτε το εν λόγω φάρμακο (300 μιλιγκράμ τη μέρα), είτε εικονικό (πλασίμπο).

Μετά από δύο εβδομάδες, είχε αναρρώσει το 81,4% των ασθενών που είχαν πάρει προξαλουταμίδη, έναντι μόνο 35,7% όσων είχαν πάρει το ψευδοφάρμακο. Μετά από τέσσερις εβδομάδες είχαν πεθάνει σχεδόν οι μισοί ασθενείς (49,4%) στην ομάδα ελέγχου του πλασίμπο, έναντι μόνο 11% όσων είχαν λάβει proxalutamide.

Επίσης ο μέσος χρόνος ανάρρωσης ήταν πέντε μέρες για την ομάδα του φαρμάκου, έναντι δέκα ημερών για την ομάδα του πλασίμπο.

Συνοπτικά, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ασθενείς που πήραν το φάρμακο, είχαν 128% ταχύτερο ρυθμό ανάκαμψης, ενώ η θνητότητα τους ήταν μικρότερη κατά σχεδόν 78% σε διάστημα 28 ημερών, σε σχέση με όσους δεν έκαναν τη φαρμακευτική θεραπεία.

Το φάρμακο ωφέλησε ακόμη και τις γυναίκες ασθενείς, παρόλο που αυτές δεν αναμενόταν να ανταποκριθούν σε φάρμακα που μπλοκάρουν τις ανδρικές ορμόνες. Σημειωτέον ότι η κλινική δοκιμή έγινε σε μια περιοχή της Βραζιλίας, όπου η παραλλαγή Γάμμα («βραζιλιάνικη») του κορωναϊού ήταν κυρίαρχη.

Σύνδεσμος για την επιστημονική προδημοσίευση: medrxiv.org/content/10.1101/2021.06.22.21259318v1

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Συναγερμός ECDC: Η μετάλλαξη “Δέλτα” θα κυριαρχήσει κατά 90% στην Ευρώπη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: