Ο Τσαβούσογλου ομολόγησε ότι ακόμα αναμένουν από τις ΗΠΑ την επιβεβαίωση της συνάντησης Μπάιντεν και Ερντογάν

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καταθέτει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλιγκτον. EPA, TASOS KATOPODIS, POOL




Στο αεροπλάνο της επιστροφής στην Άγκυρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέρθηκε και στις σχέσεις της χώρας του με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και στο τηλεφώνημα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν.

«Επιθυμούμε να συνεργαστούμε στενά», φέρεται να είπε ο κ. Μπάιντεν στον Τούρκο ομόλογό του στην τηλεφωνική τους επικοινωνία, στην οποία του ανακοίνωσε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαβούσογλου, ο κ. Αμερικανός πρόεδρος είπε στον Ερντογάν: «Αλλά πρέπει να ξεπεράσουμε τα υφιστάμενα προβλήματα. Γι’ αυτό η διπλωματία είναι σημαντική», φέρεται να είπε ο κ. Τζο Μπάιντεν.

Ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι η αμερικανική πλευρά εξέφρασε τη βούλησή της για βελτίωση των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων.

Αναφορικά με τη συνάντηση στο περιθώριο του ΝΑΤΟ μεταξύ του Ερντογάν και του κ. Μπάιντεν, ο Τσαβούσογλου είπε ότι ακόμα αναμένουν από την αμερικανική πλευρά να την επιβεβαιώσει. Σημειώνουμε ότι στην ανακοίνωση για την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο πρόεδρων, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «βλέπουμε τη νέα αμερικανική κυβέρνηση να επιζητεί βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, περισσότερο διάλογο και καλύτερες σχέσεις.

Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό:

«Το επόμενο διάστημα, είτε θα πάω εγώ στην Ουάσιγκτον, είτε ο (υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ) Άντονι Μπλίνκεν θα έρθει εδώ. Η ημερομηνία δεν έχει οριστεί ακόμη».

Αναφερόμενος στις προσδοκίες της κυβέρνησης Μπάιντεν από την Τουρκία, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων είχε αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις.

Πάντως, μιλώντας για το ρωσικό σύστημα S-400, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι δεν θα λάβουν εντολές από καμία χώρα, εννοώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Οι S-400 θα είναι 100% υπό τον έλεγχό μας. Έχουμε στείλει πολλούς τεχνικούς για εκπαίδευση. Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες δεν θα έρθουν στην Τουρκία. Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε την πρόταση “μην τους χρησιμοποιείτε” από άλλη χώρα», αναφερόμενος στις αντιρρήσεις των Αμερικανών.

Ο Τσαβούσογλου μίλησε και για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο. Δήλωσε ότι «οι επαφές έχουν ξεκινήσει, αλλά το πηγαίνουν βήμα-βήμα».

Ο Τούρκος υπουργός δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τα τουρκικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα από όλο τον κόσμο, από την Ινδονησία και άλλες χώρες, αν και υπήρξε μια σοβαρή μεταστροφή από τη Ρουμανία και την Πολωνία λόγω της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Ο Τσαβούσογλου έστειλε «μήνυμα καθησυχασμού» και στη Ρωσία δηλώνοντας ότι «κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί για τα drones που έχουμε πουλήσει στην Ουκρανία».

Δεν κουνήθηκαν ούτε πόντο από τις θέσεις του Αθήνα και Άγκυρα: Δεν θέλει τώρα ρήξη ο Ερντογάν… (video)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: