Μιχάλης Ιγνατίου: Νέα θετικό μήνυμα των ΗΠΑ προς την Κύπρο * Αυτό δεν είναι τυχαίο

Ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου, ιδρυτής της Hellas Journal στο δελτίο ειδήσεων του OmegaTv με τον παρουσιαστή Μιχάλη Παυλίδη. Φωτογραφία via Omega TV
Στα συνεχή θετικά και ενθαρρυντικά μηνύματα των ΗΠΑ προς την Κύπρο αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος – αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου, μιλώντας από την Ουάσιγκτον.

Ο ιδρυτής της Hellas Journal μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Omega TV και τον Μιχάλη Παυλίδη σημείωσε χαρακτηριστικά ότι είναι συνεχείς οι επαφές της Ουάσιγκτον με τη Λευκωσία και όλες αυτές οι επαφές έχουν σχέση και με το Κυπριακό, αλλά κυρίως με τα θέματα ασφάλειας και με τους στρατηγικούς στόχους των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μετά τη συνομιλία των υπουργών Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν και Νίκου Χριστοδουλίδη και την επιστολή του προέδρου Τζο Μπάιντεν στον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, σήμερα πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική συνομιλία της υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιας για Πολιτικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ (Victoria Nuland) με τον κ. Χριστοδουλίδη.

Όλα αυτά δεν είναι τυχαία.

Ξεκινώντας με το Κυπριακό, οι Αμερικανοί απορρίπτουν την απαράδεκτη πρόταση της Τουρκίας για διευθέτηση δύο κρατών. Αυτό δεν το αποδέχεται η Ουάσιγκτον. Τελεία και παύλα. Παραμένει στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Και αυτό το κρατάμε.

Ένα σημείο στο οποίο κάνουν λάθος οι Αμερικανοί, είναι ότι καλούν και τις δύο πλευρές να δείξουν ευελιξία και συνεργασία. Η αλήθεια είναι ότι μόνο η Τουρκία δεν δείχνει ευελιξία και συνεργασία. Οπότε, ή πρέπει να αλλάξει η αμερικανική θέση ή όντως η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι ευθύνεται και ο κ. Αναστασιάδης. Αυτό πρέπει να το κοιτάξουν.

Σε ότι αφορά την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, οι Αμερικανοί θέλουν τη συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία. Το αναφέρουν σε όλες τις επαφές τους οι Αμερικανοί, το είπε και σήμερα η κυρία Νούλαντ στον κ. Χριστοδουλίδη.

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος, φέρεται να επανέλαβε την σημασία που αποδίδουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή. Εξέφρασε δε επιθυμία για συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία ώστε να επικρατήσουν συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κυρίαρχο θέμα της συζήτησης ήταν το Κυπριακό. Έγινε ανταλλαγή απόψεων για την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η κυρία Νούλαντ φέρεται να εξέφρασε την επιθυμία και την ετοιμότητα των ΗΠΑ να συμβάλουν ενεργά στην επίτευξη προόδου.

Όπως είπε στον κ. Χριστοδουλίδη μέσα σε αυτό το πλαίσιο εγείρουν το θέμα προς την τουρκική πλευρά στο υψηλότερο επίπεδο, σε συνδυασμό με την ανάγκη αποφυγής παράνομων ενεργειών είτε στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, είτε στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η κυρία Νούλαντ φέρεται να είπε -κάτι που είναι ευρύτερα γνωστό- ότι ο πρόεδρος Biden είναι καλός γνώστης του Κυπριακού και είναι δεσμευμένος για την επίτευξη προόδου εντός του συμφωνημένου πλαισίου λύσης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ). Τώρα πως θα γίνει αυτό είναι μία άλλη ιστορία. Εννοώ ποιος θα πείσει τον Ερντογάν να εγκαταλείψει την διχοτομική πρότασή του.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη GOOGLE NEWS

Μιχάλης Ιγνατίου: Οι ΗΠΑ στρατολογούν συμμάχους * Σημαία για τον Μπάιντεν η Αμμόχωστος


Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: