Κινητοποίηση βουλευτών στις ΗΠΑ για την προστασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως

Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Wendy R. Sherman (δεύτερη από δεξιά) με ιεράρχες στο Φανάρι. Φωτογραφία via Οικουμενικό Πατριαρχείο




Σε επιστολή τους προς την απερχόμενη Πρόεδρο της Επιτροπή Διεθνούς Θρησκευτικής Ελευθερίας των ΗΠΑ (USCIRF) -μία ανεξάρτητη, διακομματική Επιτροπή της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης η οποία παρακολουθεί το σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών παγκοσμίως ζητά από την Επιτροπή να λάβει υπόψη της τα θέματα στα οποία αναφέρονται, στην υπό διαμόρφωση Έκθεση της Επιτροπής σχετικά με τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία.

Συμμετέχουν στην προσπάθεια έξι μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων του Κογκρέσου, οι ελληνικής καταγωγής Gus Bilirakis, John Sarbanes, Dina Titus, Charlie Crist, Chris Pappas, Nicole Malliotakis και η Victoria Spartz -Χριστιανοί Ορθόδοξοι όπως αναφέρουν.

Όπως αναφέρουν, μεταξύ άλλων, η Τουρκία παρά τη διεθνή καταδίκη, συνεχίζει να εμπλέκεται σε μία διαχρονική, κατάφορη, συστηματική παραβίαση των θρησκευτικών ελευθεριών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με επικεφαλής τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο. 

Επιπλέον, η Τουρκία, συνεχίζει να απορρίπτει το νομικό καθεστώς και τη νομική υπόσταση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η απόρριψη της οικουμενικότητας του Πατριαρχείου, παραβιάζει όχι μόνο την ελευθερία της συνείδησης, πίστης και θρησκείας όλων των Ελληνορθόδοξων Χριστιανών πολιτών της Τουρκίας, αλλά και των 300 εκατομμυρίων Ορθόδοξων Χριστιανών σε όλο τον κόσμο οι οποίοι βρίσκονται υπό την πνευματική ηγεσία του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Εν συντομία, αναφέρουν, οι πράξεις της Τουρκίας παραβιάζουν την θρησκευτική ελευθερία της Ορθόδοξης Χριστιανικής κοινότητας η οποία βρίσκεται υπό την πνευματική αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Τέλος, αναφέρουν, η αυθαίρετη μετατροπή της Αγίας Σοφίας, από την Τουρκία, σε ενεργό τέμενος τον Ιούλιο του 2020, συνιστά παραβίαση των δεσμεύσεων της Τουρκίας υπό το Διεθνές Δίκαιο και, ιδιαίτερα, ως συμβαλλόμενης στη Σύμβαση της UNESCO όσον αφορά την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς. 

Καλούν δε την USCIRF, να συνεργασθεί με άλλους κυβερνητικούς θεσμούς των ΗΠΑ, καθώς και με διεθνείς και πολυμερής οργανισμούς, προκειμένου να εξασφαλισθεί η πλήρης προστασία της Αγίας Σοφίας, έτσι όπως αυτή καθορίζεται βάσει του χαρακτηρισμού του μνημείου ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Απαράδεκτο άρθρο εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου: Οι Τούρκοι πολεμούν την οικουμενικότητά του…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: