Απαράδεκτο άρθρο εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου: Οι Τούρκοι πολεμούν την οικουμενικότητά του…

O Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με την αναπληρώτρια ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Wendy R. Sherman. EPA, OZAN KOSE, POOL




Η ιστοσελίδα του αντιπολιτευόμενου τηλεοπτικού σταθμού Oda tv δημοσιεύει απαράδεκτο άρθρο γνώμης (της Müyesser Yıldız, που καταφέρεται συχνά εναντίον της οικουμενικότητας του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνστντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίου) με τίτλο «Οι κωδικοί του μηνύματος του Ντεβλέτ Μπαχτσελί (Devlet Bahçeli) για την Κωνσταντινούπολη».

Η συντάκτης αναφέρεται αρχικά στο μήνυμα του επικεφαλής του ακροδεξιού ηγέτη των Γκρίζων Λύκων, Devlet Bahçeli αναφορικά με την 568η επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, όπου ανέφερε μεταξύ των άλλων:

«Ο απόηχος της άλωσης συνεχίζεται. Είναι εμφανές ότι κάποιοι που θέλουν να μολύνουν την τιμή της κατάκτησης μας με το δηλητήριο του μίσους, είναι αρκετά δραστήριοι (..) Το να θέλει κανείς να ανοίξει ξανά η σελίδα αυτή αποτελεί συνωμοσία του Βυζαντίου που δεν έχει ρίζες» και πρόσθεσε πως «Παρότι το βυζαντινό κράτος έχει σβηστεί από την ιστορία, εξακολουθούν και υπάρχουν το μιαρό του φάντασμα και οι στόχοι καταδίωξης του».

Σύμφωνα με την Yıldız «το εάν ο Devlet Bahçeli με τα λόγια αυτά υποδεικνύει τον Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) προεκλογικά, τον Εκρέμ Ιμάμογλου (Ekrem İmamoğlu) και την Λαϊκή Συμμαχία ή το Ρωμαίικο Πατριαρχείο Φαναρίου, δεν το γνωρίζουμε».

Ωστόσο υπενθυμίζει ότι του μηνύματος αυτού προηγήθηκε η επίσκεψη της Αναπληρώτριας Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Wendy Sherman, η οποία αφού ήρθε στην Τουρκία και έδωσε μια σειρά από «τελεσίγραφα» πήγε – όπως δυστυχώς συνηθίζεται, όπως γράφει- στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Γίνεται αναφορά στις δηλώσεις της κ. Sherman στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου πως «ως Τούρκος πολίτης αναφέρθηκε και στην επικείμενη συνάντηση Erdoğan και Biden».

Γίνεται λόγος και για το μήνυμα (tweet) του πρώην Πρέσβη Tugay Uluçevik σύμφωνα με τον οποίο:

«Η Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ που πήγε στην Άγκυρα, επισκέφθηκε στην Κωνσταντινούπολη το Ρωμαίικο Πατριαρχείο Φαναρίου. Ο λόγος δεν είναι η λατρεία. Υπήρξαν δηλώσεις. Σε επίσημες επισκέψεις από τη δύση στην Τουρκία υπάρχουν επισκέψεις και στο Πατριαρχείο. Μήπως οι επισκέψεις αυτές αποτελούν εκδήλωση του οράματος ίδρυσης ενός κράτους στην Κωνσταντινούπολη στα πρότυπα του Βατικανού;»

Ο Tugay Uluçevik δήλωσε στην εφημερίδα Yeniçağ σχετικά:

«Οι αξιωματούχοι ξένων χωρών σε επίσημες επισκέψεις στην Τουρκία επισκέπτονται το Πατριαρχείο, κάτι που δεν είναι δυνατό να μην μας ξενίζει. Σε τελική ανάλυση, η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τον Πατριάρχη ως θρησκευτικό ηγέτη, δηλαδή Οικουμενικό. Το ερώτημα είναι εάν ακόμη θέλει να αναγνωρισθεί. Μπορεί να θεωρείται ως ο θρησκευτικός ηγέτης 300 εκ. Ορθοδόξων, αλλά δεν είναι Οικουμενικός. Η Τουρκία δεν το αναγνωρίζει. Και θα πρέπει στις επικείμενες επισκέψεις να δοθεί περισσότερη προσοχή στο πρωτόκολλο».

Από τις βασικές αποστολές του Προέδρου Biden -αναφέρεται στο κείμενο- είναι η αναγνώριση της οικουμενικότητας του Πατριάρχη, η αποδοχή της νομικής του προσωπικότητας και η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Υπενθυμίζεται κατόπιν μια σειρά δηλώσεων του Bahçeli (από το 2004) που απηχούν τις απόψεις του σχετικά με «το εκ νέου άνοιγμα της σελίδας της Κωνσταντινούπολης». Έτσι για παράδειγμα τον Μάιο του 2013 ο Bahçeli αναφέρεται στον Erdoğan, ο οποίος «υποσχέθηκε στις ΗΠΑ την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και την αναγνώριση της οικουμενικότητας, θέματα για τα οποία κατανάλωσε πολλές ώρες εργασίας».

Από ότι καταλαβαίνουμε -παρατηρεί η Müyesser Yıldız μετά τη συμμαχία του Bahçeli με το ΑΚΡ δεν έχει υπάρξει κάποια αλλαγή στις απόψεις του.

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στην επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα και ειδικά στη Θράκη, με έμφαση στα ελληνικά ΜΜΕ που ισχυρίστηκαν πως η επίσκεψη αυτή «αποτελεί γεγονός που στοχεύει να προβοκάρει την μουσουλμανική μειονότητα».

Μάλιστα ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, αντέδρασε έντονα στα λεγόμενα Çavuşoğlu ο οποίος είπε: «Αναμένουμε να δώσει η Ελλάδα στην τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης τα ίδια δικαιώματα που έχουν δοθεί στην ελληνορθόδοξη εκκλησία και στην ρωμαίικη μειονότητα στην Τουρκία».

Καταλήγοντας, η Yıldız σημειώνει πως «δημοσιογράφος που παρακολουθούσε την επίσκεψη Çavuşoğlu είπε πως «η επίσκεψη στην Κομοτηνή δεν αποτελεί διπλωματικά αντίποινα». Γιατί το λέει; Εμείς και να προβούμε σε «διπλωματικά αντίποινα» τι θα γίνει; Ας επανέλθουμε στα λεγόμενα Bahçeli στο μήνυμα του για την άλωση αναφορικά με την εσωτερική πολιτική. Το σχέδιο των «εχθρών» που αλωνίζουν και θέλουν να ανοίξει και πάλι η «σελίδα της Κωνσταντινούπολης», μπορεί να αποφευχθεί με το να δημιουργούμε «εσωτερικούς εχθρούς» και να ανοίγουμε πόλεμο εναντίον τους; Τι έχετε να πείτε σχετικά με τους εναγκαλισμούς Δένδια – Çavuşoğlu; Άραγε θα δούμε μια μέρα και τους δικούς μας πολιτικούς σε τέτοιες πόζες;»

ΠΗΓΗ: Τηλεοπτικός σταθμός Oda tv

Βαρθολομαίος για Αγία Σοφία: “Ήταν και παραμένει ένας κορυφαίος ιερός τόπος” των Ορθοδόξων Χριστιανών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: