Ήταν σε όλα εντυπωσιακή: Η επίδειξη μόδας του Οίκου Dior στο Παναθηναϊκό Στάδιο “‘εγραψε” ιστορία…

Στιγμιότυπο από την εντυπωσιακή εκδήλωση του Οίκου Dior στο Καλλιμάρμαρο. EPA, THEODORE MANOLOPOULOS HANDOUT




Ας αρχίσουν και πάλι οι αγώνες. Ο Dior είναι ο πρώτος Οίκος Μόδας που παρουσιάζει στην Αθήνα μία κολεξιόν Cruise μετά την πανδημία. «No risk, no fun», δήλωνε ο Pietro Beccari, Διευθύνων Σύμβουλος του Dior, όταν συνομιλήσαμε το πρωί στην ταράτσα του ξενοδοχείου King George στην Αθήνα με θέα την Ακρόπολη.

Τα παραπάνω αναφέρει η εφημερίδα WELT, (κείμενο Inga Griese) αναφερομενη στην εντυπωσιακή επίδειξη μόδας του Οίκου. Αναφέρει σχετικά:

Φυσικά αυτό το σύνθημα από οικονομικής άποψης μπορεί να μεταφραστεί ως «χωρίς κίνδυνο δεν υπάρχει κέρδος». Αλλά σε αυτή την περίπτωση το ζητούμενο ήταν σαφώς η χαρά. Και ο Dior ανέλαβε το ρίσκο να προσκαλέσει για πρώτη φορά σε μία κολεξιόν Cruise ζωντανά και με κοινό.

Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, τόσο σημαντική θεωρήθηκε η εκδήλωση.

Επιπλέον υπήρχε ο συμβολισμός της διεξαγωγής της σε μία χώρα, η οποία θεωρείται «κοιτίδα της ανθρωπότητας». Φυσικά και είναι φιλόδοξο να γίνεται λόγος στο πλαίσιο της παρουσίασης μίας κολεξιόν μόδας περί αναγέννησης, αλλά και η Μόδα αποτελεί σημαντικό σημαντικό οικονομικό παράγοντα και ανέμενε μηνύματα όπως αυτό. Και πολύ αργά το βράδυ μετά την εξαιρετική επίδειξη, είχε την δυνατότητα να δει κανείς κάτι το οποίο μπορούσε να τον αγγίξει περισσότερο από μία επίδειξη μόδας στο ιστορικό Παναθηναϊκό Στάδιο:

Προσκεκλημένοι, μοντέλα, διάσημοι και εργαζόμενοι στον Dior ξεκίνησαν μετά την επίδειξη να χορεύουν σε κύκλο. Αρχικά κάπως διστακτικά, μετά με χαρά και χαλαρότητα. Ήταν μία έκρηξη χαράς, της οποία προηγήθηκε η εκτόξευση 2.500 βεγγαλικών.

Η επίδειξη στην Αθήνα ήταν κάτι περί πολύ περισσότερο από μία ωδή στην μόδα, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την ελευθερία της κίνησης κατά κυριολεξία και μεταφορικά.

Οι κολεξιόν Cruise δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν ένα ακόμα θέαμα μόδας και μάλιστα μίας γιγαντιαίας εταιρίας του χώρου, αλλά σαν ένα «community project». Αυτό σημαίνει ότι δεν κατέκλυσε μία ομάδα ανθρώπων της μόδας ένα τουριστικά ελκυστικό προορισμό, όπως οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων την Βενετία.

Πολύ περισσότερο ο στόχος είναι οι πολιτιστικές ανταλλαγές, ένας διάλογος με την Ιστορία και την παράδοση αλλά και απολύτως συγκεκριμένες συνεργασίες με τοπικούς καλλιτέχνες και χειροτέχνες.

Για την κολεξιόν αυτή προσέφερε η Ελληνίδα καλλιτέχνιδα Χριστιάνα Σούλου, μεταξύ άλλων, έναν δημιουργικό προβληματισμό σχετικά με τους όρους «Μετασχηματισμός» και «Προσαρμογή», ένα από τα αγαπημένα θέματα της επικεφαλής σχεδιάστριας του Οίκου Maria Grazia Chiuri:

Το πώς αλλάζει το σώμα των γυναικών, προσαρμόζεται ή όχι. Ως έμπνευση έστειλε έναν ολόκληρο φάκελο με διάφορες στάσεις και η Χριστιάνα Σούλου ζωγράφισε τελικά επτά γυναίκες από την Μυθολογία, αν και με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι ορατά μόνο τμήματα του σώματός τους.

Τα θραύσματα αυτά, τα οποία βρίσκονται παντού στην Ελλάδα ως χαιρετισμοί από το παρελθόν, αφήνουν ασφαλώς περιθώριο για διάφορες ερμηνείες. Αλλά και αυτό δεν ήταν τυχαίο. Όταν η Maria Grazia Chiuri ταξίδεψε στην Ελλάδα για την προετοιμασία των αρχαίων χώρων, άκουσε πολλές φορές να της τονίζουν ότι την ελληνική Μυθολογία την διηγούνταν περισσότερο από πατριαρχικής απόψεως απ’ ό,τι από μητριαρχικής.

Εντυπωσιασμένη στάθηκε μπροστά από την θεά με τα φίδια της Κνωσού, η οποία εκτιμάται ότι κατασκευάστηκε περί το 1.700 π.χ. και έχει διατηρηθεί εντυπωσιακά πλήρης. Στην περίπτωση της το μοτίβο του φιδιού δεν συμβολίζει το αιώνιο κακό και τον πειρασμό. Το περίζωμα που φορά το αγαλματίδιο στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου μπορεί να το βρει κανείς σαν πανοπλία στήθους στην κολεξιόν Cruise.

Η Μυθολογία και ο μυστικισμός είναι στενά διασυνδεδεμένα, και μυστικιστική ήταν και η βραδιά. Το αττικό φως αποσυρόταν σιγά-σιγά, οι προσκεκλημένοι σκαρφάλωσαν τα ψηλά σκαλοπάτια του Σταδίου, στο οποία χάθηκαν οι μερικές εκατοντάδες άνθρωποι που παρακολούθησαν την εκδήλωση.

Λαμπαδηφόροι άναψαν φωτιές σε τεράστια ημισφαιρικά δοχεία, ήταν η μοναδική διακόσμηση πέρα από τις 88 ψηλές σημαίες του καλλιτέχνη Pietro Ruffo. Η Συμφωνική Ορχήστρα της Αθήνας συμμετείχε στην εκδήλωση, συνοδευόμενη από την φωνή της Ελληνίδας τραγουδίστριας Ιωάννας Γκίκα.

Από τις κατακόμβες βγήκαν 92 μοντέλα, τα οποία περπάτησαν με δυναμισμό και με κάποια χαλαρότητα τον μακρύ διάδρομο στο σκοτάδι του καλοκαιριού. Και δεν μπορούσε κανείς να μην σκεφτεί ότι η Maria Grazia Chiuri είναι ασφαλώς η ιέρεια της γυναικείας Μόδας.

Στην δημοσιότητα από τον οίκο Dior τα παρασκήνια της επίδειξης στο Καλλιμάρμαρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: