Οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας θα επιδεινωθούν μετά τη συνάντηση Μπάιντεν με Ερντογάν: Σε τροχιά ολικής ρήξης;

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επιβιβάζεται στο προεδρικό ελικόπτερο αναχωρώντας από την Ουάσιγκτον για την ευρωπαϊκή του περιοδεία epa09257330 EPA / Chris Kleponis / POOL




Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΔΡΙΒΑ

Όπως έχουμε πει αρκετές φορές και από την ιστοσελίδα Hellas Journal οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις δεν έχουν αγγίξει το ιστορικό χαμηλό τους. Αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα έλθει σε κάποια στιγμή μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Καλό είναι να βλέπουμε όσα στοιχεία υπάρχουν προκειμένου να δούμε το τι συμβαίνει. Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να διαταράξουν την ισορροπία ισχύος στο Αιγαίο όσο πιστεύουν ότι η Τουρκία μπορεί να επιστρέψει στη Δύση. Κάθε μέρα αυτή η πίστη διαλύεται.

Ας προσέξουμε λίγο τις λέξεις του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα σε δηλώσεις του στο Regional Growth Conference. Ο Αμερικανός πρέσβης είπε: «Είναι καλό που κάνουν διάλογο η Ελλάδα και η Τουρκία (…) καλά κάνει η πλευρά της Ελλάδας και θέτει κόκκινες γραμμές».

  • Ουδέποτε έχει ξαναγίνει αναφορά σε «κόκκινες γραμμές» από Αμερικανό αξιωματούχο. Για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ πάλι ακούγονταν διάφορα. Αυτά τα «διάφορα» έρχονται από κακή ανάγνωση της αμερικανικής πολιτικής καθώς νομίζουμε ότι όλα γίνονται για μας.

Οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις δεν επιδεινώθηκαν για τα ελληνοτουρκικά. Ασφαλώς οι Αμερικανοί έχουν στην ατζέντα των διαφορών τους με την Τουρκία το bullying που ασκεί η Τουρκία σε Ελλάδα και Κύπρο όμως το αμερικανοτουρκικό χάσμα δε δημιουργήθηκε για ή από τα ελληνοτουρκικά. Επομένως θα πρέπει να μαστε λιγότερο «ελληνοκεντρικοί» και έτσι θα πάψουν και ορισμένοι να φτιάχνουν σενάρια.

Οι ΗΠΑ έχουν εξοργιστεί με τους Τούρκους γιατί θεωρούν ότι τους ξεγέλασαν και έκαψαν μια ευκαιρία σταθεροποίησης της περιοχής μετά την Αραβική Άνοιξη. Η Τουρκία τελικά αποσταθεροποίησε την περιοχή. Βέβαια, υπάρχουν οι ρωσοτουρκικές σχέσεις οι οποίες έχουν στρατηγικά χαρακτηριστικά (αγωγοί, συνεργασία στη Συρία, στη Λιβύη, πυρηνική ενέργεια, S-400).

Λίγες μέρες πριν αποκαλύφθηκε η ταπεινωτική πρόταση που έκαναν οι Αμερικανοί στους Τούρκους για τους S-400. Πρότειναν τελεσιγραφικά στην Τουρκία να απενεργοποιήσει τους S-400 και να τους κλείσει με όρο να έρχονται Αμερικανοί αξιωματούχοι να ελέγχουν το κατά πόσα παραμένουν απενεργοποιημένοι οι S-400.

Η Τουρκία αντέδρασε και μάλιστα ο Ερντογάν είπε πως δε θα γίνει καμία υποχώρηση στη Σύνοδο Κορυφής.

  • Αν όλα πάνε όπως δείχνουν, τότε να αναμένουμε τη σύνδεση όσων λέει και θα πει ο μαφιόζος Πεκέρ με την υπόθεση Halkbank. Η Halkbank δεν είναι μόνο ένα τυπικό ζήτημα money laundering που παρακάμπτει αμερικανικούς νόμους για κυρώσεις στο Ιράν.

Υπάρχει μεγάλο σκοτάδι εντός της υπόθεσης Halkbank που συνδέεται με τη συνεργασία παρακρατικών, εγκληματιών με την κυβέρνηση της Τουρκίας αλλά και άλλα πολλά.

Αν οι ΗΠΑ θεωρήσουν την Τουρκία καμμένο χαρτί τότε ίσως δούμε και κάποια (ίσως) βελτιωμένη πρόταση αναφορικά με τα πλοία που μας πρότειναν οι ΗΠΑ.

Σαν μεγάλη εικόνα: Οι δραστηριότητες της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα υποχρεώνουν τις ΗΠΑ να υπερασπίζονται το status quo καθώς θεωρούν ότι η αναθεώρησή του ευνοεί την Κίνα.

Γι’ αυτό και βλέπουμε να υπάρχουν ξεκάθαρες θέσεις από την πλευρά των ΗΠΑ για ότι τα νησιά έχουν θαλάσσιες ζώνες, κάτι που υποστηρίζουν και με ασκήσεις πετώντας πάνω από ελληνικά νησιά, δείχνοντας ότι δε ασπάζονται αυτή τη στιγμή το τουρκικό παραμύθι των γκρίζων ζωνών.

Αν υπογράψουν οι ΗΠΑ τη Σύμβαση του Montego Bay 1982, τότε η Ελλάδα έχει χρυσή ευκαιρία (αφού θα είναι και εξοπλισμένη) να προχωρήσει στα 12ν.μ.

*Αλέξανδρος Θ. Δρίβας, είναι
Διεθνολόγος -Συντονιστής του Τομέα Ευρασίας & Ν. Α. Ευρώπης στο ΙΔΙΣ – Research Fellow in HALC (Hellenic American Leadership Council).

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. 

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη GOOGLE NEWS

Οι σχέσεις ΗΠΑ με Τουρκία δεν έχουν φτάσει στο ναδίρ, κι ούτε με την Ελλάδα στο ζενίθ: Τι να περιμένουμε;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: