Οι ΗΠΑ επιστρέφουν στην Ανατολική Μεσόγειο: Επιδεινώνονται οι σχέσεις με την σημερινή Τουρκία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στο κτίριο Eisenhower Executive Office Building, στην Ουάσιγκτον. EPA, Samuel Corum, POOL




«Η στρατηγική των ΗΠΑ έναντι της Ανατολικής Μεσογείου παραμένει συγκεχυμένη. Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν δεν έχει αναπτύξει μια σταθερή πολιτική έναντι της Τουρκίας, δεν έχει ξεκάθαρο σχέδιο για να επιβάλει την αμερικανική διπλωματική επιρροή στη Λιβύη και δεν έχει ξεκαθαρίσει την πολιτική της ως προς την ανοικοδόμηση της Συρίας».

Τα παραπάνω υποστηρίζει ο Samuel Ramani, διδάκτωρ διεθνών σχέσεων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σε άρθρο γνώμης του στον ιστότοπο της βρετανικής δεξαμενής σκέψης RUSI με τίτλο «Οι ΗΠΑ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» (The US in the Eastern Mediterranean Region).

Τουρκία

Τέσσερις μήνες μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Joe Biden οι προβλέψεις για επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας επιβεβαιώνονται, αναφέρει ο αρθρογράφος και φέρνει πρόσφατα παραδείγματα, όπως την καθυστέρηση στην επικοινωνία μεταξύ Erdogan-Biden και την αντιπαράθεση των δύο χωρών στο θέμα των ρωσικών όπλων και την κρίση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.

Ωστόσο, αν και οι προοπτικές βελτίωσης των σχέσεών τους βραχυπρόθεσμα δεν είναι αισιόδοξες, οι δύο χώρες θα μπορούσαν να βρουν κοινό έδαφος, καθώς η θητεία του Biden προχωρά. Έχουν συνεργαστεί στην προώθηση του διαλόγου στο Αφγανιστάν, ενώ η Τουρκία παρουσιάζει την αυξανόμενη επιρροή της στην Κεντρική Ασία ως ευνοϊκή για τα αμερικανικά συμφέροντα, στο μέτρο που αυτή περιορίζει την ηγεμονία της Ρωσίας και της Κίνας.

Επιπλέον η αυξημένη δέσμευση της Τουρκίας έναντι της ασφάλειας στη Μαύρη Θάλασσα, η υποστήριξή της προς την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης και η ανθρωπιστική της βοήθεια προς τη Συρία ευνοούν επίσης τα αμερικανικά συμφέροντα.

Ακόμα και αν η σχέση Biden-Erdogan είναι πιο ψυχρή από ό,τι ήταν η σχέση Trump-Erdogan και παρόλο που αναζωπυρώνονται κατά διαστήματα οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν μεγάλα κοινά στρατηγικά συμφέροντα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παραγωγική συνεργασία.

Λιβύη

Τον τελευταίο χρόνο οι ΗΠΑ έχουν μειώσει ως ένα βαθμό την αμφιλογία τους στο θέμα της Λιβύης, αλλά η κυβέρνηση Biden έχει παρουσιάσει πολύ λίγα σχέδια για τη σταθεροποίηση της χώρας.

Η παθητικότητα της αμερικανικής πολιτικής, που εντείνεται από τον διχασμό στην Ευρώπη, ενισχύει την κυριαρχία της Τουρκίας, της Ρωσίας, των ΗΑΕ και της Αιγύπτου στη Λιβύη.

Η επιρροή αυτών των χωρών είναι προβληματική, καθώς η υποστήριξή τους προς τις αντιμαχόμενες πλευρές θα μπορούσε να εκτροχιάσει την πρόοδο της Λιβύης προς τις δημοκρατικές εκλογές. Πέρα από τη δέσμευση του Blinken έναντι του Κυπριακού και την έκφραση ανησυχίας για την τουρκική συμπεριφορά προς την Ελλάδα, η κυβέρνηση Biden δεν έχει δείξει ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα της ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου.

Η αποστασιοποίηση των ΗΠΑ αυξάνει τον κίνδυνο να συνεχιστεί η ριψοκίνδυνη διπλωματία μεταξύ της Τουρκίας και των περιφερειακών της αντιπάλων σε σχέση με το αμφιλεγόμενο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο του Νοεμβρίου 2019 για τις ΑΟΖ.

Το κενό αμερικανικής ηγεσίας θα μπορούσε επίσης να ενθαρρύνει τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τις συμμαχίες της με την ανατολική Λιβύη, για να δημιουργήσει ναυτική βάση στη Βεγγάζη ή αεροπορική βάση στο Τομπρούκ, που θα ενίσχυαν τη ρωσική επιρροή.

Συρία

Εξίσου ασαφής είναι η πολιτική Βiden στη Συρία. Αν και οι πρωτοβουλίες της στον ανθρωπιστικό τομέα είναι εποικοδομητικές, η κυβέρνηση Biden δεν έχει αναπτύξει μια συνεκτική στρατηγική για την αντιμετώπιση της επιρροής του Ιράν και της Ρωσίας στη Συρία. Τα στρατεύματα των ΗΠΑ στη Συρία δεν μπορούν να αντιταχθούν ουσιαστικά στις ρωσικές δυνατότητες.

Οι αμερικανικές κυρώσεις που περιορίζουν τη διαδικασία ανοικοδόμησης της Συρίας έχουν δεχτεί κριτική από τα ΗΑΕ, έναν σύμμαχο-κλειδί των ΗΠΑ στην περιοχή. Καθώς ο Assad επανεξελέγη για άλλη μια θητεία, η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν καθώς και κάποιοι σύμμαχοι των ΗΠΑ μπορεί τελικά να αποφασίσουν να δοκιμάσουν την αποφασιστικότητα του Biden και να επενδύσουν στη Συρία.

Καταλήγοντας ο αρθρογράφος καλεί την κυβέρνηση Biden να ξεκαθαρίσει τη στρατηγική της έναντι της Ανατολικής Μεσογείου.

Καθώς η αμερικανική εξωτερική πολιτική επικεντρώνεται όλο και περισσότερο στον περιορισμό της Κίνας στην περιοχή της Ινδίας-Ειρηνικού Ωκεανού, το μέλλον της συμμαχίας ΗΠΑ-Τουρκίας, η μετάβαση της Λιβύης σε ένα ειρηνικό δημοκρατικό μέλλον και η ανοικοδόμηση της Συρίας παραμένουν αβέβαιες.

Το πλήρες άρθρο δημοσιεύεται στον ιστότοπο του RUSI (ΕΔΩ)

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Οι Αμερικανοί είχαν κάνει την Ευρώπη …”σουρωτήρι” και οι Ευρωπαίοι ηγέτες τώρα …ξύπνησαν!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: