Γκρίζοι Λύκοι καταλαμβάνουν το μισό Βερολίνο: Μέρκελ και Φον ντερ Λάιεν θα περιμένουν την επίσκεψη του Ερντογάν για να αντιδράσουν;

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

«Η ΕΕ δεν θα δεχθεί ποτέ λύση δύο κρατών για την Κύπρο» τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Όπως ανέφερε, συνομίλησε τηλεφωνικά στην αρχή της εβδομάδας με τον Ταγίπ Ερντογάν.

«Γνωρίζουμε ότι σε λίγο καιρό, στις 20 Ιουλίου (μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής), ο Τούρκος Πρόεδρος θα επισκεφθεί την Κύπρο και του είπα ότι αυτό είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα για εμάς» επεσήμανε η κ. Φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ενδεικτικά: «Τόνισα ότι είμαστε ξεκάθαροι ότι θα παρακολουθήσουμε την πορεία αυτής της επίσκεψης και πως ποτέ δεν πρόκειται να δεχθούμε, ως ΕΕ, λύση δύο κρατών».

Η σαφής αυτή τοποθέτηση μπορεί να θεωρηθεί ως μία «αξιοπρόσεκτη στάση» απέναντι στον νεοσουλτάνο της Άγκυρας. Άλλωστε, όπως «κατάντησαν» το Κυπριακό όλα αυτά τα χρόνια (με τεράστιες ευθύνες Αθηνών – Λευκωσίας), φτάσαμε στο σημείο να χαρακτηρίζεται «σημαντική εξέλιξη» όταν η επικεφαλής της ΕΕ απορρίπτει λύση για δυο κράτη.

  • Ως Γερμανίδα, όμως, θα έπρεπε να εκδηλώσει ιδιαίτερη ευαισθησία για μια πρωτεύουσα – μια χώρα (τη μοναδική στην Ευρώπη), που, παραμένει διχοτομημένη λόγω της τουρκικής κατοχής.

Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν θα επισκεφθεί νόμιμα την Κύπρο. Θα ταξιδέψει για πολλοστή φορά με προορισμό ένα παράνομο αεροδρόμιο, σε μια περιοχή που είναι κατακτημένη και κλεμμένη από την χώρα του, προβάλλοντάς την ως «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

Η Πρόεδρος της ΕΕ όφειλε να τονίσει ότι πρόκειται για κατεχόμενο μέρος, όπου έχει ανασταλεί η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου από την ημέρα ένταξης στην ΕΕ της Κυπριακής Δημοκρατίας επειδή δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχό της.

Η Πρόεδρος της ΕΕ δεν μπορεί επίσης να «αγνοεί» το γεγονός ότι ο ισλαμοφασίστας Ερντογάν σκοπεύει, κατά τη διάρκεια της παράνομης επίσκεψής του, να εγκαινιάσει στρατιωτική αεροπορική βάση στο κατεχόμενο Λευκόνοικο, όπου θα εγκατασταθούν εξοπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να τα χρησιμοποιεί σε τρομοκρατικές επιχειρήσεις στην περιοχή, αλλά ούτε και για τα όσα σκοπεύει να ανακοινώσει (μαζί με τον εγκάθετο της Άγκυρας στα κατεχόμενα Ερσίν Τατάρ) όσον αφορά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των έργων εποικισμού της Αμμοχώστου.

Δηλαδή, η ηγεσία της ΕΕ περιμένει ακόμα να παρακολουθήσει την «πορεία της επίσκεψης» του Ερντογάν για να εξάγει συμπεράσματα σχετικά με τις προθέσεις του;

Δεν αρκεί το έγκλημα της 47χρονης τουρκικής κατοχής και οι μακροχρόνιες συνέπειές του εις βάρος του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου για να λάβει αποφάσεις;

Η Τουρκία κατέχει το 37% του κυπριακού (ευρωπαϊκού) εδάφους και το 52% περίπου των κυπριακών (ευρωπαϊκών) ακτών (σημ.: η Κυπριακή Δημοκρατία ελέγχει μόνο το 39% περίπου των ακτών της επειδή εκτός από το 52% που βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή, το υπόλοιπο είναι κομμάτι των βρετανικών βάσεων και ένα άλλο μικρότερο ποσοστό εντάσσεται στη νεκρή ζώνη).

  • Τελικά, αυτή η ωμή πραγματικότητα δεν αποτελεί καμία αιτία για την ΕΕ ώστε να αντιμετωπίσει το τουρκικό καθεστώς μέσα από την ολοζώντανη διάσταση των πράξεων και των συμπεριφορών του, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο, Αρμενία, Συρία, Ιράκ, Λιβύη και μέσα στην ίδια την Τουρκία;

Τους τελευταίους μήνες, σε δημοσιεύματα και αναλύσεις γερμανικών ΜΜΕ έχει επισημανθεί επανειλημμένα ότι η ηγεσία της χώρας ανησυχεί για την προσπάθεια διείσδυσης στη Γερμανία των Γκρίζων Λύκων.

Αν, λοιπόν, κάποια μέρα οι Γκρίζοι Λύκοι επικαλεστούν την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας και καταλάβουν το μισό Βερολίνο και επιδοθούν σε κάθε είδους παράνομες και εγκληματικές ενέργειες, πλήττοντας βάναυσα τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, η κ. Φον ντερ Λάιεν και η συμπατριώτισσά της Άνγκελα Μέρκελ θα περιμένουν την πορεία και την έκβαση μιας παράνομης επίσκεψης του Ερντογάν στο κατεχόμενο μέρος του Βερολίνου για να αντιδράσουν και για να τον ξαποστείλουν στο διάολο μαζί με τις στρατιές των κατακτητών;

Στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, εκτός από το εγκάθετο καθεστώς, τους έποικους, τους Γκρίζους Λύκους και τους εξαρτώμενους από την Άγκυρα πολιτικούς σχηματισμούς, εξακολουθούν να υπάρχουν τουρκοκυπριακές δυνάμεις που παλεύουν για την απελευθέρωση και την απεξάρτηση από την Τουρκία του κατεχόμενου βόρειου μέρους.

Αυτές οι γενναίες τουρκοκυπριακές φωνές συνθέτουν μία από τις τελευταίες ελπίδες στον αγώνα ενάντια στα σχέδια της Άγκυρας και του κατοχικού καθεστώτος για λύση δυο κρατών (συνομοσπονδίας) και για τον πλήρη έλεγχο ολόκληρου του νησιού.

  • Μπορεί να κρίνουμε και να επικρίνουμε την ευρωπαϊκή ηγεσία για την ανοχή και την αδιαφορία που επιδεικνύει απέναντι στην τουρκική παρανομία. Μπορεί ακόμα να ελπίζουμε ότι δεν είναι δυνατόν να ισοπεδώνονται όλες οι αξίες και οι κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου για χάριν οικονομικών και στρατηγικών συμφερόντων.

Στο τέλος της ημέρας όμως, εάν ο κοινός πόνος των θυμάτων, η κοινή τραγωδία των ξεριζωμένων και η διαρκής αγωνία των ντόπιων κατοίκων για το μέλλον του τόπου τους δεν μετατραπούν σε κοινή κραυγή και αντίσταση κατά των κατακτητών, καμία Ευρώπη, κανένας διεθνής οργανισμός και καμία υπερδύναμη δεν θα αναγκάσει την Τουρκία (και την Βρετανία) να σεβαστεί μία και αδιαίρετη κυριαρχία και ένα ακηδεμόνευτο, ελεύθερο, δημοκρατικό κράτος.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη NEWS GOOGLE

Είναι ή δεν είναι το Κυπριακό εθνικό ζήτημα; Μήπως έφτασε η ώρα να τεθούν όλα επί τάπητος για τις σχέσεις Ελλάδας – Κύπρου;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: