Από το Ψυχώ μέχρι τον Εξορκιστή και το Matrix: 25 τρέιλερ κινηματογραφικών ταινιών που έμειναν αξέχαστα [video]

File Photo Γραφικό εμπνευσμένο από το Matrix via pixabay.com/ Ashutosh Goyal




Το πρώτο τρέιλερ όλων των εποχών προβλήθηκε πολύ πιο παλιά από ό,τι πιστεύουμε… και ήταν προωθητικό κλιπ για το μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ, «The Pleasure Seekers», τον Νοέμβριο του 1913.

Ο παραγωγός Nils Granlund ανακάλυψε έναν νέο τρόπο διαφημιστικής προώθησης μιας παράστασης, δείχνοντας στιγμές από τα παρασκήνια, τους ηθοποιούς όταν ετοιμάζονται για τον ρόλο και σκηνές του έργου. Ο Granlund ήταν εκείνος που κυκλοφόρησε οπτικό υλικό, δημιουργώντας κάτι σαν τρέιλερ, για να προμοτάρει επερχόμενη ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν σε θεατρική αίθουσα στο Χάρλεμ, το 1914.

Σήμερα τα πράγματα είναι … σε άλλο πλανήτη! Τα τρέιλερ των ταινιών είναι … ταινίες από μόνες τους και στοχεύουν – όπως είναι φυσικό – στο να κερδίσουν την προσοχή του σινεφίλ κοινού ή ακόμα να «θυμίσουν» άλλα τρέιλερ, χρησιμοποιώντας την ίδια μουσική ή τις ίδιες τεχνικές. Υπάρχουν επίσης τα τίζερς (teasers) των τρέιλερς, που δίνουν μία σκηνή από την ταινία, συνήθως την πιο περιπετειώδη, και «παίζουν» σε πολλές πλατφόρμες για να καλύψουν μεγαλύτερη γκάμα κοινού. Ανάμεσα σε χιλιάδες ταινίες που είναι οι αγαπημένες μας, επιλέξαμε 25 τρέιλερς γνωστών ταινιών – και όχι πολύ πίσω στον χρόνο – που εντυπωσιάζουν ακόμα και σήμερα, βγαλμένες από τα κιτάπια της κινηματογραφικής ιστορίας…

1. Citizen Kane (1941)

Ένα φανταστικό τρέιλερ για την ταινία «Πολίτης Κέιν» του 1941, σε σκηνοθεσία Όρσον Γουέλς. Ήταν η πρώτη ταινία που σκηνοθέτησε ο Γουέλς κι εκτός από τη σκηνοθεσία ανέλαβε την παραγωγή, συνέγραψε το σενάριο μαζί με τον Χέρμαν Μάνκιεβιτς και πρωταγωνίστησε. Η ταινία έλαβε 9 υποψηφιότητες για βραβείο Όσκαρ μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και κέρδισε Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου. Επί σειρά 5 δεκαετιών η ταινία λάμβανε την πρώτη θέση στη λίστα με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών που θεσπίζεται από τους μεγαλύτερους κριτικούς από όλο τον κόσμο. Για πρώτη φορά το 2012 έχασε την πρώτη θέση από την ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ Δεσμώτης του Ιλίγγου. Ο Πολίτης Κέιν έχει επαινεθεί για τη φωτογραφία, τη μουσική και την αφηγηματική του δομή.

2. Psycho (1960)

Πάντα ένας σόουμαν, ο Άλφρεντ Χίτσκοκ «έντυνε» τις ταινίες του με ιδιαίτερα τρέιλερ. Αλλά εκείνο για την ταινία «Ψυχώ», που έχει και μεγαλύτερη διάρκεια για τα σύγχρονα standards, είναι το καλύτερο. Ο οικοδεσπότης Χίτσκοκ προσφέρει στους θεατές μία ξενάγηση στο Bates Motel που αρχικά φαίνεται ανάλαφρη. Η περιήγηση μέσα στο σπίτι καταλήγει στο μπάνιο όπου έγραψε ιστορία η περίφημη σκηνή του φόνου. Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Μπλοχ, η υπόθεση της ταινίας εξελίσσεται γύρω από τους φόνους που διαπράττονται σε ένα απομονωμένο μοτέλ από έναν ψυχωτικό δολοφόνο. Η ταινία γνώρισε μεγάλη επιτυχία μόλις κυκλοφόρησε, και θεωρείται μέχρι σήμερα μια από τις κορυφαίες στο είδος της. Το 1998 έλαβε την 18η θέση ως μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.

3. The Exorcist (1973)

Το τρέιλρ του Εξορκιστή σε κάνει να μην … αντέχεις να δεις την ταινία. Έγινε διάσημο όχι μόνο γιατί ήταν πολύ έντονο, αλλά και γιατί η μουσική του Lalo Schifrin στο τέλος δεν χρησιμοποιήθηκε στην ταινία. Ακόμα και σήμερα λίγα δευτερόλεπτα από το τρέιλερ φέρνουν ανατριχίλα. Ο Εξορκιστής βραβεύτηκε με 2 βραβεία Όσκαρ. Ήταν η πιο επιτυχημένη και εμπορική ταινία τρόμου για πάνω από 40 χρόνια, έως το 2017 που εκθρονίστηκε από Το Αυτό (It). Το 2010 η ταινία χαρακτηρίστηκε από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως «πολιτιστικά, αισθητικά και ιστορικά σημαντική» και επιλέχθηκε να ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

4. Jaws (1975)

Oι πρώτες σκηνές του τρέιλερ κάνουν τους παλμούς της καρδιάς να χτυπούν ανεξέλεγκτα! Η φωνή του Percy Rodriguez είναι πολύ πειστική… ο Θεός δημιούργησε τον διάβολο και του έδωσε σαγόνια! Τα Σαγόνια του Καρχαρία έφεραν εφιάλτες στους θιασώτες της θάλασσας πίσω στο 1975. Το 2001 η ταινία σε σκηνοθεσία Στίβεν Σπίλμπεργκ με τους Ρόι Σάιντερ, Ρίτσαρντ Ντρέιφους και Ρόμπερτ Σο χαρακτηρίστηκε από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως «πολιτιστικά, αισθητικά και ιστορικά σημαντική» και επιλέχθηκε να ενταχθεί (και αυτή) στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

5. Alien (1979)

 

Το τρέιλερ του Alien ήταν τόσο εντυπωσιακό που ο Ρίντλεϊ Σκοτ χρησιμοποίησε τα εφέ ήχου και στις επόμενες ταινίες του. Ο τίτλος της ταινίας αναφέρεται σε ένα άκρως επιθετικό εξωγήινο πλάσμα, το οποίο παραμονεύει και σκοτώνει το πλήρωμα ενός διαστημόπλοιου. Το Άλιεν έγινε μεγάλη εισπρακτική και καλλιτεχνική επιτυχία, λαμβάνοντας δυο υποψηφιότητες για Όσκαρ, κερδίζοντας εκείνο για τα καλύτερα οπτικά εφέ. Στο αμερικανικό box office συγκέντρωσε συνολικά 81,9 εκατομμύρια δολάρια και στον υπόλοιπο κόσμο 24,3 εκατομμύρια δολάρια, με την καριέρα της Γουίβερ να εξακοντίζεται στο… διάστημα!

 

6. Friday the 13th (1980)

Ήδη ο τίτλος υπόσχεται τα χειρότερα, το ίδιο και το τρέιλερ. Σκοπός του να μετρήσει πτώματα και να δείξει ότι η ταινία δεν θα ασχοληθεί με το ψυχογράφημε ούτε του δολοφόνου ούτε των θυμάτων. Έγινε ο πρεσβευτής των ταινιών είδους σλάσερ. Η ταινία σε σκηνοθεσία Σον Σ. Κάνινγκχαμ αφορά μια ομάδα έξι εφήβων που δολοφονούνται ένας-ένας, ενώ προσπαθούν να ανοίξουν εκ νέου μία εγκαταλειμμένη κατασκήνωση, στην οποία πριν από αρκετά χρόνια είχε συμβεί μία τραγωδία. Με αφορμή την επιτυχία της ταινίας «Η Νύχτα με τις Μάσκες του Τζον Κάρπεντερ», η ταινία είχε εκτιμώμενο προϋπολογισμό ύψους $550,000. Παρά το γεγονός ότι η ταινία έλαβε αρνητικές κριτικές από τους κριτικούς κινηματογράφου, απέφερε 59,8 εκατομμύρια δολάρια στο box office στις Ηνωμένες Πολιτείες.

7. The Shining (1980)

Η Λάμψη είναι αμερικανική δραματική ταινία υπερφυσικού τρόμου, σκηνοθεσίας Στάνλεϊ Κούμπρικ. Προβλήθηκε το 1980, και είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του υπέρτατου Στίβεν Κινγκ. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Τζακ Νίκολσον ως επιστάτης, Τζακ Τόρανς, Σέλεϊ Ντιβάλ ως σύζυγός του Γουέντυ Τόρανς, και Ντάνυ Λόυντ ως Ντάνυ Τόρανς. Ο Κούμπρικ έκανε κάποιες αλλαγές στο σενάριο της ταινίας, με αποτέλεσμα ο Κίνγκ να απογοητευθεί και να γράψει το σενάριο της ομώνυμης τηλεταινίας (1997). Η Λάμψη είναι η δεύτερη καλύτερη ταινία τρόμου, ακολουθώντας την ταινία Ψυχώ, του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Εμβληματικό θεωρείται το πλάνο με τις πόρτες του ασανσέρ που ανοίγουν απελευθερώνοντας ένα κύμα αίματος τόσο ρευστού που μετακινεί τα έπιπλα και χτυπάει την κάμερα. Είναι το μόνο που χρειάζεσαι για να δεις ένα αριστούργημα του Κιούμπρικ ή… να φοβηθείς να το δεις!

8. The Abyss (1989)

Όταν ένα πυρηνικό υποβρύχιο βυθίζεται κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες, το ναυτικό προσλαμβάνει μια ομάδα από πολίτες ειδικευμένους σε αποστολές στον βυθό, από μια υποβρύχια πετρελαιοπηγή, μαζί και πεζοναύτες για την επιχείρηση διάσωσης. Η επικίνδυνη αποστολή γίνεται μια θαυμαστή οδύσσεια στο άγνωστο, καθώς δυνάμεις απ’ τα βάθη του ωκεανού αρχίζουν να έρχονται σε επαφή με τους δύτες. Για τον Μπαντ Μπρίκμαν και την εν διαστάσει σύζυγό του, Λίντσεϊ, η αποστολή αυτή είναι το τεστ για τη σωματική και συναισθηματική αντοχή τους. Το ταξίδι τους στην ατέλειωτη νύχτα του βυθού απογυμνώνει την ανθρώπινη καρδιά στην αναμέτρησή της με τον θάνατο, τον έρωτα και κάτι άλλο… O Τζέημς Κάμερον με αυτό το τρέιλερ κάνει τους θεατές να κρατούν την ανάσα τους… σαν να βρίσκονται οι ίδιοι κάτω από το νερό.

9. Terminator 2: Judgment Day (1991)

Ο Κάμερον δημιούργησε ένα από τα καλύτερα sequel όλων των εποχών, ταυτισμένα με τη φωνή του Don LaFontaine. Αυτή τη φορά ο Άρνολντ είναι στην πλευρά των καλών, κάτι που δεν αποκαλύπτεται. Η ταινία ακολουθεί τη Σάρα Κόνορ και το γιο της, Τζον, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από έναν νέο και πιο εξελιγμένο εξολοθρευτή, ο οποίος σκοπό έχει να σκοτώσει τον Τζον πριν γίνει ο αρχηγός της αντίστασης. Ένας παλαιότερος και λιγότερο εξελιγμένος εξολοθρευτής αναλαμβάνει να προστατεύσει τη Σάρα και τον Τζον και να βοηθήσει να αποφευχθεί η Μέρα της Κρίσης, μια μέρα της ιστορίας όπου οι μηχανές θα εξεγερθούν και θα εξαφανίσουν όλη την ανθρωπότητα. Ο Εξολοθρευτής 2 ήταν μεγάλη εισπρακτική και καλλιτεχνική επιτυχία. Παγκοσμίως απέφερε 519,8 εκατομμύρια δολάρια και έλαβε 6 υποψηφιότητες για Όσκαρ, κερδίζοντας 4.

10. Pulp Fiction (1994)

Το τρέιλερ που άλλαξε τα … τρέιλερς…Το Pulp Fiction, η αμερικανική αστυνομική νεο-νουάρ κινηματογραφική ταινία μαύρης κωμωδίας του 1994 που γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από τον Κουέντιν Ταραντίνο, είναι βασισμένη σε μια ιστορία του Ταραντίνο και του Ρότζερ Άβαρυ. Η πλοκή της ταινίας αφορά τις διασταυρούμενες ιστορίες συμμοριτών, ατόμων του υποκόσμου, μικροεγκληματιών και ενός μυστηριώδους χαρτοφύλακα. Ο τίτλος της ταινία αναφέρεται στα περιοδικά pulp και τις hardboiled crime νουβέλες, που ήταν δημοφιλείς στα μέσα του 20ού αιώνα, γνωστά για την εικονογραφημένη βία και τους δυναμικούς διαλόγους.

11. GoldenEye (1995)

Ο πρώην πράκτορας 006, οργανώνει για λογαριασμό τρίτων την κλοπή του Ρωσικού όπλου ‘Goldeneye’. Χρησιμοποιώντας το επιδιώκει να χτυπήσει την καρδιά του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος στο Λονδίνο, ζητώντας τεράστια χρηματικά ποσά από της Βρετανικές τράπεζες ως λύτρα. Ο Πιρς Μπρόσναν επαναπροσδιορίζει το στιλ του Τζέημς Μποντ και ένα θρυλικό bungee jumping που μοιάζει να κρατάει για πάντα. Η επιχείρηση Χρυσά Μάτια έχει το τρέιλερ που της αξίζει!

12. Strange Days (1995)

 

30 Δεκεμβρίου 1999… είναι το τέλος του κόσμου και η έναρξη ενός καινούριου; o Lenny Nero (Ralph Fiennes), ένας πρώην αστυνομικός, ένας πωλητής κλεμμένων ονείρων περιπλανιέται στους δρόμους του Λ. Άντζελες. Ασχολείται με δίσκους που περιλαμβάνουν καταγεγραμμένες αναμνήσεις και συναισθήματα. Μία μέρα λαμβάνει ένα δίσκο ο οποίος περίεχει τις μνήμες ενός δολοφόνου που σκοτώνει μία πόρνη. Τώρα ο Lenny αρχίζει την έρευνα και χώνεται όλο και πιο βαθιά σε μία δίνη εκβιασμού, δολοφονιών και βιασμών. Θα μπορέσει να επιζήσει και να λύσει την υπόθεση; Αξέχαστος ο μονόλογος του Ραλφ Φάινς στο φιλμ Stranger Things του 1995. Μιλώντας ευθέως στο κοινό έγινε ο καλύτερος… πωλητής της ταινίας σε σκηνοθεσία Κ.Μπιγκελόου.

13. Independence Day (1996)

Εξωγήινοι εισβάλλουν στη Γη και καταστρέφουν όλες τις μεγαλουπόλεις του κόσμου. Ομως, την 4η Ιουλίου ξεκινά η γήινη αντεπίθεση υπό την καθοδήγηση του προέδρου των ΗΠΑ. Και μόνο η εικόνα του Λευκού Οίκου να καταστρέφεται από εξωγήινους που μπορούν να καταλάβουν εκεί στο διάστημα … το πόσο σημαντικός είναι… έγραψε ιστορία! Η Ημέρα Ανεξαρτησίας (Independence Day) είναι αμερικανικής παραγωγής ταινία επιστημονικής φαντασίας του 1996. Σεναριογράφος και σκηνοθέτης είναι ο Ρόλαντ Έμεριχ και στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Γουίλ Σμιθ, Μπιλ Πούλμαν, Τζεφ Γκόλντμπλουμ, Μέρι ΜακΝτόντελ, Τζουντ Χιρστ, Μάργκαρετ Κόλιν, Ράντι Κουέιντ, Ρόμπερτ Λότζια, Τζέιμς Ρέντχορντ, Βίβικα Φοξ και Χάρι Κόνικ.

14. Godzilla (1998)

Με μία αναφορά στο Jurassic Park (με τον σκελετό του τυραννόσαυρου) το τρέιλερ του Γκοτζίλα είναι μοναδικό γιατί γυρίστηκε χωρίς την απαραίτητη πρόθεση να είναι μέρος του φιλμ από το οποίο προερχόταν. Το κλιπ στέκει από μόνο του και φέρει την ατμόσφαιρα του τελικού φιλμ, χωρίς να μας δείχνει τίποτα από αυτό. Είναι ένα reimagining της σειράς Godzilla του Toho και η πρώτη ταινία Godzilla που γυρίστηκε πλήρως από ένα στούντιο του Χόλιγουντ. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Μάθιου Μπρόντερικ, Ζαν Ρενό, Μαρία Πιτίλο, Χανκ Αζάρια, Κέβιν Ντάν, Μαίκλ Λέρνερ και Χάρι Σίρερ. Η ταινία είναι αφιερωμένη στον Τομογιούκι Τανάκα, συν-δημιουργό και παραγωγό διαφόρων ταινιών Godzilla , που πέθανε τον Απρίλιο του 1997. Στην ταινία, οι αρχές ερευνούν και πολεμούν ένα τεράστιο τέρας που μεταναστεύει στη Νέα Υόρκη για να φωλιάσει τα νεογνά του.

15. The Blair Witch Project (1999)

Τρεις νεαροί κινηματογραφιστές που κάνουν ένα ρεπορτάζ για μια παλιά υπόθεση μαύρης μαγείας στην περιοχή του Μέριλαντ, χάνονται στο δάσος, απειλούνται από μια αόρατη οντότητα και εξαφανίζονται. Η ταινία που βλέπουμε είναι, υποτίθεται, το ακατέργαστο υλικό που άφησαν πίσω τους. Ένα έργο φαινόμενο που συνάντησε τεράστια επιτυχία στις ΗΠΑ και θεωρήθηκε, μάλλον υπερβολικά, ως σταθμός στις ταινίες τρόμου. Μια ταινία τρόμου που γράφτηκε στην ιστορία της Pop culture. Το τρέιλερ μεταφέρει ακριβώς την ατμόσφαιρα της ταινίας.

16. The Matrix (1999)

Μια κινηματογραφική ταινία περιπέτειας και επιστημονικής φαντασίας, σε σενάριο και σκηνοθεσία των Λίλι και Λάνα Γουατσόφσκι. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Κιάνου Ρίβς, Λώρενς Φίσμπερν, Κάρι-Αν Μος, Χιούγκο Γουίβινγκ και Τζόε Παντολιάνο. Η ταινία προβλήθηκε αρχικά στις ΗΠΑ στις 31 Μαρτίου 1999 και αποτέλεσε την αρχή της σειράς The Matrix, η οποία περιλαμβάνει ταινίες, κόμικς, βιντεοπαιχνίδια και κινούμενα σχέδια. Απέσπασε τέσσερα βραβεία Όσκαρ στις τεχνικές κατηγορίες. Η ταινία περιγράφει ένα μέλλον στο οποίο ο κόσμος όπως τον ξέρει ο άνθρωπος είναι το Matrix, μια εικονική πραγματικότητα που δημιουργήθηκε και συντηρείται από νοήμονες μηχανές προκειμένου να κατευνάσει, υποτάξει και εκμεταλλευτεί τον ανίδεο ανθρώπινο πληθυσμό ως πηγή ενέργειας, με την υποχρεωτική σύνδεση του στο Matrix μέσω μοσχευμάτων. Περιέχει πολυάριθμες αναφορές στις υποκουλτούρες του κυβερνοπάνκ και των χάκερ, φιλοσοφικές και θρησκευτικές ιδέες, μεσσιανισμό και καρτεσιανισμό, αλλά και σωκρατικό και πλατωνικό ιδεαλισμό. Επίσης, δανείζεται στοιχεία της Πλατωνικής Αλληγορίας του Σπηλαίου του Πλάτωνα. Το τρέιλερ μία ταινία από μόνο του…

17. Dinosaur (2000)

Δεν ικανοποίησε τους θιασώτες των… δεινοσαύρων, αλλά από πλευράς animation είναι ένα ενδιαφέρον τρέιλερ! Ο Δεινόσαυρος είναι μια Αμερικανική περιπετειώδης ταινία κινουμένων σχεδίων φτιαγμένη σε υπολογιστή, παραγωγής 2000. Η παραγωγή ανήκει στα Walt Disney Animation Studios και στο The Secret Lab, που ανήκει στην εταιρία Disney, και η διανομή έγινε από τη Walt Disney Pictures. Αποτελεί την 39η ταινία μεγάλου μήκους της Disney και του The Secret Lab, αν και δεν συμπεριλαμβάνεται επίσημα στη λίστα με τα Κλασικά της Ντίσνεϋ στην Ευρώπη, όπως και η ταινία Ο Γουίνι το Αρκουδάκι (2011), στην οποία λίστα όμως συμπεριλαμβάνεται η ταινία Η Ζούγκλα (2006).

18. Spider-Man (2002)

Το Spider-Man είναι αμερικανική περιπέτεια παραγωγής 2002, βασισμένη στον ομώνυμο ήρωα των κόμικς της Marvel. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Σαμ Ράιμι και το σενάριο έγραψε ο Ντέιβιντ Κόεπ. Πρωταγωνιστεί ο Τόμπι Μαγκουάιρ στο ρόλο του Πίτερ Πάρκερ, ένα μαθητή λυκείου που μετά από ένα δάγκωμα μιας αράχνης αναπτύσσει δυνάμεις και αποφασίζει να καταπολεμήσει το έγκλημα. Στην ταινία επίσης συμμετέχουν ο Γουίλεμ Νταφόε στο ρόλο του Green Goblin, η Κίρστεν Ντανστ ως Μέρι Τζέιν και ο Τζέιμς Φράνκο ως ο καλύτερος φίλος του Πίτερ, Χάρι Όσμπορν.

19. Cloverfield (2008)

Την παραμονή της αναχώρησης του νεαρού Ρομπ για την Ιαπωνία, πέντε φίλοι του οργανώνουν ένα πάρτι, το οποίο διακόπτεται καθώς ένα τεράστιο τέρας επιτίθεται στη Νέα Υόρκη. Μια handycam καταγράφει τα γεγονότα. Ο εντυπωσιακός αποκεφαλισμός του Αγάλματος της Ελευθερίας, με το κεφάλι να κυλάει σε δρόμο της Νέας Υόρκης, εντυπωσιάζει!

20. A Serious Man (2009)

Στη Μινεσότα του 1967, ο καθηγητής φυσικής Λάρι Γκόπνικ, αξιοσέβαστο μέλος της εβραϊκής κοινότητας, βλέπει, μέρα με τη μέρα, τη ζωή του ν’ αλλάζει δραματικά. Χωρίς να μπορεί να δώσει λύσεις, αναζητά βοήθεια στη σοφία των ραβίνων, των οποίων οι συμβουλές τον μπερδεύουν ακόμα περισσότερο.

21. The Social Network (2010)

Το The Social Network είναι αμερικανική δραματική βιογραφική ταινία παραγωγής 2010 με θέμα την ίδρυση της διαδικτυακής κοινωνικής σελίδας Facebook και τις μηνύσεις που ακολούθησαν. Την σκηνοθεσία της ταινίας ανέλαβε ο Ντέιβιντ Φίντσερ και η διανομή συνίσταται από νέους κυρίως ηθοποιούς όπως Τζέσι Άιζενμπεργκ, Άντριου Γκάρφιλντ, Τζάστιν Τίμπερλεϊκ, Μπρέντα Σονγκ, Ρούνι Μάρα, Άρμι Χάμερ και Μαξ Μινγκέλα. Το σενάριο έγραψε ο Άρον Σόρκιν και είναι βασισμένο στο βιβλίο «The Accidental Billionaires» του Μπεν Μέζριχ. Κανένας από το προσωπικό του Facebook, συμπεριλαμβανομένου και του Μαρκ Ζάκερμπεργκ δεν είχε καμία ανάμειξη με την ταινία, αν και ο Εντουάρντο Σάβεριν ήταν σύμβουλος στο βιβλίο του Μέζριχ. Η ταινία κυκλοφόρησε από την Columbia Pictures την 1η Οκτωβρίου του 2010 με διθυραμβικά σχόλια από τους κριτικούς και μεγάλη ανταπόκριση στα ταμεία με 224,9 εκατομμύρια δολάρια εισπράξεις παγκοσμίως.

Έλαβε οχτώ υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του Τζέσι Άιζενμπεργκ, κερδίζοντας τρία στις κατηγορίες Διασκευασμένου Σεναρίου, Μοντάζ και Μουσικής. Βραβεύτηκε επίσης με τέσσερις Χρυσές Σφαίρες, Καλύτερης Ταινίας – Δράμα, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου και Μουσικής, από τις συνολικά έξι υποψηφιότητες.

22. The Girl With The Dragon Tattoo (2011)

Το Κορίτσι με το Τατουάζ είναι αμερικανικό θρίλερ μυστηρίου παραγωγής 2011, σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Φίντσερ και σενάριο του Στίβεν Ζαϊλίαν. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Στιγκ Λάρσον και αποτελεί ριμέικ της σουηδικής ταινίας Män Som Hatar Kvinnor του 2009. Πρωταγωνιστούν οι Ντάνιελ Κρεγκ και Ρούνι Μάρα. Ο Μίκαελ Μπλόμκβιστ, ένας κορυφαίος ερευνητής δημοσιογράφος που έχει βρεθεί κατηγορούμενος για δυσφήμηση ενός επιχειρηματία, αναλαμβάνει να εξιχνιάσει την εξαφάνιση της ανιψιάς του Χένρικ Βάνγκερ, ενός συνταξιούχου μεγαλοβιομήχανου, η οποία αγνοείται εδώ και 40 περίπου χρόνια. Στην πορεία της έρευνάς του, ο Μπλόμκβιστ ανακαλύπτει πως η μακρά ιστορία της πολυμελούς οικογένειας του Βάνγκερ είναι γεμάτη από ίντριγκες, μίση και καλά κρυμμένα μυστικά. Η Λίσμπεθ Σαλάντερ, μια εκκεντρική χάκερ με περίεργη συμπεριφορά και με αρκετά προβλήματα με το νόμο, αποφασίζει να τον βοηθήσει και μαζί να μάθουν την αλήθεια. Η ταινία απέσπασε κυρίως θετικά σχόλια έλαβε πέντε υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της Ρούνι, κερδίζοντας ένα στην κατηγορία του Μοντάζ, καθώς και δύο υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα.

23. Man of Steel (2013)

Η ταινία είναι βασισμένη στον υπερήρωα Σούπερμαν της DC Comics, και αποτελεί επαναπροσδιορισμό της σειράς ταινιών, απεικονίζοντας την προέλευση του χαρακτήρα και είναι το πρώτο έργο του Εκτεταμένου Σύμπαντος της DC. Στην ταινία αυτή, ο Κλαρκ Κεντ είναι ένας νεαρός δημοσιογράφος που υιοθετήθηκε όταν ήταν παιδί από τους Τζόναθαν και Μάρθα Κεντ αφού μεταφέρθηκε στη Γη από τον πλανήτη Κρύπτον. Μεγαλωμένος με τις αρχές των θετών γονέων του, αισθάνεται αποξενωμένος εξαιτίας των μοναδικών υπερφυσικών δυνάμεων και παλεύει να βρει τη θέση του στη ζωή. Όταν ο κόσμος δέχεται επίθεση, μεταμορφώνεται σε ήρωα με το όνομα Σούπερμαν και αναλαμβάνει να προστατέψει τη Γη και τους κατοίκους της. Πρωταγωνιστούν οι Χένρι Κάβιλ στο ρόλο του Σούπερμαν, Έιμι Άνταμς στο ρόλο της Λόις Λέιν και Μάικλ Σάνον στο ρόλο του Στρατηγού Ζοντ. Συμμετέχουν επίσης οι Κέβιν Κόστνερ, Νταϊάν Λέιν, Λόρενς Φίσμπερν και Ράσελ Κρόου.

24. Mad Max Fury Road (2015)

Το μόνο πράγμα που είναι καλύτερο από τις πρώτες σκηνές του τρέιλερ για αυτή την ταινία είναι όλες οι σκηνές που ακολουθούν! Και μόνο οι εικόνες της ερήμου, οι ενδυματολογικές επιλογές, η ατμόσφαιρα είναι τόσο δυνατά στοιχεία που οι θεατές δεν μπορούν παρά να θέλουν να δουν όλη την ταινία. Σε έναν μετα-αποκαλυπτικό, βίαιο κόσμο, ο Μαξ είναι ένας μοναχικός άντρας που προσπαθεί απλά να επιβιώσει. Καταδιωκόμενος από μια αδίστακτη συμμορία, θα ενώσει τις δυνάμεις του με τη Φουριόζα, φυγάδα οδηγό ενός φορτηγού, το πολύτιμο φορτίο του οποίου θα αναγκαστούν να υπερασπιστούν από κοινού. Η ταινία κατάφερε να αποσπάσει έξι βραβεία Όσκαρ το 2016.

25. US (2019)

Το τρέιλερ της ταινίας του 2019 με τίτλο «Us», και δημιουργό τον Jordan Peele, εντυπωσιάζει. Στην ανατριχιαστική ταινία στον πρωταγωνιστικό ρόλο βρίσκεται η Λουπίτα Νιόνγκο που ενσαρκώνει την Adelaide, και ο Winston Duke, ως Gabe. Ένα ευτυχισμένο κατά τα άλλα παντρεμένο ζευγάρι που έχουν μάλιστα και δύο παιδιά. Όταν αποφασίσουν να σπάσουν λίγο τη ρουτίνα τους, και να πάνε εκδρομή σε ένα παραλιακό σπίτι φιλοξενούμενοι ενός άλλου ζευγαριού, όλα παίρνουν τον κατήφορο. Η Adelaide, έχοντας βιώσει ένα ανεξήγητο τραύμα στο παρελθόν, αρχίζει να έχει παραισθήσεις, μαζεμένες με περίεργες συμπτώσεις, και συνεχώς έχει το φόβο, πως κάτι κακό θα συμβεί στην οικογένεια της.

Mε πληροφορίες από ethnos.gr

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην GOOGLE NEWS

Ιστορικό μυθιστόρημα για τη Μαντώ Μαυρογένους εκδίδεται από την «Ελλάδα 2021» στην αλβανική γλώσσα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: