Βρυχώνται οι Ελληνικές Τίγρεις στην Πορτογαλία: Επί ποδός τα γεράκια στο FIR Αθηνών με τα F-15 της USAFE

File Photo: Νυχτερινή απογείωση F-16 M της 335 Μοίρας “Τίγρης”. Πηγή εικόνας: Twitter εκπροσώπου τύπου Πολεμικής Αεροπορίας




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

-Ρεσιτάλ της 335 Μοίρας στο Tiger Meet
-Αεροπορικές τακτικές και σχεδίαση που ξεχωρίζουν
-Τα Αμερικανικά F-15 σήκωσαν όλη την ΠΑ στον αέρα

Ακονίζουν νύχια και δόντια οι Ελληνικές τίγρεις στην Πορτογαλική αεροπορική βάση BA11 στην Beja που είναι ήδη μια βδομάδα, όπου μαζί με τους τίγρεις άλλων αεροποριών του ΝΑΤΟ κι όχι μόνο, ασκούνται στον «οικογενειακό» Ηνίοχο των Τίγρεων.

Και μάλιστα ιπτάμενοι και μηχανικοί της 335 Μοίρας «Τίγρης» του Αράξου, ειδικά φέτος προσέχουν πολλές λεπτομέρειες στο φετινό Tiger Meet επειδή το επόμενο, του 2022 πρόκειται να γίνει στην 116 Πτέρυγα Μάχης, ακριβώς έναν μήνα μετά τον Ηνίοχο της χρονιάς που έρχεται.

Πάντως μπορεί η Πολεμική Αεροπορία να έχει βγει μόλις από έναν ιδιαίτερα αναβαθμισμένο Ηνίοχο, που για το 2021 ήταν η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση στην Ευρώπη, αλλά δεν το βάζει κάτω, τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών.

  • Το NATO Tiger Meet αποτελεί μια από τις πλέον προηγμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Κάθε χώρα που αναλαμβάνει τη διοργάνωσή της εμπλέκει χιλιάδες στελεχών, άρα είναι μια ιδιαίτερη πρόκληση που θα πρέπει το 2022 μετά από τον Ηνίοχο, ν’ αντεπεξέλθει η Πολεμική Αεροπορία.

Στην Πορτογαλική αεροπορική βάση BA11 στην Beja και εντός του FIR Λισαβώνας τα «γεράκια» με τα χαρακτηριστικά του τίγρη μαζεύουν εμπειρίες μέσω των διαφορετικών τεχνογνωσιών από την πληθώρα των συμμετοχών και τα Comao που γίνονται, τους σχηματισμούς των μαχητικών δηλαδή και είναι απ’ όλες τις χώρες με στόχο την αεροπορική διαλειτουργικότητα.

Ρόλοι Blue & Red για την 335 Μοίρα «Τίγρης»

Η 335 Μοίρα «Τίγρης» με τα πιο προηγμένα F-16 που διαθέτει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία αλλά και η Ευρώπη, όπως επισημαίνουν Επιτελείς παίρνει μέρος σε αποστολές συνδυασμένων αεροπορικών επιχειρήσεων, έχει ρόλους προστασίας των αεροσκαφών του σχηματισμού και ρόλους προσβολής επίγειων στόχων, με όπλα που μπορούν να φέρουν τα F-16 Block 52 plus Advanced, JDAM & JSOW.

 

Η Μοίρα των Τίγρεων όμως και λόγω της Ελληνικής φύσης που οι ιπτάμενοι έχουν τεράστια εμπειρία αναχαιτίσεων, αναλαμβάνουν τον ρόλο εχθρικής απεικόνισης με αναχαιτίσεις άμυνας περιοχής.

  • Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που έχει το Tiger Meet είναι πως κάθε μέρα μια Μοίρα σηκώνει το βάρος της σχεδίασης της άσκησης, με την Ελληνική συμμετοχή να ξεχωρίζει για τον τρόπο υλοποίησης των επιχειρησιακών δεδομένων, τα οποία έχουν να κάνουν με κλιμακούμενη κρίση που λαμβάνει διεθνείς διαστάσεις, συγκρούσεις και αντιμετώπισης σύγχρονων ασύμμετρων απειλών, οι οποίες έχουν φανεί πολλές φορές πως αναδύονται στην περιοχή ενδιαφέροντος της Ελλάδας, κυρίως στο τμήμα της Αν. Μεσογείου.

Σε πολλές από τις αποστολές υπάρχει αγαστή συνεργασία με τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων σε αποστολές κατάδειξης στόχου , JTAC ή σε αποστολές απομάκρυνσης ιπταμένου από εχθρική περιοχή, CSAR. Τέτοιες αποστολές έχουν γίνει ήδη σε Ελληνικό έδαφος στο πλαίσιο του Ηνίοχου.

Τα F-15 της USAFE στην Λάρισα

Και την ίδια ώρα εντός FIR Αθηνών, ξανά η Πολεμική Αεροπορία βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα, με ιπτάμενους και μηχανικούς από όλες τις Πολεμικές Μοίρες ν’ ανταπεξέρχονται και πάλι στις απαιτήσεις του εκπαιδευτικού προγράμματος, το οποίο όμως αυτή τη φορά είναι έκτακτο και συμμαχικό.

Αμερικανικό F-15 ενώ τροχοδρομεί στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα. Πηγή: ΓΕΕΘΑ- Πολεμική Αεροπορία

Ο κλάδος επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας σε συνεργασία με το επιχειρησιακό Αρχηγείο της Πολεμικής Αεροπορίας, στο ΑΤΑ της Λάρισας δεν σταματούν να σχεδιάζουν σενάρια υψηλού βαθμού δυσκολίας, με τα δυο πρώτα γεράκια, τον Αρχηγό της ΠΑ, Αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη και τον Αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά με την εμπειρία που έχουν να εγκρίνουν ή και ν’ αναβαθμίσουν τα επιχειρησιακά εκπαιδευτικά σχέδια.

  • Η μεταστάθμευση 12 μαχητικών F-15 της USAFE στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, που έγινε με μεγάλη μυστικότητα όλες τις προηγούμενες ημέρες, σήκωσε κυριολεκτικά στον αέρα της Πολεμική Αεροπορία.

Ήδη πρώτη μέρα των διμερών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων υπό την ονομασία της άσκησης «Early Bird», Ελληνικά αεροσκάφη απ’ όλες τις πολεμικές μοίρες ακόμη και της Κρήτης, F-16, Mirage 2000-5, F-4Ε AUP Phantom II συνεργάστηκαν με τα μαχητικά αεροπορικής υπεροχής των ΗΠΑ, F-15.

Παράλληλα σύμφωνα με το Επιτελείο τα Αμερικανικά αεροσκάφη θα λάβουν μέρος, όπως τα μαχητικά της Ελλάδας, σε δυο διαφορετικές διασυμμαχικές ασκήσεις, την «Astral Knight 21» & την «Defender Europe 21».

  • Αμέσως μετά τον πολυεθνικό «Ηνίοχο 21» που αγκαλιάστηκε από την αφρόκρεμα των Πολεμικών Αεροποριών του κόσμου, οι Αμερικανοί επέστρεψαν στο FIR Αθηνών, τον ζωτικό χώρο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον οποίο μπορούν ν’ ασκούνται στο ιδιαίτερο ανάγλυφο στο οποίο οι Αμερικανοί ξεχωρίζουν την εγγύτητα βουνών και θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Μπορεί πάντως η επίσημη ημερομηνία ολοκλήρωσης των ασκήσεων, στις οποίες τα Αμερικανικά F-15 θ’ απογειώνονται από την 110 Πτέρυγα Μάχης, να είναι η 21η Μαίου, ωστόσο η μεταστάθμευση αυτή δεν αποκλείεται να διαρκέσει περισσότερο, μιας και η USAFE αναζητά διαρκώς το ανάγλυφο της Ελλάδας αλλά και τις καιρικές συνθήκες που θεωρούνται άκρως ιδανικές για την αεροπορική εκπαίδευση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Η Ελληνική ανθυποβρυχιακή ασπίδα απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας και τις σύγχρονες απειλές

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: