Στρατιωτική δύναμη άμεσης αντίδρασης από την Ε.Ε.: Αλλά αποκλείονται Τουρκία, Ρωσία και Κίνα

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Josep Borrell, ομιλεί στους δημοσιογράφους. Copyright: European Union
Οι υπουργοί Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να επιτρέψουν στις ΗΠΑ, τη Νορβηγία και τον Καναδά να συμμετάσχουν στο σχέδιο για τη στρατιωτική κινητικότητα της Ε.Ε., που θεωρείται σημαντικό για την αμυντική συνεργασία της ένωσης με το ΝΑΤΟ και έχει σχεδιαστεί για να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη κίνηση στρατιωτικού εξοπλισμού σε ολόκληρη την ΕΕ για διαχείριση κρίσεων.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Euractiv (Alexandra Brzozowski): Η εμπειρογνωμοσύνη τους θα συμβάλει στο έργο και, μαζί με αυτό, στη βελτίωση της στρατιωτικής κινητικότητας εντός και εκτός της ΕΕ, δήλωσε ο Josep Borrell, μετά τη συμφωνία. Θα κάνει την άμυνα της ΕΕ πιο αποτελεσματική και θα συμβάλει στην ενίσχυση της ασφάλειάς μας, πρόσθεσε.

Είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ θα επιτρέψει σε άλλες χώρες να ενταχθούν στο πλαίσιο  της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας (PESCO) και αποτελεί ένδειξη βελτίωσης της συνεργασίας Ε.Ε.-ΝΑΤΟ. Αν και δεν υπήρξαν συγκεκριμένες συνομιλίες με τη Βρετανία, η οποία μαζί με τη Γαλλία είναι μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις της Ευρώπης, περισσότερες ξένες χώρες μπορούν να επιδιώξουν να ενταχθούν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Τρίτη χώρα μπορεί να υποβάλει αίτηση μόνο εάν πληροί ένα αυστηρό σύνολο πολιτικών, νομικών και «ουσιαστικών» προϋποθέσεων. Οι πολιτικές προϋποθέσεις για τρίτες χώρες περιορίζουν τη συμμετοχή τους σε υποθέσεις όπου παρέχουν «ουσιαστική προστιθέμενη αξία» στο στρατιωτικό σχέδιο και μοιράζονται «τις αξίες στις οποίες βασίζεται η ΕΕ», πράγμα που σημαίνει ότι δεν αντιβαίνουν στα συμφέροντα ασφάλειας και άμυνας.

Πολλοί διπλωμάτες της ΕΕ συμφωνούν ότι το σύνολο των πολιτικών προϋποθέσεων αποκλείει αποτελεσματικά τη Ρωσία, την Κίνα και την Τουρκία.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ είναι πιθανό να παραμείνει εκτός του πλαισίου της PESCO, τουλάχιστον έως ότου επιλυθεί η διαμάχη με την Κύπρο σχετικά με δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο και οι εντάσεις στην αντιπαράθεση με την Ελλάδα και τη Γαλλία.

Η ΕΕ έχει κρατήσει την Άγκυρα σε απόσταση από τις πρωτοβουλίες της, αν και η Τουρκία, με έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στην Ευρώπη, ήταν και συνδεδεμένο μέλος της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) και του Υπηρεσίας Εξοπλισμών (που προηγήθηκε του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας).

Είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ και συμμετέχει στον Κοινό Οργανισμό Συνεργασίας στον τομέα των εξοπλισμών (Organisation for Joint Armament Cooperation).

ΠΗΓΗ: Euractiv, Alexandra Brzozowski – US, Norway, Canada among first foreign countries to join EU military mobility project

Βρυχώνται οι Ελληνικές Τίγρεις στην Πορτογαλία: Επί ποδός τα γεράκια στο FIR Αθηνών με τα F-15 της USAFE%d bloggers like this: