Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος εόρτασε το Ραμαζάνι με τον πρέσβη του Ερντογάν στην Ουάσιγκτον

Φωτογραφία του πρέσβη της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον με τους προσκεκλημένους του, ανάμεσά τους και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία Τουρκική Πρεσβεία μέσω του Αναντολού




Σε μία εποχή κατά την οποία η κατοχική δύναμη βάλλεται από παντού για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών, ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον, παρέθεσε δείπνο σε μουσουλμάνους, χριστιανούς και Εβραίους θρησκευτικούς ηγέτες, την περασμένη Τρίτη, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού, δημοσιεύοντας και σχετική φωτογραφία.

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους, πρώτος και καλύτερος ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος δεν ανακοίνωσε το γεγονός, όπως συνηθίζει να κάνει ακόμα και με τις άσχετες και άνευ σημασίας δραστηριότητές του. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες που αποφεύγει να τοποθετηθεί για θέματα που αφορούν την Τουρκία.

  • Η προηγούμενη φορά αφορούσε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Ο κ. Ελπιδοφόρος δεν ένοιωσε την ανάγκη να συγχαρεί τον Αμερικανό πρόεδρος για την ιστορική αυτή απόφαση, προκαλώντας απορίες στους ομογενείς που ασχολούνται με τα εθνικά θέματα. 

“Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην κατοικία του Τούρκου πρέσβη σε αυτό το υπέροχο απόγευμα του Ραμαζανιού για να μοιραστείτε το iftar μας”, δήλωσε ο πρέσβης Χασάν Μουράτ Μέρκαν στην ομιλία του προς τους καλεσμένους, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο.

Ο Μέρκαν που ανέλαβε τα καθήκοντά του στις αρχές Μαρτίου, είπε ότι ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη και συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον αρχιραββίνο της Τουρκίας Isak Haleva και τον επικεφαλής της τουρκικής εβραϊκής κοινότητας Ishak Ibrahimzadeh πριν από την άφιξή του στο αμερικανικό έδαφος.

“Κατά τη διάρκεια αυτών των επισκέψεων, είχα την ευκαιρία να περάσω από την παλιά πόλη, με τους τρούλους των τζαμιών μας και τις πολλές εκκλησίες και συναγωγές. Και πρέπει να πω ότι υπάρχει πάντα νέα ελπίδα και χαρά της ζωής στο αεράκι του Βοσπόρου. Είναι το πώς πρέπει να εμπνεόμαστε και να ενθαρρύνουμε ο ένας τον άλλο να είμαστε μαζί, ενάντια σε κάθε μισαλλοδοξία και μίσος σε όλο τον κόσμο, είτε πρόκειται για ισλαμοφοβία, είτε για αντι-χριστιανισμό, αντισημιτισμό ή οποιοδήποτε άλλο μίσος που στοχεύει στην ελευθερία συνείδησης των ανθρώπων», δήλωσε ο Τούρκος πρέσβης, γνωστός και ως κολαούζος του Ταγίπ Ερντογάν.

Όλα τα παραπάνω, βεβαίως, στα οποία αναφέρθηκε ο άνθρωπος του Σουλτάνου, αποτελούν εικόνα και ομοίωση του προέδρου της Τουρκίας. Είναι αντιχριστιανός, αντισημίτης και αποδεδειγμένα μισεί τους ανθρώπους, ιδιαίτερα τους μη μουσουλμάνους.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο, οι προσκεκλημένοι περιλάμβαναν τον Αρχιεπίσκοπο της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Ελπιδοφόρο, τον Αποστολικό Αρχιεπίσκοπο Nuncio Christophe Pierre, τον Ραβίνο Marc Schneier, τον πρόεδρο του Ιδρύματος Εθνικής Κατανόησης (FFEU) και τον καθηγητή Bilal Kuspinar, πρόεδρο του Diyanet Center of America.

Ο πρέσβης Elin Suleymanov από το Αζερμπαϊτζάν ήταν ο ειδικός προσκεκλημένος στην εκδήλωση αυτή. Πολλοί ιμάμηδες, ραβίνοι, επίσκοποι, ηγέτες και μελετητές ήταν επίσης παρόντες.

Οι επισκέπτες απόλαυσαν επίσης ένα ρεσιτάλ «kanun». Πρόκειται για ένα παραδοσιακό έγχορδο όργανο της οθωμανικής μουσικής με βαθιές ιστορικές ρίζες.

“Επιτρέψτε μου να κλείσω, ευχόμενος σε όλους τους ανθρώπους την ειρήνη, την αρμονία και ένα ασφαλές περιβάλλον να απολαύσουν τη ζωή με τις οικογένειες και τους φίλους τους. Μαζί, όπως κάνουμε σήμερα το απόγευμα”, κατέληξε ο πρέσβης Mercan, ξεχνώντας επίτηδες ότι η χώρα του έχει βάψει τα χέρια της με αίμα και συνεχίζει να το κάνει και σήμερα. Αλλά, δεν φρόντισε ουδείς εκ των παρευρισκόμενων να του το υπενθυμίσει… Προφανώς.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: