Ο απομονωμένος Λουκασένκο εκνευρίζει ακόμα και τον Πούτιν: Αλλά είναι ασφαλής προς το παρόν…

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν με τον δικτάτορα της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο στο Σότσι. EPA, MIKHAEL KLIMENTYEV, SPUTNIK, KREMLIN POOL




Ο συντάκτης της εφημερίδας The Times, Peter Conradi, αναφέρεται στην πρόσφατη απόφαση του Αλεξάντερ Λουκασένκο να σηκώσει μαχητικό MiG-29 για να αναχαιτίσει την πτήση Αθήνα-Βίλνιους προκειμένου να συλλάβει τον  Roman Protasevich και τη Ρωσίδα σύντροφό του Sofia Sapega.

Επισημαίνει ότι, ακόμα και σύμφωνα με τα στάνταρντ του Λευκωρώσου Προέδρου, ήταν υπερβολική.

Για την επιβίωση του Lukashenko ιδιαιτέρως κρίσιμος έιναι ο ρόλος του Βλαντιμίρ Πούτιν (Putin). Οι δύο άνδρες μοιράζονται τη δυσπιστία για τη Δύση και την επιθυμία τους να παραμένουν στην εξουσία και να διαχειρίζονται τις υποθέσεις των χωρών τους.

Ωστόσο, ο Andrew Wilson, καθηγητής στο University College του Λονδίνου και συγγραφέας του βιβλίου “Λευκορωσία: Ο τελευταίος Ευρωπαίος Δικτάτορας” εκτιμά ότι οι δύο άντρες φαίνεται να αντιπαθούν ο ένας τον άλλον. Σημειώνει μάλιστα ότι κατά την πρόσφατη κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ανδρών, ήταν φανερό ότι το στυλ διατύπωσης του Lukashenko εκνεύριζε τον Putin.

Ως ηγέτης της μεγαλύτερης, πιο ισχυρής χώρας, ο Ρώσος πρόεδρος φαίνεται να κρατά όλα τα χαρτιά και για καιρό ο Lukashenko  διατηρούσε μετριοπαθές προφίλ.

Για σχεδόν μια δεκαετία, έως τις εκλογές του περασμένου έτους, επέκρινε τη Ρωσία έναντι της Ευρώπης, απαιτώντας φτηνό πετρέλαιο και φυσικό αέριο από το Κρεμλίνο, ενώ οικοδομούσε στενότερους δεσμούς με την ΕΕ και την Αμερική. Η πόρτα για τη Λευκορωσία προς τη Δύση μπορεί να έχει κλείσει, αλλά ο Putin δεν φαίνεται να έχει πολλά να δώσει σε αντάλλαγμα.

Ενδεχόμενη ανατροπή Lukashenko και αντικατάστασή του από μια προσωπικότητα ευκολότερα καθοδηγούμενη θα μπορούσε επίσης να έχει απρόβλεπτες συνέπειες, διότι  οποιοσδήποτε νέος ηγέτης της Λευκορωσίας που ελπίζει για δημόσια αποδοχή θα πρέπει να εκλεγεί ευρέως – και θα μπορούσε να αποδειχθεί φιλοδυτικός.

ΠΗΓΗ: The Times, Peter Conradi – Isolated Lukashenko even irritates his protector Putin – but he’s safe for now

Το πρόβλημα Λουκατσένκο συνδέεται άρρηκτα με το πρόβλημα Πούτιν: Το “μπλέξιμο” της Ευρώπης…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: