Το πρόβλημα Λουκατσένκο συνδέεται άρρηκτα με το πρόβλημα Πούτιν: Το “μπλέξιμο” της Ευρώπης…

File Photo: Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν με τον δικτάτορα της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκατσένκο στο Σότσι. EPA, SERGEI ILYIN, SPUTNIK, KREMLIN POOL




Η Ευρώπη μπλέχτηκε σε μια αναπόφευκτη αντιπαράθεση με τον «δικτάτορα» του Μινσκ και τις ένοπλες υπηρεσίες καταστολής, υποστηρίζει η εφημερίδα Le Monde (κείμενο Marie Mendras).

επισημαίνοντας την «άρρηκτη» σύνδεση του Αλεξάντερ Λουκατσένκο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, για τους οποίους και αναφέρει:

«Και οι δύο διατηρούν την εξουσία επ’ αόριστον, μέσα σε κλίμα φόβου και οικονομικής κρίσης και έχουν μια περίπλοκη σχέση. Η Ρωσία δεν μπορεί ούτε να ελέγξει, ούτε να εγκαταλείψει τη Λευκορωσία, δεν θέλει να την κατακτήσει, ούτε να την αφήσει να περάσει στη Δύση.»

Κατά την ίδια, το Κρεμλίνο φέρει μεγάλη ευθύνη για την «εγκληματική» πράξη της 23ης Μαΐου και τη βία που ασκήθηκε σε Λευκορώσους Δημοκρατικούς, γεγονός που, όπως σημειώνει, εξηγείται και από τον τρόπο με τον οποίον τα ρωσικά ΜΜΕ κάλυψαν την υπόθεση. Πρώτα με ενθουσιώδη συγχαρητήρια, μετά σιωπή και τελικά η επίσημη γραμμή, ότι η Δύση εκμεταλλεύεται αυτό το ατυχές περιστατικό για να αποσταθεροποιήσει τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Επισημαίνει, ότι η πρόκληση για το Ρώσο πρόεδρο είναι να αντισταθεί στην τελική αποσύνθεση της παλιάς σφαίρας επιρροής και εκτιμά, ότι το σύστημα Poutine, μόνο του ενάντια στην Ευρώπη, θα είναι ευάλωτο, δεδομένου, ότι η κατάσταση είναι ασταθής και θα προκληθούν περαιτέρω διαταραχές και βίαιες πράξεις, εξ ου, κατά τη γνώμη της, η μόνη επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ είναι η απόλυτη επαγρύπνηση και συντονισμένη στρατηγική.

Επικροτεί την άμεση και με μια φωνή ανταπόκριση της Ευρώπης, αλλά θεωρεί, ότι πρέπει να κάνει περισσότερα, καθώς, όπως σημειώνει, 750 εκ. Ευρωπαίοι, συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, υφίστανται αμέτρητες ανατρεπτικές ενέργειες, όπως παραπληροφόρηση, πειρατεία, επιθέσεις εναντίον θεσμών, απαγωγές, κλοπές και οικονομικό έγκλημα.

Για την ίδια, η ΕΕ έχει ευθύνη έναντι των δέκα εκατομμύρια Λευκορώσων, που στερούνται οποιουδήποτε δικτύου ασφαλείας. «Η χώρα τους είναι μέρος της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης της ΕΕ, έχουν αναληφθεί δεσμεύσεις και οι Λευκορώσοι αξίζουν, με το θάρρος και την ειρηνική αποφασιστικότητά τους, το σεβασμό και την υποστήριξη των ευρωπαίων γειτόνων», επισημαίνει η Marie Mendras.

Θεωρεί «επείγον να αναγνωρισθεί η εκπροσώπηση στην εξορία της Ελεύθερης Λευκορωσίας.» 

ΠΗΓΗ: Le Monde Marie Mendras – Biélorussie : «Le problème Loukachenko est inextricablement lié au problème Poutine»

Ο Ερντογάν έκανε το χατήρι του Πούτιν: Απέτρεψε την επιβολή σκληρών κυρώσεων του ΝΑΤΟ στην Λευκορωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: