Καθήκον μας η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων: Άρθρο του Γιώργου Κουμουτσάκου

Με κεριά μνημοσύνης συνδέθηκαν τα τρία μνημεία: Αρμενικό Μνημείο Χατσκάρ – ανδριάντας Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, προτομή Δημήτριου Υψηλάντη, στη Θεσσαλονίκη, Τρίτη 18 Απριλίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, AΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ




Του ΓΙΩΡΓΟΥ Σ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΥ, Τα ΝΕΑ

Η 19η Μαΐου 1919 σηματοδοτεί την έναρξη της σκληρότερης φάσης της Γενοκτονίας των Ποντίων που τραυμάτισε βαθιά την ιστορία του Έθνους μας και του κόσμου, αφήνοντας πίσω εκατοντάδες χιλιάδεςσφαγιασθέντων και ξεριζωμένων.

Καθιερώθηκε ως Ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας για να θυμόμαστε και να τιμούμε. Αυτό όμως δεν αρκεί. Το μεγάλο ζητούμενο είναι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε να αναγνωριστεί διεθνώς η θυσία 353.000 ψυχών. Να αναγνωριστεί ως γενοκτονία. Δηλαδή ως έγκλημα προμελετημένο με χρήση απάνθρωπης, ασύμμετρης και βάναυσης βίας με σκοπό τον αφανισμό ενός πληθυσμού. Όπως καθορίζεται από το Διεθνές Δίκαιο και τον ΟΗΕ.

  • Τα λόγια μνήμης και οι καταθέσεις τιμής δεν πρέπει μόνο να συγκινούν. Πρέπει και να κρατούν ζωντανό το καθήκον της δικαίωσης. Έχουμε την ηθική και ιστορική υποχρέωση της αναγνώρισης αυτής της γενοκτονίας. Το 2019 η παράταξή μας με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέλαβε σειρά δράσεων ώστε να καταστεί ο οφειλόμενος αυτός φόρος τιμής, συγκεκριμένη πράξη.

Είχα την τιμή να συμμετάσχω σε αυτήν τη προσπάθεια όταν ως Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ και με αφορμή την μαύρη επέτειο των 100 χρόνων, έθεσα το θέμα στην τότε Βοηθό Γενική Γραμματέα του ΟΗΕ, αρμόδια για πολιτικές υποθέσεις, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο κατά τη συνάντησή μας στη Νέα Υόρκη. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου της Ευρώπης, οι ευρωβουλευτές και οι βουλευτές αντίστοιχα της Νέας Δημοκρατίας, εργάζονται για αυτόν το δύσκολο μεν, αλλά και ρεαλιστικό σκοπό.

Πρέπει να είναι κοινή δέσμευση όλων μας, ανεξαρτήτως κομμάτων, ότι αυτό το εθνικό καθήκον απέναντι σε εκείνους που χάθηκαν κρατώντας την Ελλάδα στην καρδιά τους ως την τελευταία τους πνοή, δεν θα ανασταλεί. Το χρέος αυτό σήμερα γίνεται ακόμα πιο επιτακτικό. Το ευνοούν οι συνθήκες και η θετική δυναμική που διαμόρφωσε η απόφαση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν να αναγνωρισθεί επισήμως από τις ΗΠΑ η Γενοκτονία των Αρμενίων.

Οι εξελίξεις μας δείχνουν το δρόμο. Αποδεικνύουν ότι είναι ρεαλιστικό να αγωνισθούμε ως κυβέρνηση, ως πολιτικές δυνάμεις, ως χώρα και ως έθνος, με κάθε πολιτικό και διπλωματικό μέσο για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Οι Πόντιοι δεν ξέχασαν ποτέ την Ελλάδα και τις ρίζες τους. Τιμούν πάντα την πατρίδα και κρατούν την παράδοση ζωντανή. Τα μεγάλα κεφάλαια της ιστορίας τους πρέπει να αποκτήσουν τους σωστούς τίτλους. Και όχι τους στρεβλούς που θέλουν να επιβάλουν οι υπεύθυνοι της θηριωδίας επιμένοντας στη δική τους, παραμορφωμένη, ανάγνωση της ιστορίας. Καθώς δεν έχουν το σθένος να αναγνωρίσουν τα ατοπήματά τους όπως έπραξαν άλλοι μεγάλοι λαοί της Ευρώπης.

  • Η Ελλάδα βρέθηκε διαχρονικά στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Τώρα πρέπει να αγωνιστεί και για την σωστή ανάγνωσή της. Έτσι θα τιμήσουμε όπως τους πρέπει τους χιλιάδες νεκρούς και ξεριζωμένους του Πόντου.

Το οφείλουμε άλλωστε και στον Μεγάλο Αλεξανδρινό που έγραφε: «Όμως απ᾿ τ᾿άλλα πιο πολὺ με άγγιξε το άσμα τοΤραπεζούντιον με την παράξενή του γλώσσα και με την λύπη των Γραικών των μακρυνών εκείνων που ίσως όλο πίστευαν που θα σωθούμε ακόμη».

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Μαγιάτικη Εθνική ενατένιση: Από την Άλωση της Πόλης στην Ποντιακή Γενοκτονία, τη Μάχη της Κρήτης και το αντάρτικο της Ε.Ο.Κ.Α.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: