Είναι αυτός ο πραγματικός λόγος της άνευ προηγουμένου ταπείνωσης της Ούρσουλας από τον Ερντογάν;

FILE PHOTO: Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν υποδέχεται την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Παλάτι του. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Η αρθρογράφος Caroline De Gruyter σε κείμενο της στην ιστοσελίδα EuObserver χαρακτηρίζει ως «επιφανειακή» την εξήγηση περί «σεξιστικής συμπεριφοράς» του Ταγίπ Ερντογάν που έδωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen σε σχόλιο της για την υποδοχή που τής επιφυλάχθηκε κατά τη διάρκεια ης επίσκεψής της στην Άγκυρα.

Εκφράζεται η άποψη πως ο πραγματικός λόγος της ταπείνωσής της στο Παλάτι του Erdogan είναι πολιτικός και γεωπολιτικός και έχει να κάνει με την υποτίμηση του «κοινού ευρωπαϊκού συμφέροντος» που αντιπροσωπεύει η Επιτροπή τόσο από τις ξένες δυνάμεις όσο και από τα ίδια τα κράτη-μέλη.

Προς επίρρωση της θέσης αυτής, προβάλλεται το επιχείρημα πως στο παρελθόν ο Jean-Claude Juncker έχει υποστεί παρόμοιες συμπεριφορές από τον Erdogan ως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με χαρακτηριστικό παράδειγμα πως τον έχει αφήσει να τον περιμένει για ώρες.

Ανέκαθεν, χώρες όπως η Ρωσία, η Τουρκία και η Κίνα ακολουθούσαν τέτοιες τακτικές απέναντι στο θεσμικό όργανο που εκφράζει το κοινό ευρωπαϊκό ιδεώδες καθώς και στους εκπροσώπους του, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν ρήγματα στην πίστη σε αυτό και δείχνοντας σαφή διάθεση για ανάπτυξη διμερών δεσμών με τα κράτη μέλη της Ε.Ε. παρά για απευθείας διάλογο με τις Βρυξέλλες.

Η αρθρογράφος καταλήγει λέγοντας πως η Πρόεδρος της Ε.Ε. κακώς έπαιξε το ρόλο του «γυναικείου θύματος» καθώς έτσι αποδυνάμωσε τη θέση της και το ευρωπαϊκό όργανο που εκπροσωπεί. Θα έπρεπε, κατά την άποψή της είτε να πολιτικοποιήσει το θέμα είτε να παραμείνει σιωπηλή.

ΠΗΓΗ: EuObserver, Caroline De Gruyter – ‘Sofagate’ was more about power than sexism

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος εόρτασε το Ραμαζάνι με τον πρέσβη του Ερντογάν στην Ουάσιγκτον

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: