“Η σκοτεινή επιχείρηση των γεννήσεων” στην Ελλάδα; Ο τοκετός και το “φακελάκι” θέμα στη Le Monde

Το νοσοκομείο ΙΑΣΩ Παίδων. Φωτογραφία via iasopaidon.gr




Εκτενέστατο ρεπορτάζ από την ανταποκρίτρια της εφημερίδας Le Monde, Marina Rafenberg στην Αθήνα αναφορικά με το υψηλό κόστος ενός τοκετού στην Ελλάδα και την βαθιά ριζωμένη προσδοκία των περισσότερων, σύμφωνα με τη συντάκτη, γιατρών να αναμένουν το γνωστό «φακελάκι», προκειμένου να παράσχουν τις υπηρεσίες τους.

Το ρεπορτάζ παρουσιάζει επώνυμες καταγγελίες προς επίρρωσιν των ισχυρισμών.

Παρόλο που θεωρητικώς ο τοκετός σε δημόσιο νοσοκομείο στην Ελλάδα είναι δωρεάν, στην πραγματικότητα το “φακελάκι” είναι σχεδόν κανόνας. Ωστόσο ο τοκετός σε ιδιωτικά μαιευτήρια κοστίζει πολύ περισσότερο φτάνοντας περίπου τα 5000 ευρώ.

Από το ρεπορτάζ δεν λείπει και η καταγγελία, υπό καθεστώς ανωνυμίας, την οποία  κάνει μία πρόσφυγας από το Καμερούν που ζητά άσυλο από την Ελλάδα. Έπεσε θύμα βιασμού σε καταυλισμό προσφύγων στην Κω, μόλις λίγες εβδομάδες μετά την άφιξή της και γέννησε σε δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας, όπου υποστηρίζει ότι την αντιμετώπισαν ως “δεύτερης κατηγορίας” άνθρωπο.

Το δημοσίευμα -μεταξύ άλλων- επισημαίνει ότι η λιτότητα και οι περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό των δημόσιων νοσοκομείων απλώς επέτειναν τη δυσπιστία των ασθενών έναντι των δημόσιων δομών υγείας, με τη συντάκτη να σημειώνει ότι  σε πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς καλούνται να φέρνουν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους τα δικά τους σεντόνια, ακόμα και χαρτί υγείας.

«Τα τελευταία χρόνια, έχει σημειωθεί πρόοδος στην αντιμετώπιση της διαφθοράς στον τομέα της υγείας. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν κενά», παραδέχεται η Μαρία Συρεγγέλα, υφυπουργός αρμόδια για ζητήματα που άπτονται της δημογραφίας και της οικογένειας, η οποία μας διαβεβαιώνει ότι σύντομα θα παρουσιαστεί νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης. «Δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανοχή. Οι έλεγχοι θα είναι πιο αυστηροί και τακτικοί. Θέλουμε να αντιμετωπίζονται αυτές οι υποθέσεις από τη δικαιοσύνη».

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι στις αρχές του 2020, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εισήγαγε επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νεογέννητο. Στη συνέχεια, η Υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, χαρακτήρισε την τόνωση της γεννητικότητας ως «ζήτημα εθνικής διατήρησης». Στο μεταξύ ωστόσο ενέσκυψε η πανδημία που έβαλε φρένο στις γεννήσεις.

Εκτός από το επίδομα γέννησης και την παράταση της άδειας πατρότητας, σχεδιάζονται νέα μέτρα. «Οι γονείς που εργάζονται, οι μονογονεϊκές οικογένειες ή αυτές που έχουν υιοθετήσει ένα παιδί θα μπορούν να λάβουν οικονομική βοήθεια για τη φροντίδα ενός παιδιού μεταξύ των έξι μηνών και των δυόμισι ετών», διευκρινίζει η κυρία Συρεγγέλα.

Εν κατακλείδι το ρεπορτάζ σημειώνει ότι το 2019 το ποσοστό γεννήσεων ήταν 1,4 παιδιά ανά γυναίκα και το 2020, για πρώτη φορά από το 1932, ο ελληνικός πληθυσμός μειώθηκε.

ΠΗΓΗ: Le Monde, Marina Rafenberg-  En Grècele sombre business de laccouchement

“Εμβολιαστικό απαρτχάιντ”: Η πανδημία του νέου κορωναϊού διχάζει τον κόσμο, υγειονομικά και οικονομικά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: