“Εμβολιαστικό απαρτχάιντ”: Η πανδημία του νέου κορωναϊού διχάζει τον κόσμο, υγειονομικά και οικονομικά

FILE PHOTO: Πολίτες περιμένουν έξω από το εμβολιαστικό κέντρο «Προμηθέας» στο Μαρούσι. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας




Στο σχόλιο που δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση αλλά και στην ιστοσελίδα της εφημερίδας, Le Monde, η συντάκτης Sylvie Kauffmann παρατηρεί ότι η πανδημία οδήγησε τον κόσμο σε νέες διαιρέσεις, υγειονομικές και οικονομικές.

Οι ανεπτυγμένες χώρες δε θα ξεφύγουν από τον εφιάλτη της πανδημίας εάν ο υπόλοιπος κόσμος αποκλειστεί από την προστασία που παρέχει ο εμβολιασμός.

Σε αυτή την παρατήρηση προστίθεται και η επισήμανση του κινδύνου διεύρυνσης των οικονομικών διαφορών μεταξύ Βορρά και Νότου, σημειώνει η αρθρογράφος της εφημερίδας Sylvie Kauffmann στη στήλη της.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο οικονομολόγος Hubert Testard, με ειδίκευση στα θέματα της Ασίας, στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε το Μάρτιο με τον τίτλο “Πανδημία, το ανακάτεμα του κόσμου”, ο κόσμος στην -μετά την υπερβαση της υγειονομικής κρίσης- εποχή θα χωριστεί σε δύο ομάδες: Στη μία θα ενταχθούν οι χώρες που θα βρουν ξανά το επίπεδο ΑΕΠ που είχαν το 2019 και στην άλλη ομάδα θα βρεθούν οι χώρες που δεν θα το κατορθώσουν.

Ο κίνδυνος λοιπόν είναι παρεμφερής με εκείνον που αφορά στον εμβολιασμό. Οι πλούσιες χώρες με τα φαραωνικά σχέδια ανάκαμψης που επικεντρώνονται μόνο στη δική τους οικονομία χωρίς να έχουν παγκόσμιο όραμα για την μετά την πανδημία εποχή θα επιδεινώσουν τις οικονομικές αποκλίσεις ανάμεσα στις αναπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες.

Κανείς δε φαίνεται να κατανοεί περισσότερο τον κινδυνο από την επικεφαλής του ΔΝΤ Kristalina Georgieva, όταν προειδοποιούσε τη Δευτέρα από το Παρίσι λέγοντας ότι “βρισκόμαστε στο ίδιο πλοίο, όλοι πρέπει να κωπηλατήσουν” και αυτοί που βρίσκονται στην καλύτερη θέση πρέπει να συμβάλλουν ώστε και οι άλλοι να οφεληθούν. Η ιδέα ότι «η δική σας πλευρά του σκάφους είναι έτοιμη να βυθιστει αλλά στη δική μας όλα πάνε καλά”, αυτή τη φορά δεν μπορεί να λειτουργήσει.

ΠΗΓΗ: Le Monde, Sylvie Kauffmann – «L’apartheid vaccinal? Nous y sommes! Le Covid-19 divise le monde, sanitairement et économiquement»

Το ευχαριστώ του Ισραήλ στην Ελλάδα για την καταδίκη των επιθέσεων της Χαμάς: Το δικαίωμα στην αυτοάμυνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: