Η Κύπρος εάλω; Απαιτείται αφύπνιση και αντίδραση διότι το πολιτικό σύστημα στο νησί είναι σάπιο…

FILE PHOTO: Το πολιτικό σύστημα της Κύπρου είναι εντελώς διεφθαρμένο. Συνάντηση με γυναίκες και συζήτηση με άξονα τις εξαγγελίες της Υπουργού Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σχετικά με την άδεια και το επίδομα μητρότητας, είχαν ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και η κ. Μαρία Σελίπα Νεοφύτου. Φωτογραφία ΔΗΣΥ via ΚΥΠΕ




Του ΞΕΝΗ Χ. ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ*
Υποψήφιος βουλευτής Λευκωσίας με το κίνημα Αλληλεγγύη

Σε μια χώρα που το αξιακό σύστημα έχει σχεδόν καταρρεύσει και η πολιτική έχει απαξιωθεί πλήρως από τους πολίτες, ο κάθε γνωστικός πολίτης αντιλαμβάνεται εύκολα πως η Κύπρος το 2021 θυμίζει την περίοδο του Βυζαντίου πρό της άλωσης.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Η κύρια αιτία της βυζαντινής παρακμής ήταν η διασπάθιση των οικονομικών αποθεμάτων της αυτοκρατορίας από αλαζόνες και διεφθαρμένους αυτοκράτορες, με πολυπρόσωπη αυλή, η δημιουργία φέουδων στην καθημερινή κοινωνικοοικονομική ζωή και η διάβρωση των διοικητικώ θεσμών.

Τα φέουδα είχαν πολλαπλασιαστεί, έχοντας μεγάλες περιουσίες, επιτείνοντας τις κοινωνικές ανισότητες και τον κοινωνικό αναβρασμό. Τα μοναστήρια, ως ιδιόμορφου τύπου φέουδα, όχι μόνο δεν παρήγαγαν πνευματικό και ποιμαντορικό έργο, αλλά αντιθέτως προκαλούσαν με τον ακόλαστο και πολυτελή βίο τους. Γενικά, οι δομές του κράτους αποδυναμώθηκαν. Η σχέση εμπιστοσύνης του πολίτη με την πολιτική εξουσία έφθασε στο ναδίρ.

  • Ο πνευματικός υποσιτισμός «άνθησε» και η κοινωνική παρακμή σε όλες τις μορφές της «λάμπρυνε» την καθημερινότητα.
  • Η τελευταία γραμμή άμυνας που αντέταξε το ετοιμοθάνατο βυζαντινό μόρφωμα τη δωδεκάτη, με την πολιτική παρέμβαση των κορυφαίων πνευματικών προσωπικοτήτων Γεώργιου Γεμιστού – Πλήθων και του επίσκοπου Νικομήδειας Βησσαρίωνα και τη γενναία θυσία του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, ήλθε πολύ αργά και δεν μπόρεσε να αποτρέψει το μοιραίο.

Συμπερασματικά, η Κωνσταντινούπολη δεν αλώθηκε από την στρατιωτική δύναμη του Μεχμέτ του Β΄ του Πορθητή. Προήλθε κατά κύριο λόγο από την κοινωνική αναρχία, αποσάθρωση, διαφθορά, ανισότητα, εξαθλίωση του δημόσιου βίου, την ανάρρηση σε δημόσια αξιώματα φαύλων και φιλήδονων ανθρώπων, διαφθορά των αξιωματούχων, ηττοπάθεια των αρχόντων, αφήνοντας παράλληλα το κράτος αθωράκιστο σε έσωθεν και έξωθεν κινδύνους.

Η προσπάθεια οχύρωσης της τελευταίας στιγμής και η σύναψη στρατιωτικής συμμαχίας με τους Γενουάτες της Δύσης μέσω ευτελών κινήτρων, ήταν αδύνατο να αλλάξει την ήδη διαμορφωθείσα κατάσταση. Ήταν, λοιπόν, θέμα χρόνου να ακουστεί το θρυλούμενο Η ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΩ.

  • Κύπρος 2021

Φρονώ πως παρόμοιες στιγμές ζούμε σήμερα στην Κύπρο. Τηλεγραφικά, καταγράφω όμοιες εικόνες του σήμερα και του βυζαντινού χθες:

Σάπιο πολιτικό σύστημα, διαφθορά – διαπλοκή στον δημόσιο βίο, οικονομική χρεοκοπία, κοινωνική ανισότητα, αναξιοκρατία, ηττοπάθεια αξιωματούχων, κοινωνικοοικονομικά φέουδα (φέουδα Συνεργατισμού, τραπεζικά φέουδα, συνδικαλιστικά φέουδα, φέουδα υποκόσμου, επαγγελματικά φέουδα, π.χ. μεγαλοδικηγόροι, μεγαλολογιστές, εργοδοτικά φέουδα, ποδοσφαιρικά φέουδα, φέουδα τοπικής αυτοδιοίκησης, φέουδα – παραμάγαζα μεταναστών, φέουδα – παραμάγαζα ξένων φοιτητών και εργατών) αμυντική αποδυνάμωση και απουσία αντιστάσεων της κοινωνίας των πολιτών στις αυταρχικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές της εξουσίας.

Αυτή η καταθλιπτική εικόνα, η οποία έχει αμαυρωθεί την τελευταία δεκαετία από τεράστια οικονομικά σκάνδαλα και φρικαλέες πολιτικές συμπεριφορές, με αιχμή την τραγωδία στο Μαρί, το τραπεζικό έγκλημα, την οικονομική κατάρρευση, το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων, με ταυτόχρονη διαφυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό από ημετέρους της διακυβέρνησης, το λουκέτο του Συνεργατισμού και το κατάπτυστο Επενδυτικό Πρόγραμμα Πολιτογραφήσεων ξεφτίλισαν το κυπριακό κράτος, πλήττοντας θανάσιμα την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό.

Βαρύνουσας σημασίας είναι η γνώμη των πολιτών για τους θεσμούς, σύμφωνα με έρευνες που διεξήθησαν πρόσφατα, ενόψει των βουλευτικών εκλογών. Οι πολίτες ΔΕΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ: Τα κόμματα με 87%, τους πολιτικούς με 86%, την απελθούσα Βουλή με 80%, την κυβέρνηση με 74%, τη δημόσια υπηρεσία με 59%, τις συντεχνίες με 58%, τη Δικαιοσύνη με 57%, την Εκκλησία με 55%.

Ιδιαίτερα τραγική είναι η εικόνα που εκπέμπουν οι πολιτικοί αρχηγοί ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ, καθώς το 70 – 75% των πολιτών τους απαξιώνει. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν η Ελένη Θεοχάρους της Αλληλεγγύης και ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου των Οικολόγων, οι οποίοι χαίρουν της εκτίμησης και της καταδεκτικότητας της πλειοψηφίας των πολιτών.

Σε μιά εποχή που επισυμβαίνουν στη γειτονιά μας κατακλυσμιαίες γεωπολιτικές ανακατατάξεις και ο νεο-οθωμανός Ερντογάν απειλεί ευθέως και επισήμως με διχοτόμηση της Κύπρου, το κράτος παραμένει ευάλωτο, ανοχύρωτο και ανήμπορο να αντιδράσει αποτελεσματικά.

Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, που νιώθει στο πετσί της την κρυάδα της οικονομικής εξαθλίωσης και την ανασφάλεια λόγω της αμυντικής ανεπάρκειας της χώρας, αισθάνονται έντονα ότι ζούμε σήμερα στιγμές της βυζαντινής παρακμής. Ο καθένας μας, λοιπόν, ας προβληματιστεί και ας αναλάβει τις ευθύνες του, συλλογικές και ατομικές, προκειμένου να αποτραπεί η άλωση. Προς τούτο, οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές αποτελούν μια πρώτη χρυσή ευκαιρία.

Ο πολίτης έχει υπέρτατο χρέος να συμμετάσχει αθρόα στην εκλογική διαδικασία, τιμωρώντας τα μεγάλα κόμματα που κυβέρνησαν / συγκυβέρνησαν τα τελευταία 40 χρόνια κι έσυραν τον τόπο στο σημερινό χάος. Μόνον έτσι θα ανοίξει ο δρόμος της κοινωνικής ανασυγκρότησης και της εθνικής αναγέννησης της δεινοπαθούσας πατρίδας.

* Δημοσιογράφος, τ. διευθυντής γραφείου τύπου ΣΕΚ, υποψήφιος βουλευτής Λευκωσίας με το κίνημα Αλληλεγγύη

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη NEWS GOOGLE

Ως πότε οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. θα αφήνουν τον αρχιτρομοκράτη Ερντογάν να τους «τραβάει από το μανίκι»;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: