Οι ΗΠΑ εμπνέονται αυτή τη φορά από την Ευρώπη: Η «Biden-μανία» υποκρύπτει και άγνοια για την κατάσταση στις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο. EPA, Stefani Reynolds / POOL




Οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες ξεκίνησε ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προκάλεσαν πραγματικό ενθουσιασμό, ακόμα και στους κόλπους της Αριστεράς.

Ωστόσο αυτή η  ομοφωνία υποκρύπτει ακόμα και άγνοια σχετικά με τις ΗΠΑ, υπογραμμίζει, στη στήλη του ο αρθρογράφος της εφημερίδας Le Monde, (Stéphane Lauer).

Επισημαίνει μάλιστα με έμφαση ότι “όσοι εκπλήσσονται από τα (υψηλά) ποσά των αμερικανικών πακέτων ανάκαμψης σε σύγκριση με τις προσπάθειες που καταβάλλει η Γαλλία συγκρίνουν τα λάχανα με τα καρότα”.

Ο συντάκτης διευκρινίζει ότι τα τρία σχέδια του Biden  είναι εν μέρει αφιερωμένα στην αποκατάσταση συγκεκριμένων αμερικανικών ελλείψεων όσον αφορά στην κοινωνική προστασία, την πρόσβαση στην εκπαίδευση και τις υποδομές, κάτι που δε μοιάζει αναγκαίο για τη Γαλλία, όπως υπενθυμίζουν οι οικονομολόγοι Olivier Blanchard και Jean Pisani-Ferry σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε.

Αλλωστε το δημοσίευμα αναφέρει ότι το γαλλικό σύστημα είναι ένα από τα πλέον αναδιανεμητικά συστήματα.

“Για μια φορά, είναι η Αμερική αυτή που εμπνέεται από το ευρωπαϊκό μοντέλο. Ας μην είμαστε σκλάβοι μιας Biden-μανίας, η οποία είναι ιδιαιτέρως αποκαλυπτική του προγραμματικού κενού που δεσπόζει ένα χρόνο πριν από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές», καταλήγει ο συντάκτης. 

ΠΗΓΗ: Le Monde, Stéphane Lauer – «Ne soyons pas esclaves d’une “bidenmania” : pour une fois, c’est l’Amérique qui s’inspire de l’Europe»

Ο Ερντογάν προσπαθεί να εκδιώξει την ΥΠΕΞ της Λιβύης: Επειδή ζήτησε την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: