Γιατί ο 26χρονος Προτάσεβιτς έγινε στόχος της KGB του Λουκασένκο: Το θρίλερ στο «Ελ. Βενιζέλος»

File photo: O Ρομάν Προτασέβιτς παραμένει σε κατ΄οίκον περιορισμό στο Μινσκ μετά τη σύλληψή του EPA/STRINGER




O 26χρονος Ρομάν Προτάσεβιτς είναι ο συνιδρυτής του τηλεοπτικού καναλιού NEXTA, που ασκεί δριμεία κριτική στον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο και έχει καταστεί μία από τις μείζονες πηγές ενημέρωσης για τις αντικαθστωτικές διαδηλώσεις στη Λευκορωσία.

Στη χώρα έχουν απομείνει ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές ενημέρωσης, καθώς τα περισσότερα media έχουν εξαναγκαστεί σε λουκέτο μετά τις μαζικές διαδηλώσεις του 2020 και στον απόηχο των προεδρικών εκλογών.

Ο Προτάσεβιτς είναι συνιδρυτής και πρώην αρχισυντάκτης του NEXTA channel, το οποίο «τρέχει» στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Telegram.

Στους αντιφρονούντες από τα εφηβικά του χρόνια

Ο Προτάσεβιτς είχε αρχίσει να απασχολεί τις αρχές του καθεστώτος Λουκασένκο από τα εφηβικά του ακόμη χρόνια. Έτσι το 2011 αποβλήθηκε από το υψηλού κύρους σχολείο που φοιτούσε επειδή είχε συμμετάσχει σε μία διαδήλωση διαμαρτυρίας το 2011 και λίγο αργότερα και το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Μινσκ τον απέπεμψε από το πρόγραμμα δημοσιογραφίας που παρακολουθούσε.

Ο δημοσιογράφος και blogger είχε μπει στη μαύρη λίστα του καθεστώτος μετά τις μαζικές διαδηλώσεις του περασμένου έτους με τις οποίες η αντιπολίτευση κατήγγειλε τον Λουκασένκο για νοθεία (και) στις τελευταίες εκλογές. Ο Λουκασένκο βρίσκεται στην εξουσία της χώρας από το 1994.

Ο Προτάσεβιτς εγκατέλειψε τελικά την Λευκορωσία το 2019 καταφεύγοντας στην Πολωνία φοβούμενος τη σύλληψη και κατόπιν στη Λιθουανία.

Συνέχισε όμως να προκαλεί το καθεστώς Λουκασένκο και από εκεί. Τόσο πολύ μάλιστα που τον περασμένο Νοέμβριο, τού απαγγέλθηκαν κατηγορίες, οι οποίες μπορούν να του επιβάλουν ποινές έως και 15 χρόνια φυλάκισης εφόσον αυτές αφορούν διατάραξη κοινωνικής κοινής ειρήνης και υποκίνηση κοινωνικού μίσους.

H λευκορωσική KGB και η θανατική ποινή

Ωστόσο, η κρατική υπηρεσία ασφαλείας της Λευκορωσίας με το …ρομαντικό όνομα «KGB» έχει θέσει τον Προτάσεβιτς σε λίστα τρομοκρατών. Εάν κατηγορηθεί και καταδικαστεί με αυτή την κατηγορία τότε η ποινή που αντιμετωπίζει μπορεί να είναι ακόμη και αυτή του θανάτου, σημειώνουν οι New York Times.

Το κανάλι NEXTA είναι μία από τις πιο δυνατές φωνές της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία και μία από τις πηγές ενημέρωσης του τι διαπράττει ο Λουκασένκο εις βάρος της χώρας του και πώς προσπαθεί να καταπιέσει κάθε μορφή αντιπολίτευσης.

Οταν ο δικτάτορας φοβάται

Η ανταποκρίτρια του SKYΝEWS σημειώνει: «Ο Λουκασένκο κυνηγά τον έναν μετά τον άλλον τους δημοσιογράφους και έχει χαρακτηρίσει τη NEXTA ως εξτρεμιστική οργάνωση, προσπαθώντας να εκφοβίσει οποιονδήποτε στη Λευκορωσία δρα δημοσιογραφικά».

«Είναι ξεκάθαρο ότι ο Λουκασένκο φοβάται τον Προτάσεβιτς δεδομένου του σημείου που έφτασε για να τον συλλάβει.

Το ταξίδι στην Αθήνα

Ο Ρομάν Προτάσεβιτς, είχε ταξιδέψει στην Αθήνα προκειμένου να καλύψει τη συμμετοχή στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών της ηγέτιδας της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, γεγονός που γνωστοποιούσε και στη χθεσινή του ανακοίνωση το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Και υπάρχουν ενδείξεις, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Καθημερινή, ότι μέρος του σχεδίου αρπαγής του 26χρονου δημοσιογράφου από το καθεστώς της Λευκορωσίας τέθηκε σε εφαρμογή επί ελληνικού εδάφους.

Ο «ρωσόφωνος» που τον φωτογράφησε στο αεροδρόμιο

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα γνωστά, ο 26χρονος Προτάσεβιτς όσο βρισκόταν ακόμα στο «Ελ. Βενιζέλος» φέρεται να επικοινώνησε με συναδέλφους του μέσω της πλατφόρμας που είχε δημιουργήσει στην εφαρμογή Telegram ενημερώνοντάς τους ότι κάποιο άγνωστο σe αυτόν «ρωσόφωνο» άτομο τον πλησίασε και τον φωτογράφησε.

Εάν η μαρτυρία του ίδιου του δημοσιογράφου θεωρηθεί αξιόπιστη τότε προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις για την παρουσία και δράση ξένων πρακτόρων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Στο ίδιο συμπέρασμα οδηγεί μια ακόμα πληροφορία, που πάντως μένει να επιβεβαιωθεί από επίσημα χείλη.

Τέσσερις λιγότεροι επιβάτες

Στην πτήση της Ryanair από Αθήνα επέβαιναν 170 επιβάτες. Μετά την αναγκαστική προσγείωσή της στο Μινσκ της Λευκορωσίας στο αεροπλάνο επιβιβάστηκαν για τον τελικό προορισμό τους, έξι άτομα λιγότερα. Έλειπαν ο Προτάσεβιτς και σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η σύντροφός του καθώς επίσης και τέσσερα ακόμα άτομα, κατά την ίδια πηγή, Ρώσοι υπήκοοι.

Θα πρέπει να θεωρείται πιθανό οι τέσσερις αυτοί άνδρες που ξεκίνησαν το ταξίδι τους από την Αθήνα, να μετείχαν στη μυστική επιχείρηση αρπαγής και σύλληψης του δημοσιογράφου.

Με πληροφορίες από SKYNEWS, ΝΕW YORK TIMES, Καθημερινή

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Ελληνας επιβάτης στην πτήση – θρίλερ: Είπαν στον πιλότο «αν δεν προσγειωθείς στο Μινσκ, θα το ρίξουμε»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: