Ελληνας επιβάτης στην πτήση – θρίλερ: Είπαν στον πιλότο «αν δεν προσγειωθείς στο Μινσκ, θα το ρίξουμε»

File photo Σε αυτή τη χώρα, η κάθε αλλαγή προκλήθηκε από συνηθισμένους ανθρώπους διατεινόταν ο παράξενος επιβάτης TEPA/STRINGER μέσω ΚΥΠΕ




Τις δραματικές ώρες που βίωσε στην πτήση – θρίλερ της Ryanair, η οποία υποχρεώθηκε σε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ από το καθεστώς Λουκασένκο προκειμένου να συλληφθεί ο αντικαθεστωτικός δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς, διηγήθηκε σε ΣΚΑΪ και ΑΝΤ1 ο Νίκος Πετάλης, ένας εκ των 11 Ελλήνων επιβατών της πτήσης.

Η αφήγησή του είναι δραματική:  «Δέκα λεπτά πριν φθάσουμε στο Βίλνιους είδαμε ότι αλλάξαμε κατεύθυνση. Μάς είπαν ότι πρέπει αναγκαστικά να προσγειωθούμε στο Μινσκ στη Λευκορωσία και ότι για περισσότερες λεπτομέρειες θα σας ενημερώσουμε σε λίγο.  Ολα έγιναν από τον Πύργο Ελέγχου. . Ανησυχήσαμε… Στο Μινσκ; Από πού κι ως πού; Δίπλα είμαστε. Δεν ξέραμε τίποτα. Μόλις προσγειωθήκαμε στο Μινσκ ανοίξαμε όλοι το ίντερνετ να μάθουμε τι και πώς», ανέφερε ο κ. Πετάλης που υποστήριξε ότι ο ενημέρωσαν τον πιλότο ότι αν δεν κατεβάσει το αεροπλάνο θα το ρίξουν.

O κ. Ν. Πεταλής μιλώντας στον ΑΝΤ1

Όπως επεσήμανε, «Υπήρχαν δίπλα μας πολεμικά αεροσκάφη, αλλά εγώ υπέθεσα ότι κάνουν κάποια άσκηση, όπως στην Ελλάδα».

«Είδαμε δίπλα μας μαχητικά αεροσκάφη και όταν προσγειωνόμασταν και όταν απογειωνόμασταν. Μετά καταλάβαμε… Μας ενημέρωσαν. Δεν μπορώ να πω ότι υπήρχε ανησυχία…»

«Όταν φεύγεις από την ΕΕ για να πας στο άγνωστο φοβάσαι, λες «τι δουλειά έχουμε να πάμε εμείς εκτός ΕΕ».

Αναφερόμενος στον συλληφθέντα δημοσιογράφο Ρομάν Προτάσεβιτς, είπε ότι είχε τετ – α – τετ με αεροσυνοδό του αεροπλάνου, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι θα γυρίσουν μάλλον στο Μινσκ γεγονός που τον τάραξε.

«Υπήρχε μια αντίδραση του εν λόγω κυρίου, όταν μας είπαν ότι γυρνάμε στην Λευκορωσία, είδα την αντίδραση του, έπιασε το κεφάλι του σε μια κίνηση ότι «ωχ, κάτι κακό θα συμβεί», αλλά μετά ήταν ήρεμος», είπε ο Ελληνας επιβάτης.

«Δεν ήξερα ότι ήταν δημοσιογράφος. Τον ψάξανε έξω από το λεωφορείο που μας είχαν κρατημένους εμάς και μετά τον βάλανε μέσα στο λεωφορείο σα να μην τρέχει τίποτε. Ένας σεκιουριτάς (τον έψαξε)… Μας είχαν 3 ώρες έξω, χωρίς τουαλέτα, χωρίς να μας πουν κάτι, έψαξαν τις βαλίτσες με σκυλιά και ο συγκεκριμένος κύριος (ο δημοσιογράφος) ήταν δίπλα μας ακριβώς εκεί που ήταν όλοι μαζεμένοι και μετά ήρθαν υψηλόβαθμοι, μάλλον αστυνομικοί ήταν και τον πήρανε» δήλωσε. «Μας κατέβασαν για 8 ώρες, έκαναν ελέγχους με σκυλιά στις αποσκευές μας, όλα αυτά ήταν fake για να συλλάβουν τον εν λόγω κύριο».

«Νόμιζα ότι γινόταν κάποιου είδους άσκηση. Ανησυχείς όταν πας σε μια χώρα που ο κόσμος φοβάται να κυκλοφορήσει στο δρόμο, λες ‘’πού πάω τι κάνω θα γυρίσω στο σπίτι μου να δω τα παιδιά μου;’’ είναι τρομακτικό. Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ελληνική πρεσβεία που μας βοήθησε» σημείωσε ο κ. Πετάλης.

«Είχαμε επικοινωνία με τους δικούς μας. Μας ταλαιπώρησαν αρκετά. Δεν ήξερα καν ότι είναι δημοσιογράφος αλλά είδα από την αντίδρασή του ότι κάτι συμβαίνει.  Από τη 1 το μεσημέρι φύγαμε 8.20».

Οταν προσγειώθηκαν επιτέλους στο Βίλνιους ακολούθησε «χαμός. Ηρθε ο πρωθυπουργός κατευθείαν μέσα στο αεροπλάνο μας ενημέρωσε, είπε ‘’κάντε υπομονή θα πάτε γρήγορα στα σπίτια σας. Όλα καλά, συγγνώμη για την ταλαιπωρία’’. 

Με πληροφορίες από ΣΚΑΙ, ΑΝΤ1

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Στη Σύνοδο Κορυφής η υποχρεωτική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ: Ίσως και κυρώσεις στη Λευκορωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: