Ετοιμάζει τετραγωνισμό του κύκλου ο Γκουτέρες, στη βάση βρετανικής φόρμουλας: Με γεφυρωτικές ιδέες

FILE PHOTO: Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Γενεύη. EPA, MARTIAL TREZZINI
Το σενάριο να υποβάλουν «γεφυρωτικές ιδέες» στη νέα Γενεύη, εξετάζουν σοβαρά τα Ηνωμένα Έθνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιες ιδέες είχαν παρουσιαστεί και στην άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό (27-29 Απριλίου), καταγράφηκαν οι αντιδράσεις και φαίνεται πως ο Διεθνής Οργανισμός θα επανέλθει πιο συγκεκριμένα στη νέα συνάντηση.

Τα παραπάνω γράφει ο συνάδελφος Κώστας Βενιζέλος στην εφημερίδα Φιλελεύθερος.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως θα πρόκειται για τον «τετραγωνισμό του κύκλου», για τον οποίο μίλησε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και που θα έχει βρετανικά χαρακτηριστικά. Άλλωστε πριν την άτυπη του Απριλίου, υπήρξε στενή συνεργασία του ΟΗΕ με το Φόρεϊν Όφις για συζήτηση και προώθηση της βρετανικής φόρμουλας.

Αυτό το πλαίσιο, το βρετανικό, θεωρείται πως μπορεί να οδηγήσει σε «συμβιβασμό», παρόλο που είναι πρόδηλο ότι «αγγίζει» τις τουρκικές επιδιώξεις στο θέμα της κυριαρχίας.

Όλη η λογική των «γεφυρωτικών προτάσεων» αφορά το θέμα της κυριαρχίας. Στη Γενεύη, ο κ. Γκουτέρες επανέλαβε πολλές φορές, ως μεθοδολογία για την κατανομή της κυριαρχίας τα εξής αποκαλυπτικά των προθέσεών του: «Από τη βάση (δύο κοινότητες) στην κορυφή (παραπέμπει σε συνομοσπονδία)».

Στη λογική, δηλαδή, ότι το κράτος θα έχει κυριαρχία, που θα εκπηγάζει από κάθε κοινότητα χωριστά. Πρόκειται για ένα μοντέλο, που παραπέμπει στη συνομοσπονδία, το οποίο θα βαπτιστεί προφανώς Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα Ηνωμένα Έθνη κρατούν ίσες αποστάσεις ως προς τη συμπεριφορά των εμπλεκόμενων στη Γενεύη. Παρά το γεγονός ότι η τουρκική πλευρά ξέφυγε από το πλαίσιο του ΟΗΕ, στον Διεθνή Οργανισμό αξιολογούν τη στάση όλων στη βάση των όσων ειπώθηκαν όταν ο κ. Γκουτέρες προσπάθησε να παρουσιάσει ένα «συμβιβασμό» στο θέμα της κυριαρχίας.

Επειδή, για διαφορετικούς λόγους, η προσπάθεια απορρίφθηκε από τις δύο πλευρές, τα Ηνωμένα Έθνη αποδίδουν ευθύνες επειδή «δεν παρουσιάσθηκαν ευέλικτες».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην NEWS GOOGLE

Να τελειώσουν τα ραντεβού στα τυφλά: Να σκεφτούμε και «έξω από το κουτί»… Να μην χαθεί η Κύπρος…


Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: