Μπορέλ για Μεσανατολικό: Προτεραιότητα η παύση της βίας και η εφαρμογή εκεχειρίας *Συνάντηση με ηγέτες Δυτικών Βαλκανίων

Ο Ευρωπαίος Ύπατος Αρμοστής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Josep Borrell, σε συνέντευξη τύπου στο τέλος της Ειδικής τηλεδιάσκεψης των Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Βέλγιο, 18 Μαίου 2021. EPA OLIVIER HOSLET, POOL




Προτεραιότητα είναι η άμεση παύση της βίας και η εφαρμογή εκεχειρίας τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών για τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή.

«H αύξηση της βίας οδήγησε σε μεγάλο αριθμό αμάχων θυμάτων, νεκρών και τραυματιών . Μεταξύ αυτών είναι μεγάλος αριθμός παιδιών και γυναικών κι αυτό είναι απαράδεκτο», υπογράμμισε ο Ζοζέπ Μπορέλ και ανέφερε: «για ακόμη μία φορά καταδικάζουμε την εκτόξευση ρουκετών από την Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ».

Παράλληλα, επισήμανε ότι η ΕΕ ζητεί από όλους να σεβαστούν την εκλογική διαδικασία σχετικά με τις αναβληθείσες παλαιστινιακές εκλογές.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης στην κατάσταση στη Θέουτα της Ισπανίας.

«Μίλησα στον Ισπανό πρωθυπουργό για να εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη της Ευρώπης, τη στήριξη της ΕΕ στην Ισπανία» σημείωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ και τόνισε ότι «η Θέουτα είναι το σύνορο της Ευρώπης με το Μαρόκο. Η ΕΕ θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να στηρίξει την Ισπανία σε αυτές τις δύσκολες στιγμές».

‘Ατυπη συνάντηση με τους έξι ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων

«Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες της ΕΕ», δήλωσε ο Μπορέλ, λίγο πριν από το δείπνο με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων. «Είναι ευκαιρία να συζητήσουμε ανοιχτά πώς βλέπουμε την κατάσταση και τις προκλήσεις στα Δυτικά Βαλκάνια», είπε, σημειώνοντας ότι η σημερινή συζήτηση δεν θα επικεντρωθεί στη Διεύρυνση αλλά σε μια ευρεία γεωπολιτική προσέγγιση στην περιοχή. «Σκοπός είναι να ακούσουμε τις απόψεις των εταίρων μας, να κατανοήσουμε τις ανησυχίες τους και να σκεφτούμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας για το κοινό μας μέλλον», δήλωσε ο Μπορέλ. Στη συνάντηση θα συμμετάσχει και ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση, Όλιβερ Βάρχελι.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ,
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην GOOGLE NEWS

Μέση Ανατολή: Οι ρουκέτες πέφτουν «βροχή», η διπλωματία προσπαθεί, όλοι τηλεφωνούν σε όλους, στην εμπόλεμη ζώνη ο Δένδιας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: