Μέση Ανατολή: Οι ρουκέτες πέφτουν «βροχή», η διπλωματία προσπαθεί, όλοι τηλεφωνούν σε όλους, στην εμπόλεμη ζώνη ο Δένδιας

Ένα ισραηλινό πυροβολικό στοχεύει στη Λωρίδα της Γάζας καθώς η κλιμάκωση συνεχίζεται μεταξύ του Ισραηλινού Στρατού και των δυνάμεων της Χαμάς στα σύνορα της Γάζας. EPA, ATEF SAFADI




Η Μέση Ανατολή φλέγεται. Οι ρουκέτες πέφτουν «βροχή». Νεκροί και τραυματίες. Παιδάκια ανασύρονται νεκρά από τα συντρίμμια βομβαρδισμένων κτηρίων. Βομβαρδισμοί που κάνουν τη νύχτα-μέρα.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό πολέμου, η διπλωματία προσπαθεί για κατάπαυση του πυρός.

Ο υπουργός Εξωτερικών, ο μόνος Ευρωπαίος υπουργός, βρέθηκε στην εμπόλεμη ζώνη. Έκανε συναντήσεις στην Παλαιστίνη και στο Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός.

Ο στόχος διπλός. Από τη μια η ειρήνη και από την άλλη σπεύδει να προλάβει αρνητικές εξελίξεις όπως αυτή που οδήγησε στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, αλλά και άλλα… σχέδια του Ερντογάν.

Ακόμα και πριν από το αναμάσημα της «Γενί Σαφάκ» για το σχέδιο του Τσιχάτ Γιαϊτσί περί ΑΟΖ ανάμεσα σε Τουρκία και Λωρίδα της Γάζας, η Αθήνα βρισκόταν σε επιφυλακή.

Σε αυτό βάρυνε η συγκυρία κατά την οποία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται δημόσια ως δήθεν μοναχικός υπερασπιστής των δικαίων των Παλαιστινίων, ενώ παράλληλα οι Τούρκοι πιέζουν ασφυκτικά την κατακερματισμένη παλαιστινιακή κυβέρνηση για την οριοθέτηση ΑΟΖ με παράλια της Τουρκίας που βρίσκονται απέναντι από το Καστελλόριζο.

Είναι προφανές ότι, πέρα από το πρόβλημα που θα δημιουργούσε στην Ελλάδα και στην Κυπριακή Δημοκρατία, μια τέτοια συμφωνία θα μετατρεπόταν σε οριστική ταφόπλακα της τουρκοϊσραηλινής προσέγγισης.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή είναι ότι το πρόγραμμα του κ. Δένδια, ακόμα και μέχρι αργά χθες το βράδυ, ήταν υπό διαρκή διαμόρφωση.

Πλέον χαρακτηριστικό της κατάστασης και των δυσκολιών που εγείρονται είναι το ραντεβού του κ. Δένδια με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του.

Ο κ. Δένδιας υποδέχθηκε τη Δευτέρα τον πρέσβη της Παλαιστίνης στην Αθήνα Μαρουάν Τουμπάσι και συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση σήμερα, Τρίτη με τον υπουργό Εξωτερικών Ριάντ αλ Μαλίκι στη Ραμάλα.

Λίγο αργότερα, χθες το απόγευμα, ο κ. Αλ Μαλίκι υπαναχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες, με το επιχείρημα ότι η Αθήνα διάκειται φιλικά προς το Ισραήλ, αγνοώντας πλήρως τις παλαιστινιακές θέσεις. Αποτέλεσμα ήταν αλλαγή του ραντεβού του κ. Δένδια, ο οποίος τελικά προγραμματίζεται να γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής Μοχάμαντ Σταγέχ.

Η μετάβαση του κ. Δένδια στην περιοχή έγινε αρχικά κατόπιν συνεννόησης με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι.

Από την Αθήνα επιθυμούσαν να είναι σε πλήρη εναρμόνιση με τον βασικό παίκτη της περιοχής από την αραβική πλευρά, την Αίγυπτο. Επίσης, ο κ. Δένδιας είχε συζητήσει το ενδεχόμενο να μεταβεί στην περιοχή με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) σεΐχη Αμπντουλάχ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν, με τον οποίο συνομιλούν τακτικότατα.

Δεδομένου ότι ο κ. Δένδιας αποτελεί τον πρώτο αξιωματούχο κράτους-μέλους της Ε.Ε. που επισκέπτεται την περιοχή έπειτα από την έναρξη των συγκρούσεων, ενημερώθηκαν αρμοδίως και οι σύμμαχοι και εταίροι, ανάμεσα στους οποίους οι Αμερικανοί και οι Γάλλοι.

Οι συναντήσεις Δένδια

Με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμαντ Ιμπραχίμ Στάγεχ συναντήθηκε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη.

«Συζητήσαμε για τις εξελίξεις στην περιοχή» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών.

Λίγο μετά τις 4 το μεσημέρι, ο Νίκος Δένδιας συμμετείχε στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συγκαλεί ο ύπατος εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ, με αντικείμενο τις εξελίξεις στην περιοχή.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών μετέβη στην Ιορδανία, για συνάντηση με τον Ιορδανό ομόλογό του, Αϊμάν Σαφαντί.

Σημειώνεται πως η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη ξεκίνησε με τη συνάντηση με τον πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η προστασία των Ιερών Προσκυνημάτων και η διατήρηση του καθεστώτος τους.

Κατόπιν, ακολούθησε η συνάντησή του με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι, κατά την οποία συζήτησαν τις εξελίξεις στην περιοχή.

Κατάπαυση του πυρός ζητούν ΗΠΑ και Ευρωπαίοι ηγέτες

Την αποκλιμάκωση της βίας μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς ζήτησε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον Ισραηλινό ομόλογό του, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

«Ο Όστιν επανέλαβε την αταλάντευτη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και την προστασία των Ισραηλινών πολιτών» ενώ εξέφρασε επίσης τη λύπη του για τον χαμό αθώων Ισραηλινών και Παλαιστινίων, είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός ζήτησε να υπάρξει αποκλιμάκωση και να επανέλθει η ηρεμία στην περιοχή, πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η κρίση.

Άμεση κατάπαυση του πυρός ζητούν η Μέρκελ και ο Βασιλιάς της Ιορδανίας

Έκκληση για ταχεία κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή απηύθυναν η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα, σε τηλεδιάσκεψη που είχαν νωρίτερα σήμερα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ, αντικείμενο των συνομιλιών ήταν η τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή. «Και οι δύο συμφώνησαν ότι θα πρέπει να στηριχτούν πρωτοβουλίες για μια ταχεία κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να επιτευχθούν οι προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση πολιτικών διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.

Οι Παλαιστίνιοι απευθύνουν έκκληση στον ΟΗΕ για επείγουσα χορήγηση «ανθρωπιστικής βοήθειας» στη Γάζα

Ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ριάντ Μανσούρ δήλωσε σήμερα ότι ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να «απευθύνουν επείγουσα έκκληση για άμεση χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό λαό στη Λωρίδα της Γάζας».

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε κάτω από αυτό το επιθετικό καθεστώς απαρτχάιντ. Αυτή η κατοχή πρέπει να τελειώσει. Χρειαζόμαστε την ανεξαρτησία του κράτους μας με πρωτεύουσα του την Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια και ελευθερία», υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ ο διπλωμάτης.

Ανοιχτό για λίγες μόνο ώρες το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ προς την Λωρίδα της Γάζας, έκλεισε σήμερα από το Ισραήλ έπειτα από την εκτόξευση οβίδων, με αποτέλεσμα να διακοπεί η είσοδος φορτηγών που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια προερχόμενη από διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, με τρόφιμα, φάρμακα και βενζίνη προς τον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα.

Το Ισραήλ δικαιολόγησε το κλείσιμο του περάσματος επικαλούμενο ζητήματα ασφάλειας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας πραγματοποιεί μια κεκλεισμένων των θυρών έκτακτη συνεδρίαση για τις εχθροπραξίες Ισραηλινών-Παλαιστινίων – την τέταρτη συνεδρίαση τις τελευταίες οκτώ ημέρες, ο Μανσούρ χαρακτήρισε «επαίσχυντο» το γεγονός ότι το Συμβούλιο δεν έχει ακόμη εκφράσει «μια ενιαία θέση ζητώντας τον τερματισμό αυτής της επίθεσης» που διαπράττει, σύμφωνα με τον ίδιο, το Ισραήλ.

«Είμαστε απογοητευμένοι που το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπορεί να τοποθετηθεί για τη σοβαρή και ανησυχητική κατάσταση στο πεδίο», δήλωσε επίσης ο πρέσβης της Αλγερίας στον ΟΗΕ, Σοφιάν Μιμούνι, πρόεδρος της αραβικής ομάδας κρατών στα Ηνωμένα Έθνη, κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου.

Τις τελευταίες οκτώ ημέρες, οι ΗΠΑ έχουν απορρίψει τρεις προτεινόμενες δηλώσεις που συνέταξαν η Κίνα, η Νορβηγία και η Τυνησία, με την Ουάσινγκτον να τις κρίνει «αντιπαραγωγικές» στις παρασκηνιακές προσπάθειες διαμεσολάβησης των οποίων ηγείται.

 

Η Γαλλία ζητάει από το Ισραήλ να “εγγυηθεί την ταχεία και απρόσκοπτη πρόσβαση της βοήθειας στη Γάζα”

Η Γαλλία ζητάει από το Ισραήλ «να εγγυηθεί την ταχεία και απρόσκοπτη πρόσβαση της βοήθειας στη Γάζα», μετά το κλείσιμο ενός κρίσιμου σημείου διέλευσης, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Ζαν Καστέξ, ενώπιον της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

«Μια ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή επετράπη σήμερα και η πορεία (της) πρέπει να συνεχιστεί», τόνισε ο Καστέξ, την ώρα που η διεθνής κοινότητα εργάζεται για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ του Ισραήλ και οργανώσεων της Γάζας.

Σήμερα, έπειτα από νέους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και εκτοξεύσεις ρουκετών από την παλαιστινιακή Χαμάς, η κατάσταση παραμένει τεταμένη γύρω από το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ, που άνοιξε για κάποιες ώρες και κατόπιν ξανάκλεισε από το Ισραήλ, έπεται από ρίψεις παλαιστινιακών όλμων.

«Η Γαλλία κάλεσε και καλεί με εξαιρετικά σθεναρό τρόπο το σύνολο των παραγόντων να τερματίσουν αμέσως κάθε βία, κάθε πρόκληση και κάθε υποκίνηση στο μίσος για να επιτρέψουν μια επιστροφή στην ηρεμία», συμπλήρωσε ο Καστέξ, στην συνεδρίαση ερωτήσεων προς την κυβέρνηση.

Ο Ζαν Καστέξ ζήτησε, επίσης, την προστασία του «ανθρωπιστικού και ιατρικού προσωπικού» και να διασφαλιστεί «η ασφάλεια των δημοσιογράφων».

Η απάντηση του Γάλλου πρωθυπουργού εξόργισε τον βουλευτή Μεγιέρ Χαμπίμπ (κεντροδεξιά), που δηλώνει προσκείμενος στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Αποχωρώντας από την αίθουσα του κοινοβουλίου, οργισμένος, πριν από το τέλος της ομιλίας Καστέξ, τον κατηγόρησε ότι δεν είπε «ούτε μια λέξη για τους Ισραηλινούς αμάχους», φωνάζοντας «σκάνδαλο».

Οι ρουκέτες πέφτουν «βροχή», πολλοί νεκροί και τραυματίες

Ισραηλινοί πύραυλοι έχουν ανοίξει κρατήρες σε δρόμους ενώ έχουν επίσης προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, βυθίζοντας τη Λωρίδα της Γάζας στο σκοτάδι σχεδόν ολόκληρη.

Περίπου 40.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί και 2.500 έχασαν τα σπίτια τους εξαιτίας των βομβαρδισμών.

Το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς απείλησε να εκτοξεύσει κι άλλες ρουκέτες εναντίον του Τελ Αβίβ αν η ισραηλινή ΠΑ δεν «σταματήσει να βάζει στο στόχαστρο αμάχους». Εκτοξεύει δεκάδες ρουκέτες εναντίον πόλων του νότιου Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός λέει πως βομβαρδίζει αυτό που αποκαλεί το «μετρό» των παλαιστίνων μαχητών, υπόγειες σήραγγες που επιτρέπουν, κατ’ αυτόν, στον στρατιωτικό βραχίονα της Χαμάς να μετακινεί πυρομαχικά και όπλα, όπως και σπίτια στελεχών της Χαμάς, που λέει ότι χρησιμοποιούνται επίσης «για να αποθηκεύονται όπλα».

Από την έναρξη των εχθροπραξιών τη 10η Μαΐου έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας 212 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους τουλάχιστον 61 παιδιά, ενώ άλλοι 1.400 και πλέον έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τον απολογισμό του υπουργείου Υγείας στη Γάζα. Στην ισραηλινή πλευρά, έχουν χάσει τη ζωή τους 10 άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, και έχουν τραυματιστεί άλλοι 294 εξαιτίας των ρουκετών.

Σ’ ένα άλλο μέτωπο, κι άλλες ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον νότιο Λίβανο εναντίον του βόρειου Ισραήλ, αλλά κατέπεσαν εκτός ισραηλινής επικράτειας, ανέφερε ο στρατός, προσθέτοντας πως άνοιξε πυρ με πυροβόλα σε αντίποινα προς το «σημείο από όπου εκτοξεύθηκαν».

Η νέα σύρραξη ξέσπασε τη 10η Μαΐου, όταν έγινε η πρώτη εκτόξευση ομοβροντίας ρουκετών από τη Χαμάς εναντίον πόλεων του νότιου Ισραήλ σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους 700 και πλέον Παλαιστίνιους οι οποίοι τραυματίστηκαν στα επεισόδια που σημειώθηκαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας και τη Δευτέρα με την ισραηλινή αστυνομία στην πλατεία των Τεμενών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, περιοχή που κατέχει –παράνομα με βάση το διεθνές δίκαιο– το Ισραήλ από το 1967.

Οι εχθροπραξίες έχουν επεκταθεί στη Δυτική Όχθη, όπου σε συγκρούσεις ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και Παλαιστίνιους έχουν σκοτωθεί 20 άνθρωποι μέσα σε μία εβδομάδα, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό της παλαιστινιακής πλευράς.

Η Φάταχ κάλεσε σε μια «ημέρα οργής» και κήρυξε γενική απεργία για σήμερα, καλώντας επίσης σε κινητοποιήσεις σε πόλεις με κατά πλειονότητα αραβικό πληθυσμό και «μεικτό» πληθυσμό στο Ισραήλ, στις οποίες οι εντάσεις συνεχίζονται.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φ. Καραβίτη
Παρίσι, Γαλλία, Βερολίνο, Γερμανία,

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

 

Σε Ισραήλ, παλαιστινιακά εδάφη ο Δένδιας: Συναντήσεις για να εμποδιστούν τα σχέδια Ερντογάν στην περιοχή

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: