Ανεξέλεγκτη η πανδημία στην Αργεντινή και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής: Πολλοί οι νεκροί

Είναι μεγάλο το πρόβλημα και στην Αργεντινή με την πανδημία. Το στιγμιότυπο είναι από το Μπουένος Άιρες. EPA, Juan Ignacio Roncoroni




Η Αργεντινή ξεπέρασε χθες Σάββατο το όριο των 77.000 θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι άλλοι 416 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν το προηγούμενο 24ωρο, με τον απολογισμό των θυμάτων να φθάνει τους 77.108 νεκρούς ως αυτό το στάδιο. Το ίδιο διάστημα, διαγνώστηκαν άλλα 29.841 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό να φθάνει τους 3.732.263.

Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα έχουν φθάσει τα 366.688, ενώ 6.909 ασθενείς νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Ως προς την εκστρατεία εμβολιασμού, μέχρι εδώ έχουν χορηγηθεί πάνω από 12 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για την COVID-19.

Για τον υπουργό Επιστημών, Τεχνολογίας και Καινοτομίας Ρομπέρτο Σαλβαρέτσα η Αργεντινή βρίσκεται σε «κρίσιμη στιγμή» της πανδημίας.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ισπανόφωνου CNN, ο κ. Σαλβαρέτσα εκτίμησε πως ο εμβολιασμός των ανθρώπων που διατρέχουν «τον υψηλότερο κίνδυνο» είναι εφικτό να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα.

Σημείωσε πως αναμένει να έχουν εμβολιαστεί μέσα στον Ιούνιο «12 εκατομμύρια άνθρωποι». Η κυβέρνηση θέλει να έχει ανοσοποιηθεί ο μισός πληθυσμός της Αργεντινής μέσα στο καλοκαίρι.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας που πλήττει τη χώρα ώθησε την κυβέρνηση του κεντροαριστερού προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες να επιβάλει 9ήμερο lockdown μέχρι σήμερα Κυριακή.

  • Μεξικό: Άλλοι 383 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, πάνω από 2.700 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες

Δεδομένα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας του Μεξικού χθες Σάββατο δείχνουν ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 383 ασθενείς με την COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 2.725 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα των 126 εκατ. κατοίκων έχει φθάσει μέχρι εδώ τους 223.455 νεκρούς επί συνόλου 2.411.503 μολύνσεων.

Ωστόσο η μεξικανική κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι ο απολογισμός των θυμάτων – ο τέταρτος βαρύτερος στον κόσμο, έπειτα από αυτούς των ΗΠΑ, της Βραζιλίας και της Ινδίας – είναι υποτιμημένος. Στοιχεία για την πλεονάζουσα θνησιμότητα που παρουσίασε το υπουργείο Υγείας τον Μάρτιο αποκάλυψαν ότι οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 είναι τουλάχιστον 60% περισσότεροι από αυτούς που καταγράφονται.

  • Χιλή: Άλλοι 119 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, πάνω από 8.400 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν ακόμη 119 ασθενείς με την COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν 8.426 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει μέχρι εδώ τους 29.047 νεκρούς επί συνόλου 1.369.756 μολύνσεων.

Ήταν η τρίτη συνεχόμενη ημέρα που τα κρούσματα ξεπέρασαν το επίπεδο των οκτώ χιλιάδων, ενώ ο αριθμός τους ήταν ο τρίτος υψηλότερος που έχει καταγραφεί ως εδώ.

Ο υφυπουργός Υγείας Αλμπέρτο Ντουνιάκ υπογράμμισε ότι είναι κατειλημμένες 4.265 κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), ή με άλλα λόγια ότι η πληρότητά τους έχει φθάσει το 96%.

«Αυτή που μας ανησυχεί περισσότερο είναι η Μητροπολιτική Περιφέρεια του Σαντιάγο, διότι η ζήτηση για κλίνες εκεί είναι υψηλότερη», επομένως «εργαζόμαστε για να αυξήσουμε τη διαθεσιμότητα» των ΜΕΘ, τόνισε.

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα ξεσπάσματα της επιδημίας και εισαγωγή νεότερων ανθρώπων που δεν έχουν εμβολιαστεί στα νοσοκομεία, παρότι έχει ήδη εμβολιαστεί πάνω από το 50% του πληθυσμού-στόχου της εθνικής εκστρατείας ανοσοποίησης.

  • Ισημερινός: 71 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, σχεδόν 1.600 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Ισημερινού ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.576 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ υπέκυψαν άλλοι 71 ασθενείς με την COVID-19.

Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει τους 15.024 νεκρούς επί συνόλου 424.741 μολύνσεων ως αυτό το στάδιο. Όμως ακόμη 5.461 θάνατοι θεωρείται πως οφείλονταν στην COVID-19 χωρίς αυτό να έχει επιβεβαιωθεί από ιατροδικαστικούς, κάτι που σημαίνει ότι τα θύματα είναι πιο κοντά στα 20.500. Ειδικοί έχουν επισημάνει πως θεωρούν κι αυτόν τον τελευταίο αριθμό υποτιμημένο.

Η επαρχία Πιτσίντσα κατέγραψε τα περισσότερα κρούσματα (579) από κάθε άλλη στη χώρα το προηγούμενο 24ωρο, με 527 στην πρωτεύουσα Κίτο, επίκεντρο της πανδημίας.

Η εκστρατεία ανοσοποίησης στον Ισημερινό εκτυλίσσεται με αργό ρυθμό: έχουν χορηγηθεί λίγες περισσότερες από 2 εκατ. δόσεις εμβολίων ως εδώ, κυρίως στις ομάδες του πληθυσμού (ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ηλικιωμένοι) που κρίθηκε πως είχαν προτεραιότητα. Η κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου Γκιγιέρμο Λάσο, που ανέλαβε την εξουσία αυτή την εβδομάδα, αναμένεται να ανακοινώσει την 31η Μαΐου νέο πρόγραμμα ανοσοποίησης με στόχο να έχουν εμβολιαστεί 9 εκατομμύρια πολίτες τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας της, ώστε να αποκατασταθεί η ομαλότητα στην οικονομική δραστηριότητα και στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Reuters
Μπουένος Άιρες, Argentina – Μοντερέι, Mexico
Σαντιάγο, Chile – Κίτο, Ecuador

Είναι μεγάλο το κακό στη Βραζιλία, διαδηλώσεις εναντίον του Μπολσονάρου: Ξεπεράστηκε το όριο των 460.000 θανάτων

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: