Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα: Μπορούν οι κυρώσεις να αλλάξουν τη συμπεριφορά ενός “χούλιγκαν

File photo: Ο δικτάτορας της Λευκορωσίας, Alexander Lukashenko ομιλεί στη Βουλή της χώρας του. EPA, MAXIM GUCHEK, POOL




Αρκετές ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες δηλώνουν ότι δεν θα πετούν πάνω από τη Λευκορωσία, μετά την εκτροπή πορείας του αεροσκάφους της Ryanair και τη σύλληψη του αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου Roman Protasevich.

Η Πολωνία και η Ουκρανία σταματούν όλες τις πτήσεις προς και από την Λευκορωσία, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο απαγορεύει σε λευκορωσικές εταιρείες την είσοδο στον εναέριο χώρο του.

Ανάλυση του ανταποκριτή του BBC στη Μόσχα Steve Rosenberg παραθέτει την εκτίμηση ρωσικής εφημερίδας ότι “ο εκφοβισμός του Lukashenko με κυρώσεις είναι καταδικασμένος να αποτύχει. Το μόνο που κάνει είναι να τον ενθαρρύνει”. Ακολουθεί η ανάλυση χαρακτήρα στη ρωσική εφημερίδα: “Έχει καλλιεργήσει την εικόνα κακοποιού χούλιγκαν”.

Η ανάλυση του BBC θέτει το ερώτημα – μπορούν οι κυρώσεις να αλλάξουν τη συμπεριφορά ενός “χούλιγκαν”; Προηγούμενες απόπειρες έχουν αποτύχει.

Είναι φανερό ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, μετά την δήθεν απειλή βόμβας, την εκτροπή πορείας της πτήσης της Ryanair Flight 4978 στο Minsk και τη σύλληψη του πολιτικού αντιφρονούντος, αισθάνθηκαν ότι χρειάζεται να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα ότι μία τέτοια βάναυση ενέργεια είναι απαράδεκτη. Εξ ού και οι νέες κυρώσεις. Είναι, ωστόσο, ασαφές πόσο αποτελεσματικές θα είναι.

Η απαγόρευση πτήσεων των λευκορωσικών αεροπορικών εταιρειών πάνω από εδάφη της Ε.Ε. και η προτροπή σε αερομεταφορείς με έδρα την ΕΕ να αποφεύγουν τον λευκορωσικό εναέριο χώρο είναι ένα οικονομικό πλήγμα στο Minsk. 

Αλλά ο κ. Lukashenko είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα το χρησιμοποιήσει αυτό ως δικαιολογία για να πει στους γύρω του -και στον λευκορωσικό λαό- “Κοιτάξτε, σας το είπα.

Η Δύση προσπαθεί να καταστρέψει την Λευκορωσία, εάν όχι με σφαίρες, τότε με κυρώσεις”. Θα χρησιμοποιήσει τις κυρώσεις για να ετοιμαστεί για έναν αγώνα επιβίωσης έναντι ενός υποτιθέμενου εξωτερικού εχθρού.

Ο αρθρογράφος διερωτάται: μπορεί να έρθει μία στιγμή που το περιβάλλον του ηγέτη θα πάρει τον χρόνο του για να αρχίσει να σκέφτεται πού κατευθύνεται η Λευκορωσία – την απομόνωση, τις οικονομικές συνέπειες, για να μην αναφέρουμε τη βαναυσότητα της καταστολής σε βάρος των αντιπάλων του; 

Όσο η Μόσχα τον στηρίζει, ο κ. Lukashenko θα αισθάνεται σίγουρος ότι θα τα καταφέρει να βγαίνει αλώβητος, καταλήγει η ανάλυση του βρετανικού δικτύου.

ΠΗΓΗ: BBCBelarus flights redirected after Roman Protasevich’s arrest

Δυστυχώς αυτή είναι η πικρή αλήθεια: Ένα νέο σιδηρούν παραπέτασμα υψώθηκε στην Ανατολική Ευρώπη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: