Το διαχρονικό μήνυμα της Ανάστασης: «Ο κατελθών εις Άδην» Ιησούς, συνέτριψε το θάνατο…

FILE PHOTO: Βεγγαλικά φωτίζουν τον ουρανό πάνω από το Ναύπλιο, για τον εορτασμό της Ανάστασης του Χριστού, πέρυσι, την Κυριακή του Πάσχα 19 Απριλίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Του ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ (ΝΤΙΝΟΥ) ΑΥΓΟΥΣΤΗ (*)

Οι κατανυκτικές λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας, τα θεία πάθη και το θείο δράμα, αναντίρρητα αποτελούν αστείρευτη πηγή έμπνευσης και αληθινής καρτερίας για τους πιστούς Χριστιανούς.

Ήρθε ο Χριστός στη γη και θυσιάστηκε για να σώσει τους ανθρώπους από την αμαρτία. Κήρυξε την αλήθεια, τον αλληλοσεβασμό και τη συγχώρεση, την ανεξικακία, τη σωφροσύνη και την εγκαρτέρηση. Και μοίρασε απλόχερα παντού την αγάπη.

Πολλοί υπέφεραν, καταδιώχθηκαν και μαρτύρησαν στ’ όνομα του! Άλλοι όμως τον βασάνισαν, τον μαστίγωσαν, τον πότισαν με όξος και άλλοι τον ανέβασαν στον Σταυρό χλευάζοντας τον! Την ώρα που οι συν-εσταυρωμένοι ληστές, αντικρίζοντας το μεγαλείο του πίστεψαν σε αυτόν και μετανόησαν!

  • Ο ισχυρώς φρουρούμενος τάφος δεν στάθηκε ικανός να αποτρέψει το θαύμα. Μεταβατικό προς τη νίκη στάδιο ήταν! «Ο κατελθών εις Άδην» Ιησούς, συνέτριψε το θάνατο. Ο Ιησούς Χριστός με την Ανάσταση του θανάτωσε το θανάτου. Η Ανάσταση του Θεανθρώπου έγινε και του ανθρωπίνου γένους η Ανάσταση.

Σείσθηκε η γη και οι ουρανοί και τα καταπετάσματα άνοιξαν την ώρα που εκείνος φώναξε: «τετέλεσθαι», που σημαίνει επιτέλεσα με επιτυχία το έργο για το οποίο είχα έλθει στη γη. Διαβεβαίωσή του Ιησού που δείχνει ότι η αποστολή Του εξετελέσθη επιτυχώς και ότι το χρέος τακτοποιήθηκε ολοσχερώς. Δεν ομιλεί με το πνεύμα εκείνου που δεν έχει πια ελπίδα, αλλά Εκείνου που θριάμβευε στην εντολή να απολυτρώσει έναν κόσμο.

Ενατενίζοντας τον Σταυρό της λύτρωσης βλέπουμε την αξία ενός περασμένου γεγονότος, με ένα παρόν αποτέλεσμα και μια μέλλουσα ελπίδα. Ο Ιησούς έδωσε τη ζωή Του για να εξαφανίσει την αμαρτία, το θάνατο και το έργο του εχθρού, μια για πάντα. Η αγάπη εκδηλώθηκε στην τελειότητά της με την Ανάσταση. Αυτό σημαίνει ότι, αν και χωρίς να το αξίζουμε, έχουμε λυτρωθεί!

Και οι άπιστοι αναφώνησαν: «Ούτως αληθώς Θεού υιός εστί». Με την Ανάσταση του θα μεταδώσει μήνυμα της αιώνιας ζωής. Το Πάθος και η Ανάσταση δεν είναι ένας ανακυκλούμενος θρησκευτικός μύθος. Είναι ένα δίδαγμα διαχρονικού διαιώνιου κύρους που διδάσκει τη νομοτέλεια της ανθρώπινης Λυτρώσεως!

Είχε προηγηθεί η είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα εν μέσω βαΐων και κλάδων. Ανεβασμένος πάνω σε ένα μικρό γαϊδουράκι ο Χριστός γίνεται αντικείμενο πραγματικής λατρείας. Θορυβήθηκαν οι επί της γης ψευτο-βασιλείς! Λίγο πριν ο Ιησούς Χριστός ταπεινωθεί στους μαθητές του πλένοντας τα πόδια τους, ένας από αυτούς θα τον προδώσει για τριάντα αργύρια και ένας άλλος θα τον απαρνηθεί Πριν αλέκτορα φωνήσαι, τρις… («Πριν αλέκτορα φωνήσαι, τρις απαρνήσει με» στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο).

Οι μαθητές του βλέποντας τον στον Σταυρό θα φοβηθούν και μόνο ο Ιωάννης θα μείνει ακοίμητος φρουρός κάτω από τον Σταυρό του μαρτυρίου! Ο Θωμάς δε θα πιστέψει στην Ανάσταση του, αν δε θέσει το δάκτυλο του επί των τύπων των ήλων.

  • Στη σημερινή αγωνία μας για τη ζωή των αγαπημένων μας και τη δική μας μόνη διέξοδος που μας απέμεινε είναι ο υπερούσιος Αναστάς Χριστός μας.
  • Καιρός να ανοίξουμε τις διόδους της ψυχής και της καρδιάς του, για να τον συναντήσουμε, για να εισέλθει και να κατοικήσει μέσα μας, προσφέροντας μας ανεξικακία, σωφροσύνη, εγκαρτέρηση, υπομονή και παρόμοιες μέγιστες δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά όλες τις δοκιμασίες και όλες τις προκλήσεις του καιρού μας…..

Ας αντικρίσουμε λοιπόν την ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ως μία ευκαιρία, για να ενώσουμε τα χέρια και μαζί να πάρουμε με ελπίδα και εμπιστοσύνη, το μονοπάτι προς την κορφή ….

Υστερόγραφο: Θλίψις και στενοχώρια και φέτος όχι μόνο για τα θεία Πάθη… Ανάσταση με μάσκες και μηνύματα… Θου Κύριε!

(*Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή
Αναπλ. Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Από το Μονάγρι Λεμεσού
[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Η συγκλονιστική ιστορία δύο αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: