Πρώτη απόπειρα για πτήση ελικοπτέρου στον Αρη: Θα τα καταφέρει; [video]

To ελικόπτερο της NASA. EPA/NASA/JPL-Caltech HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Το βάρους μόλις 1,8 κιλού ελικόπτερο που φέρει το όνομα Ingenuity (ευφυϊα) θα είναι το πρώτο που θα επιχειρήσει να πετάξει σε άλλον πλανήτη, πέραν της Γης.

Το Ingenuity ταξίδεψε στον Αρη μέσα στο ρόβερ της ΝΑSA Perseverance, το οποίο προσεδαφίστηκε στον κόκκινο πλανήτη τον περασμένο Φεβρουάριο.

Στόχος της ΝΑSA είναι η δοκιμή της πτήσης να γίνει αύριο Δευτέρα 19 Απριλίου, αν και οι άνθρωποί της παραδέχονται ότι ίσως να μην ειναι επιτυχημένη.

Σε αυτή την περίπτωση θα ακολουθήσει δεύτερη προσπάθεια αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Η πτήση του ελικοπτέρου, όπως εξηγείται στο video του BBC που επισυνάπτουμε, θα έχει στόχο να καταγράψει τους κρατήρες και τα απόκρημνα σημεία του πλανήτη, χώρους δηλαδή που δεν μπορεί να εποπτεύσει το ρόβερ.

Ωστόσο η επιχείρηση κάλθε άλλο παρά εύκολη θα είναι. Για δύο λόγους:

Το ελικόπτερο κανονικά θα έπρεπε να πετά με εντολές μέσω τηλεχειριστηρίου, ας το φανταστούμε σαν video game. Ομως, λόγω της τεράστιας απόστασης μεταξύ των δύο πλανητών, αυτό καθίσταται αδύνατο να γίνεται σε real time. Για τις εντολές δηλαδή που θα στέλνονται από τη Γη το πρωί, οι επιστήμονες θα μαθαίνουν την απόκριση του ελικοπτέρου το απόγευμα.

Ετσι όλες οι σκοπούμενες κινήσεις και ελιγμοί του ελικοπτέρου έχουν σταλεί από πολύ – πολύ πριν.  Ουσιαστικά δηλαδή το μικροσκοπικό ελικόπτερο , θα πετάξει χωρίς άμεση ανθρώπινη καθοδήγηση.

Δεύτερον, η ατμόσφαιρα του Αρη είναι 100 φορές πιο λεπτή από αυτή της Γης γεγονός που δεν διευκολύνει την πτήση για ένα σκάφος που ναι μεν έχει το μέγεθος ενός τσιουάουα δεν παύει όμνως να είναι «φορτωμένο» με δύο κάμερες σύστηγμα πλοήγησης και άλλα ευαίσθητα συστήματα.

Με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Στη SpaceX ανέθεσε η NASA την ανάπτυξη του συστήματος προσσελήνωσης για την επόμενη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: