Προκλητικός ξανά ο Τσαβούσογλου: Σαν χαλασμένος δίσκος – λέει – η ρητορική της Λευκωσίας

File photo: Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη διάρκεια του δείπνου μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας της Πενταμερούς στη Γενεύη. ΚΥΠΕ




«Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έφερε καμία νέα πρόταση στις συνομιλίες για το Κυπριακό στη Γενεύη και επανέλαβε την παλιά της ρητορική σαν χαλασμένος δίσκος», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση, χωρίς την εξεύρεση κοινού εδάφους, της άτυπης Πενταμερούς.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι κατά την άτυπη πενταμερή εξήγησε ότι η ουσία του Κυπριακού είναι η συνέχιση της «κυριαρχικής νοοτροπίας» της ελληνοκυπριακής πλευράς και η «άδικη και παράνομη» αναγνώρισή της ως του μοναδικού εκπροσώπου του νησιού.

«Γι’ αυτό, υπογραμμίσαμε ότι εάν αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς και αναγνωριστεί το ίσο καθεστώς, μπορεί να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία συνομιλιών», προσέθεσε.

«Μια νέα διαδικασία δεν θα πρέπει να είναι μεταξύ δύο κοινοτήτων αλλά δύο κρατών. Με τον τρόπο αυτό θα αποτραπεί εάν ξεκινήσει πιο μετά μια διαπραγματευτική διαδικασία ή δεν καταλήξει επιτυχώς η προσπάθεια για λύση, το καθεστώς των τουρκοκυπρίων να είναι αβέβαιο» υποστήριξε.

«Θα συνεχίσουμε την αποφασιστική στάση μας να υπερασπίζουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», ανέφερε ο Τσαβούσογλου.

Ευχαριστεί τον Γκουτέρες ο Τατάρ

Από την πλευρά του, ο κατοχικός  ηγέτης Ερσίν Τατάρ τόνισε πως «θα παρακαθίσουμε σε συνομιλίες εάν η κυριαρχία μας γίνει αποδεκτή».

Ο Τατάρ είπε ότι έγραψε ιστορία και πρώτη φορά η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέθεσε εγγράφως στα Ηνωμένα Έθνη πρόταση για δύο κράτη, την οποία η διεθνής κοινότητα ήδη συζητεί, όπως σημείωσε, τονίζοντας πως οι παράμετροι του ΟΗΕ για το Κυπριακό είναι επίσης ξεπερασμένες γιατί οι συνθήκες και οι συγκυρίες έχουν αλλάξει.

Παράλληλα, ο κατοχικός ηγέτης  ευχαρίστησε με γραπτή του δήλωση τον  Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για την σημαντική, όπως αναφέρει, ευκαιρία να παρουσιάσει «το όραμά του για μια λύση δύο κρατών στην Κύπρο με βάση τις τρέχουσες πραγματικότητες στο νησί».

Ο Τατάρ προσθέτει πως είναι ζωτικής σημασίας να τερματιστεί το στάτους κβο στην Κύπρο και να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο «γειτονικών κρατών», όπως αναφέρθηκε στις κατεχόμενες και ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις στη βάση του διζωνικού δικοινοτικού ομοσπονδιακού μοντέλου «απέτυχαν για 44 χρόνια», αναφέρθηκε στη «διεθνή απομόνωση» Τουρκοκυπρίων ενώ είπε ότι Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι έχουν «κυριαρχικά δικαιώματα» στην Κύπρο και «είναι ίσοι».

  • «Επομένως, η εντολή του ΟΗΕ πρέπει να αλλάξει ώστε να αντικατοπτρίζει την κυριαρχική μας ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς» συνεχίζει ο κ. Τατάρ.

Χαιρετίζει τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για διεξαγωγή περαιτέρω συζητήσεων ώστε να διερευνηθεί κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος, ενώ λέει ότι φεύγει από τη Γενεύη με αισιοδοξία.

Ο κ. Τατάρ ευχαρίστησε τέλος την Τουρκία και τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την υποστήριξη στη διαδικασία.

Με πληροφορίες από AFP-Reuters-ΚΥΠΕ-Anadolu-Sputnik
Γενεύη, Ελβετία

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Πενταμερής στη Γενεύη: Ακόμη μια μαύρη τρύπα στο νερό (Πάλι καλά που δεν πάθαμε τίποτε *)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: