Πενταμερής στη Γενεύη: Ακόμη μια μαύρη τρύπα στο νερό (Πάλι καλά που δεν πάθαμε τίποτε *)

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ βγάζει τη μάσκα του. epa09167416 Geneva, Switzerland, 29 April 2021. EPA/MARTIAL TREZZINI




Υπήρχε ένα παλιό ανέκδοτο που κατέληγε, ο πυροβολημένος φορτηγατζής, «πάλι καλά που δεν πάθαμε τίποτε». Η άτυπη πενταμερής στη Γενεύη έληξε άδοξα, όπως ήταν φυσικό και γνώριζε κάθε εχέφρων εμπλεκόμενος ή παρατηρητής.

Η τουρκοκυπριακή ψευδοηγεσία υπό την απόλυτη καθοδήγηση της Τουρκίας επέμεινε εμμονικά στη θέση των δύο κρατών γνωρίζοντας φυσικά ότι δεν υπήρχε περίπτωση ποτέ να γίνει αυτό αποδεκτό από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Και έτσι, βρισκόμαστε πάλι στο σημείο μηδέν έχοντας μάλιστα δοθεί η δυνατότητα στην Κύπρο να διατυπώσει έστω και σε μια άτυπη διαπραγμάτευση επισήμως θέσεις αδιανόητες έως πριν λίγα χρόνια.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια ακόμη τρύπα στο νερό. Δυστυχώς όμως αυτή τη φορά είναι μια μαύρη τρύπα, με όλα τα τοξικά χαρακτηριστικά που μπορεί να έχει αυτό.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, που δέχθηκε να ακουστούν τα έωλα επιχειρήματα της κατοχικής δύναμης για να τα αποκρούσει, προανήγγειλε ένα νέο γύρο επαφών με προοπτική μια νέα άτυπη πενταμερή σε δύο ή τρεις μήνες.

Προφανώς σε δουλειά να βρισκόμαστε, καθώς είναι σαφές ότι η Τουρκία έχει συγκεκριμένους στόχους πάνω στους οποίους εργάζεται συστηματικά: Είτε να φανεί ότι τελικά υποχωρεί και να ζητήσει τα μεγαλύτερα δυνατά ανταλλάγματα σε μια Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία είτε ακόμη χειρότερα, να προχωρήσει στην προσάρτηση των κατεχομένων. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα δηλαδή.

Το σκηνικό του προσχεδιασμένου αδιεξόδου

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε ακόμα βρει αρκετό κοινό έδαφος για την επανάληψη των συνομιλιών, αλλά δεν εγκαταλείπω, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της ολομέλειας της άτυπης συνάντησης 5+1 στην Γενεύη, εξαγγέλλοντας ότι θα συγκαλέσει νέα άτυπη συνάντηση σε περίοδο 2-3 μηνών.

Η Πενταμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό οδηγήθηκε στο αδιέξοδο, αλλά ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ανακοίνωσε νέα για να διασώσει την τουρκική πλευρά, χωρίς αυτή να αποσύρει τη διχοτομική λύση των δύο κρατών.

Αδιέξοδο στο Κυπριακό με ευθύνη των Τούρκων: Αλλά ο Γκουτέρες δεν είχε το θάρρος να τους καταγγείλει… (video)

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της άτυπης πενταμερούς στη Γενεύη δυστυχώς δεν μας κατέστησε σοφότερους. Αρκέστηκε σε δικαιολογίες για την αποτυχία του να αποσυρθεί η απαράδεκτη τουρκικη πρόταση για διχοτόμηση της Κύπρου.

Δικαιολογείται ο πρόεδρος Αναστασιάδης: Ευχολόγια να… φωτιστεί η άλλη πλευρά να αλλάξει θέσεις

«Η Ελλάδα προσήλθε στην Άτυπη Πενταμερή Συνάντηση που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την δημιουργία συνθηκών που θα επέτρεπαν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του πλαισίου που έχει τεθεί ρητά από  το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ήτοι μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας” αναφέρει σε δήλωσή του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Πενταμερούς για το Κυπριακό στη Γενεύη.

Δένδιας: Ο Γκουτέρες πρέπει να κινηθεί για νέα Πενταμερή στο πλαίσιο των δεσμευτικών για όλους αποφάσεων ΟΗΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντόμινικ Ράαμπ χαιρέτισε με ανάρτηση στο Twitter από τη Γενεύη την απόφαση για σύγκληση νέας άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό.

«Οι άτυπες συνομιλίες αυτής της εβδομάδας για λύση του Κυπριακού ολοκληρώθηκαν. Δεν υπάρχει ακόμα κοινό έδαφος για να προχωρήσουμε σε επίσημες διαπραγματεύσεις, αλλά καλωσορίζω τη δέσμευση από όλες τις πλευρές να  συναντηθούν ξανά στο εγγύς μέλλον. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να εργάζεται με όλα τα μέρη για την αναζήτηση μίας δίκαιης και διαρκούς λύσης», ανέφερε η ανάρτηση του κ. Ράαμπ.

Δεν βρέθηκε κοινό έδαφος στην Πενταμερή, επαναλαμβάνει ο Ράαμπ: Ποιος φταίει άραγε;

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Ο Αντόνιο Γκουτέρες θερίζει ότι έσπειρε με τους Βρετανούς: Την απαξίωση τους από την κατοχική Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: