Πυρετώδεις διαδικασίες για την αναζήτηση νέας φρεγάτας: Στην Αθήνα τα ΜΗ-60 ROMEO στο τέλος του 2021

Ελικόπτερο MH-60R κατά την διάρκεια αιώρησης στις εγκαταστάσεις της Sikorsky στην Lockheed Martin, Photo via Lockheed Martin




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Ολοένα και περισσότερο δείχνουν το ενδιαφέρον τους οι μνηστήρες της Γηραιάς Hπείρου για τις νέες Ελληνικές φρεγάτες, την στιγμή μάλιστα που στο ναυτικό Επιτελείο περιμένουν και την απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών, για τις φρεγάτες MMSC, τα πλοία ενδιάμεσης λύσης, την αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ αλλά και την εμπλοκή των εγχώριων ναυπηγείων.

Μετά τη Βρετανή πρεσβευτή Kate Smith όπου παρέδωσε στα χέρια του Νίκου Παναγιωτόπουλου τον φάκελο με την Αγγλική πρόταση για τις φρεγάτες Arrowhead, η Μ. Βρετανία αναβαθμίζει την παρουσία και το ενδιαφέρον της για την αγορά νέων φρεγατών από την Ελλάδα, μέσω του υπουργού αμυντικών εξοπλισμών του Ηνωμένου Βασιλείου, Jeremy Quin ο οποίος είχε τετ α τετ με τον Έλληνα υπουργό.

Οι Άγγλοι και με το ατού της G-to- G συμφωνίας που μπορούν να κάνουν με την Ελλάδα μετά την αποχώρησή τους από την ΕΕ, επιμένουν στην πρότασή τους η οποία χαρακτηρίζεται από τους ίδιους ολοκληρωμένη και δελεαστική.

  • Την ίδια στιγμή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ίσως και εντός της εβδομάδας, αναμένουν σύμφωνα με πληροφορίες τη Γερμανική πρόταση, αλλά και τους Ιταλούς. Όπως σημειώνουν στρατιωτικές πηγές, μπορεί αυτή η διαδικασία να έχει πάρει τη μορφή διαγωνισμού, αλλά έχει φανεί, πως ενώ η Αθήνα καλεί τους πάντες ν’ ανοίξουν τα χαρτιά τους, οι «μνηστήρες» θέλουν να κρατήσουν την τελευταία λέξη, ως απάντηση στον ανταγωνισμό…

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος κρατά, προς όλους όσοι «φλερτάρουν» με τα Ελληνικά 5 δις ευρώ, κλειστά τα χαρτιά του σημειώνοντας πως «τα πάντα είναι ακόμα ανοιχτά».

Από την πλευρά του το Γενικό Επιτελείο Ναυτικό θέλει να τρέξουν οι διαδικασίες αλλά οι Αξιωματικοί που έχουν επιφορτιστεί με την αξιολόγηση των προτάσεων εξετάζουν κάθε λεπτομέρεια των επίσημων προτάσεων που έχουν κατατεθεί.

  • Από τις νέες φρεγάτες που αναζητούνται στα ROMEO που έρχονται

Και μπορεί η αγωνία και η αναζήτηση των νέων φρεγατών να συνεχίζεται, όμως στο Ελληνικό κοινοβούλιο και την αρμόδια επιτροπή περνούν τα νέα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα ΜΗ-60 ROMEO.

Υπάρχουν όμως σημαντικές λεπτομέρειες που γίνονται γνωστές καθώς δυο ή τρία ελικόπτερα δεν αποκλείεται να φτάνουν στην Ελλάδα ακόμη και έως τα τέλη του χρόνου. Επιτελείς της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού επισημαίνουν πάντως πως αυτό δε σημαίνει πως με την άφιξή τους τίθενται και επιχειρησιακά στην ανθυποβρυχιακή δύναμη.

Απαιτείται περίπου ένας χρόνος μέχρις ότου τα πληρώματα που θα τα επανδρώσουν πιστοποιηθούν στο νέο τύπο ελικοπτέρου.

  • Η Ελληνική πλευρά όπως εξηγούν επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού έκαναν χρήση του δικαιώματος της προαίρεσης που αφορούσε την αγορά επιπλέον τριών ελικοπτέρων, με την αρχική παραγγελία των τεσσάρων. Η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς τα ΜΗ-60 της προαίρεσης είναι στην ίδια τιμή πώλησης των τεσσάρων που είχαν παραγγελθεί από το ΠΝ και μάλιστα σχεδόν διαθέσιμα διότι είναι σε γραμμή παραγωγής.

Πληροφορίες λένε ότι επιτελείς από Αθήνα και Ουάσιγκτον έχουν φτάσει στο σημαντικό deal της παράδοσης και των επτά ελικοπτέρων μέσα στα επόμενα δυο χρόνια.

Στις 28/01 η σελίδα μας είχε αναδείξει το ρεπορτάζ, πως το Πολεμικό Ναυτικό θέλει πιο γρήγορα τα νέα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα ΜΗ-60 ROMEO ώστε να ενισχυθεί αισθητά η ανθυποβρυχιακή φαρέτρα και ταυτόχρονα αυτό, να είναι μια ισχυρή απάντηση προς το «γινάτι» της Γερμανίας που συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμα των υποβρυχίων τύπου 214 που προορίζονται για την Τουρκία, παρά τις αντιδράσεις.

  • Τα πρόσφατα ανθυποβρυχιακά αποτελέσματα εν μέσω της Ελληνοτουρκικής κρίσης, έδειξαν την ιδιαίτερη εμπειρία των πληρωμάτων των ελικοπτέρων του ΠΝ, αλλά και του μοναδικού P-3 B Orion, ενδιάμεσης λύσης, που διαθέτει η Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού.

Όσα Τουρκικά υποβρύχια είχαν στήσει καρτέρι, αποκαλύφθηκαν από τα Ελληνικά πτητικά μέσα, αλλά και τα συστήματα ανθυποβρυχιακού πολέμου των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, γεγονός που μαρτυρούσε εκτός από την εμπειρία των στελεχών του ναυτικού και την άψογη συντήρηση των μέσων που χρησιμοποιούνται.

Και το Ελληνικό Επιτελείο με αυτά τα αποτελέσματα δεν θα μπορούσε να μην θέλει να έχει το καλύτερο εργαλείο εντοπισμού των υποβρυχίων, κάτι που φαίνεται στην επιλογή του κορυφαίου ΜΗ-60. Παράλληλα η ενεργοποίηση της μερικής αναβάθμισης και συντήρησης του υφιστάμενου στόλου των έντεκα S-70 Aegean Hawk είναι ένα ακόμη κομμάτι της ανθυποβρυχιακής φαρέτρας του Επιτελείου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Ελληνοτουρκική διπλωματική μάχη για τη Λιβύη: Xαρτί έξωσης για τον Ερντογάν από Ρώμη και Κάιρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: