Ο αθεόφοβος Ερντογάν: Επέλεξε την ημέρα της Αρμενικής Γενοκτονίας για να ξεκινήσει το “Κανάλι της Κωνσταντινούπολης”

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τον υπουργό, Σουλεϊμάν Σοϊλού σε δείπνο για το ραμαζάνι. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Το “Κανάλι της Κωνσταντινούπολης” πρόκειται να ενισχύσει τη θέση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία θα μπορούσε να αποσυρθεί από τη Συνθήκη του Montreux, όπως αποσύρθηκε πρόσφατα από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για βία εναντίον των γυναικών.

Τα παραπάνω αναφέρει στην εφημερίδα FAZ ο Rainer Hermann, ο οποίος σημειώνει:

Κύκλοι που βρίσκονται κοντά στην κυβέρνηση αμφισβητούν τη σύμβαση. Για το θέμα σημειώθηκαν πρόσφατα αντιδράσεις  από πρώην Ναυάρχους αλλά το θέμα αντιμετωπίστηκε κατά τρόπο ίσως να αποτελεί το πρώτο στάδιο εκκαθαρίσεων στο στρατό.

Ο θεμέλιος λίθος για το κανάλι προγραμματίζεται να τοποθετηθεί στις 24 Απριλίου, ημέρα της έναρξης της γενοκτονίας των Αρμενίων, και αναμένεται να ολοκληρωθεί το επετειακό για την Τουρκία έτος 2023.

Πάντως η λειτουργία του νέου καναλιού με χρεώσεις διέλευσης ενδεχομένως να αναβαθμίσει άλλες οδούς-περάσματα όπως αυτό μεταξύ του Μπουργκάς και Αλεξανδρούπολης.

Η διαμόρφωση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε σημείο μεταφόρτωσης αγαθών και ενέργειας έχει προχωρήσει και υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, ενώ η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Αθήνας και της Ουάσιγκτον ενισχύεται.

Εξάλλου η αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης είναι ένας σημαντικός παράγοντας της πάλης για ισχύ στην ανατολική Μεσόγειο και ενδεχομένως οι εξελίξεις που αφορούν στο “Κανάλι της Κωνσταντινούπολη» τον ενισχύσουν περαιτέρω.

ΠΗΓΗ: FAZ (Rainer Hermann) – Erdogans neues Megaprojekt

Ο “καλός” Ερντογάν και ο “κακός” Πούτιν: Η Ουκρανία δοκιμάζει τη στρατηγική σχέση των δύο αυταρχικών ηγετών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: