Μετά το αλησμόνητο «εμμ…» ας σταματήσουν να εμφανίζονται ως επαίτες απέναντι στον ισλαμοφασίστα Ερντογάν: Ξεκινώντας από την Κύπρο

FILE PHOTO: H Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ(Δ), με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Α). Copyright: European Union




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Φαίνεται ότι τώρα κάποιοι ηγέτες και αξιωματούχοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισαν να αντιλαμβάνονται τους κινδύνους για την Ευρώπη από τον τουρκικό επεκτατισμό και τον σουλτάνο Ερντογάν.

Όλα τα εγκλήματα που διέπραξε, εντός και εκτός της χώρας του, μάλλον δεν ήταν αρκετά για να ταρακουνήσουν τις Βρυξέλλες και κάποιες πρωτεύουσες κρατών – μελών της ΕΕ.

Η επιβολή ενός αυταρχικού καθεστώτος, η εξόντωση των Κούρδων, η ενίσχυση τρομοκρατικών οργανώσεων, οι εισβολές σε άλλες χώρες, οι παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, η κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους και οι εκβιασμοί κατά της Ελλάδας και της Κύπρου δεν αποτέλεσαν καθοριστικό παράγοντα στην πολιτική της ΕΕ έναντι της Άγκυρας.

Έπρεπε να φτάσουν στο σημείο που ο μισογύνης Ερντογάν θα έφτυνε κυριολεκτικά τους θεσμούς της ΕΕ και θα πρόσβαλε με αισχρό τρόπο την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για να αρχίσουν να συνειδητοποιούν την τουρκική πραγματικότητα.

  • Δυστυχώς όμως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αντί να ξεμπροστιάσει τον τυχοδιώκτη που καθόταν δίπλα του, επιχείρησε εκ των υστέρων να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, επιμένοντας να παρουσιάσει μια ψεύτικη εικόνα για την Τουρκία και για δήθεν «εποικοδομητική προσέγγιση στη σχέση της με την ΕΕ».

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η υποτιμητική συμπεριφορά και η σκόπιμη παραβίαση του πρωτοκόλλου από τον Ερντογάν, ο κ. Μισέλ αναγκάστηκε στη συνέχεια να εμφανιστεί με μία διαφορετική γλώσσα, υποστηρίζοντας ότι «είναι δύσκολο να προβλεφθεί ποια θα είναι η συμπεριφορά της Τουρκίας».

Τέτοιου είδους «αργοπορημένες» διαπιστώσεις αναδεικνύουν ξανά το μέγεθος της ανεπάρκειας που χαρακτηρίζει την ευρωπαϊκή ηγεσία σε σχέση με τη διαχείριση των τεράστιων προβλημάτων που δημιουργεί η Άγκυρα.

Όταν ο Ερντογάν ειρωνεύτηκε και πρόσβαλε βάναυσα την αξιοπρέπεια του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ο κ. Μισέλ είχε γράψει με ανάρτησή του στο Twitter ότι «αντί για θετική ατζέντα, η Τουρκία επιλέγει προκλήσεις, μονομερείς ενέργειες στη Μεσόγειο και τώρα τις προσβολές. Είναι απαράδεκτο. Σεβασμός στην Ευρώπη και στα κράτη μέλη της».

Αυτή την ωμή αλήθεια, ο κ. Μισέλ και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συνηθίζουν να την ξεχνούν ή να την παραμερίζουν επειδή είτε τρέφουν αυταπάτες είτε συμπορεύονται με τα γνωστά συμφέροντα (πχ του Βερολίνου) που καθορίζουν καταλυτικά την πολιτική της ΕΕ.

Το «εμμ…» της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (της πρώτης γυναίκας προέδρου της ΕΕ) μπροστά στην ξεκάθαρη περιφρόνηση που επέδειξε ο Ερντογάν απέναντί της, αλλά και προς τους θεσμούς της ΕΕ, στην ουσία υποδηλώνει την μέχρι σήμερα αμηχανία και λανθασμένη τακτική της ΕΕ για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι εξευτέλισε την επικεφαλής της Κομισιόν, αποκαλώντας τον «δικτάτορα». Μέσα από αυτή την αληθινή διάσταση των γεγονότων θα πρέπει επιτέλους η Ευρώπη να διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης για να ανακόψει την προκλητικότητα και το θράσος του Τούρκου δικτάτορα.

Και η αρχή μπορεί να γίνει με την επίδειξη αποφασιστικότητας για να γκρεμιστεί το τελευταίο τείχος της ντροπής στην Ευρώπη. Είναι αδιανόητο η ΕΕ να εκλιπαρεί τον δικτάτορα για να συναινέσει ώστε να λάβει μέρος (ως παρατηρητής) στην επικείμενη διάσκεψη για το Κυπριακό στην Γενεύη.

  • Η κ. φον ντερ Λάιεν, η οποία βίωσε την προσβολή στο παλάτι του σουλτάνου, και ο κ. Μισέλ, έχουν ηθικό και ιστορικό καθήκον να σηκώσουν το τηλέφωνο και να καλέσουν τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ζητώντας την ισότιμη συμμετοχή της ΕΕ στη διάσκεψη επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία, με ολόκληρη την επικράτειά της, είναι αναπόσπαστο μέλος της.

Να απαιτήσουν από τον Αντόνιο Γκουτέρες η ΕΕ να έχει ενεργό ρόλο στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε μια ενωμένη Κύπρο. Εάν δεν εισακουστούν, να καταγγείλουν τον Γενικό Γραμματέα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Μετά το αλησμόνητο «εμμ…» ας σταματήσουν τουλάχιστον να εμφανίζονται ως επαίτες απέναντι στον ισλαμοφασίστα Ερντογάν. Δηλαδή, τι άλλο πρέπει να τους κάνει για να επιδείξουν γενναιότητα και τόλμη;

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Το εθνικό κέντρο ας σταθεί μια φορά με συνέπεια απέναντι σε δοκιμαζόμενους ακρίτες του ελληνικού Έθνους

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: