Η Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλο πόλεμο… Και ένα υστερόγραφο για τον Ερντογάν και τον Δένδια

A handout photo made available by the Greek Foreign Ministry shows Greek Foreign Minister Nikos Dendias (R) speaking to Ecumenical Orthodox Patriarch Bartholomew (L) during their meeting at the Greek Consulate General in Istanbul, Turkey, 14 April 2021. HARIS AKRIVIADIS, GREEK FOREIGN MINISTRY HANDOUT




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια -θα την χαρακτήριζα «μαμούθ»- για να συγκεντρώσει δυνάμεις, σε διπλωματικό επίπεδο βέβαια, όχι σε στρατιωτικό (προς το παρόν) αντιμετώπισης της ρωσικής επιθετικότητας, όπως χαρακτηρίζεται από την Ουάσιγκτον, ο πολεμικός «πυρετός» μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου.

Επιμένω για δεύτερη ημέρα να ασχολούμαι με την πιθανή σύγκρουση Ρωσίας και Ουκρανίας, διότι είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού η αμερικανική ανάμειξη. Έχει δώσει εγγυήσεις για την ουκρανική κυριαρχία χωρίς να διευκρινίζεται πως θα την προστατεύσει.

Και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ασχολείται με το θέμα, αλλά πιο πολύ οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, ο Άντονι Μπλίνκεν και ο Λόιντ Όστιν, έφυγαν από την Ουάσιγκτον και πήγαν σε συσκέψεις, όπου συμμετέχουν σε συσκέψεις με την ηγεσία του ΝΑΤΟ.

  • Δύο θέματα είναι στο τραπέζι, η Ουκρανία και το Αφγανιστάν. Αλλά για το Αφγανιστάν έχουν πάρει τις αποφάσεις τους και δεν κάνουν πίσω. Θα αποσύρουν τα στρατεύματα τους. Αυτή τη στιγμή, το μείζον θέμα για την Αμερική και την εξωτερική της πολιτική, είναι η Ουκρανία και η προετοιμασία της ρωσικής πολεμικής μηχανής.

Όπως είπαμε και χθες, η Ουάσιγκτον ανησυχεί με αυτή την επιθετικότητα της Ρωσίας και οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η ρωσική ηγεσία εννοεί αυτά που λέει. Και αυτό, όπως καταλαβαίνει ο καθένας, είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα.

Μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Μπλίνκεν βρέθηκε στις Βρυξέλλες και ο υπουργός Άμυνας, ο κ. Όστιν. Ο επικεφαλής του Πενταγώνου μίλησε για «τις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας εντός και γύρω από την Ουκρανία».

Σημείωσε ότι «έχουμε δει μαζική στρατιωτική συσσώρευση, με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση δύναμης από το 2014».

Πάντα το ερώτημα είναι το ίδιο: τι μπορεί να κάνει μία χώρα, στη συγκεκριμένη περίπτωση η Αμερική, όταν βρίσκεται ενώπιον αυτού του μεγάλου διλήμματος. Από τη μία έχουμε τον πρόεδρο της Ρωσίας, ο οποίος δείχνει μία πρωτόγνωρη αποφασιστικότητα. Και από την άλλη βρίσκεται ο Πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος δήλωσε δημόσια ότι θα προστατεύσει την ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Στην περίπτωση που ο κ. Πούτιν κάνει το βήμα, που όλοι απεύχονται, στην περίπτωση που ξεκινήσει -ακόμα και από λάθος- μία σύρραξη, η Αμερική θα βρεθεί ενώπιον του μεγάλου διλήμματος. Γι’ αυτό και ξεκίνησε αυτή η μαζική διπλωματική προσπάθεια από τους Αμερικανούς για να επιτύχουν την υποστήριξη όλων των δυτικών συμμάχων εναντίον της Ρωσίας, με την ελπίδα ότι θα επιτύχουν όχι πολεμική λύση.

Και εδώ τίθεται ένα άλλο ερώτημα. Μάλλον το μεγαλύτερο ερώτημα αφορά την Τουρκία και τον πρόεδρο της, Ταγίπ Ερντογάν. Πάντα μιλώντας υποθετικά. Στην περίπτωση που η Αμερική επιχειρήσει να επιτύχει τη σύμφωνη γνώμη των χωρών μελών του ΝΑΤΟ εναντίον της Μόσχας, η Τουρκία θα ταχθεί υπέρ της Ουάσιγκτον ή υπέρ της Μόσχας. Η Ρωσία είναι στρατηγικός σύμμαχος της Τουρκίας, η Αμερική και το ΝΑΤΟ υποτίθεται ότι είναι σύμμαχοι με την Άγκυρα. Αλλά είναι σύμμαχοι που ο Ερντογάν τους θεωρεί εχθρούς…

  • Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκκρεμεί αυτό το «στοιχειωμένο» τηλεφώνημα του Προέδρου Μπάιντεν στον Ερντογάν. Σταματήσαμε πιά να ρωτούμε πότε θα γίνει, διότι ήδη πέρασαν 80 και πλέον μέρες από την ορκωμοσία του κ. Μπάιντεν, ο οποίος δείχνει μία εχθρότητα προς τον Ερντογάν, ενώ ο τελευταίος συνεχίζει να πιστεύει ότι ο τότε αντιπρόεδρος της Αμερικής είχε συμμετοχή στο σικέ πραξικόπημα. Δεν ισχύει, πρόκειται για ψέμα.

Τα πράγματα και με τη Μόσχα και με την Άγκυρα είναι οριακά.

Έχουν μεγάλη σημασία τα εξής: Η Αμερική θα λάβει μέρος στη σύνοδο για το Αφγανιστάν, που θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία, αλλά θα προηγηθεί η απόφαση του κ. Μπάιντεν για την αναγνώριση ή όχι της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πως θα αντιδράσει ο Ερντογάν αν ο Λευκός Οίκος αναγνωρίσει, ως οφείλει, τη Γενοκτονία.

Και ουδείς γνωρίζει πως θα προσεγγίσει το θέμα ο Αμερικανός πρόεδρος, που δείχνει να αγνοεί τον κ. Ερντογά, σε σημείο «ύπατης πρόκλησης». Διότι η αναγνώριση σημαίνει, πιθανότατα, και διακοπή των σχέσεων…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Η αναβάθμιση της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Τουρκία ήταν αναμενόμενη. Έτσι παίζει το παιγνίδι ο Ταγίπ Ερντογάν, ιδιαίτερα όταν βρίσκεται υπό πίεση. Κατεβάζει τα …μούτρα και βλέπει και υπουργούς, όταν έχει ανάγκη… Από τη μία καθυβρίζει και απειλεί την Ελλάδα με νέα εισβολή στο νησί, και την ίδια στιγμή καλεί τον Έλληνα υπουργό στο Παλάτι των 750 εκατομμυρίων ευρώ.

Μην εντυπωσιάζεστε… Ο ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας θέλει να στείλει μήνυμα στους ξένους που τον …πιέζουν ποικιλοτρόπως. Ιδιαίτερα στους αναξιόπιστους Ευρωπαίους. Όταν συναντά τον κ. Δένδια, χωρίς προηγούμενο προγραμματισμό, κλείνει το στόμα των Ευρωπαίων, που μετά το “sofagate”, δεν κρύβουν την οργή τους.

Βεβαίως, λόγω των αισχρών ύβρεων του Ερντογάν εναντίον της Αθήνας και της Λευκωσίας, θα μπορούσε ο κ. Δένδιας να έπαιρνε το αεροπλάνο και να επέστρεφε στην ελληνική πρωτεύουσα. Αυτό, πιστεύω, ότι θα έκανε ο πολύς Μεβλούτ Τσαβούσογλου… Όμως, η ελληνική κυβέρνηση, «βλέπει» τα πράγματα διαφορετικά και εν πάση περιπτώσει ακολουθεί την πολιτική του κατευνασμού.

Ελπίζω ειλικρινά και το εύχομαι να μην απογοητευθεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Διότι ο Ερντογάν, λίγο ξαποσταίνει. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι χώρες εχθρικές. Και η έχθρα, ως γνωστόν, ακολουθείται πάντα από το μίσος. Ο γείτονας, εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Το γεγονός ότι ο Μπάιντεν αναγκάστηκε να τηλεφωνήσει στον Πούτιν δείχνει ότι μπορεί να κτυπούν τα τύμπανα του πολέμου…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: