Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Μεγάλης Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Η άτυπη πενταμερής για το Κυπριακό που αρχίζει στη Γενεύη, η δήλωση το Προέδρου Αναστασιάδη ότι θα επιδιώξει με δημιουργικότητα «να κρατήσουμε το τρένο στις ράγες της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας», κυριαρχεί στα κύρια θέματα του κυπριακού Τύπου.

Οι εφημερίδες της Δευτέρας αναφέρονται επίσης στην πτώση της δημοτικότητας του Προέδρου της Δημοκρατίας λόγω της πανδημίας και της διαφθοράς.

H «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Στη Γενεύη χωρίς πολλές ελπίδες» αναφέρεται στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη στη Γενεύη και σημειώνει ότι ο Πρόεδρος Ανατασιάδης μεταφέρει επεξεργασμένες ιδέες για όλα τα σενάρια που μπορεί να προκύψουν, ενώ η θέση της τουρκικής και τ/κ πλευράς για λύση δύο κρατών δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για θετική έκβαση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τις 05:00 το πρωί μέχρι την Κυριακή, 9 Μαΐου τίθεται σε εφαρμογή το νέο lockdown με στόχο τον περιορισμό των εισαγωγών κρουσμάτων κορωνοϊού στα νοσοκομεία και την αύξηση των εμβολιασμών. Αλλού γράφει ότι σε νέα φάση κλιμάκωσης των μεταξύ τους αντιπαραθέσεων εισέρχονται οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία, μετά την ιστορική αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων τον το Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Απροβίβαστο παίρνει ο Πρόεδρος για πανδημία και διαφθορά» αναφέρεται στο κύριο του θέμα στα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Noverna για λογαριασμό του «Π» και ότι η διαχείριση της πανδημίας και το μείζον θέμα της διαφθοράς «τραυματίζουν» την εικόνα της κυβέρνησης και πολύ περισσότερο του Προέδρου Αναστασιάδη προσωπικά. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην άτυπη πενταμερή για και το Κυπριακό, που αρχίζει αύριο στη Γενεύη, σημειώνοντας πως τα Ηνωμένα Έθνη εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξα και σημειώνουν πως είτε θα διαφανεί κοινό όραμα για λύση είτε όχι. Αλλού κάνει λόγο για βαθύ ρήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας μετά την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Υπό τον τίτλο «Σε αναζήτηση κοινού εδάφους», η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα ότι λίγο πριν το ταξίδι για την άτυπη πενταμερή της Γενεύης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δηλώνει στον «Φ» ότι θα επιδιώξει με δημιουργικότητα και χωρίς να εκφεύγει των βασικών και γνωστών παραμέτρων «να κρατήσουμε το τρένο στις ράγες της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας», αλλά παραδέχεται ότι οι δημόσιες δηλώσεις της τουρκικής πλευράς «δεν μας επιτρέπουν να διατηρούμε υψηλές προσδοκίες». Αλλού γράφει ότι σε τρίτο ολικό lock down εισέρχεται από σήμερα μέχρι τις 9 Μαΐου η Κύπρος με στόχο την αναχαίτιση της αυξανόμενης μετάδοσης του SARS-Cov-2 στο νησί. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τη δημιουργία του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού που θα διευκολύνει την επανεκκίνηση των ταξιδιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η «Χαραυγή» στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Με το βλέμμα στραμμένο στη Γενεύη με συγκρατημένες προσδοκίες» αναφέρεται στην άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό στη Γενεύη, και σημειώνει ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ δηλώνει ότι δεν είναι και τόσο αισιόδοξος  και ότι επικρατεί προβληματισμός για την στάση που θα τηρήσει η τουρκική και τ/κ πλευρά. Αλλού γράφει ότι χιλιάδες Ε/κ και Τ/κ σε δύο χωριστές πορείες έστειλαν μήνυμα υπέρ της λύσης του Κυπριακού σε ομοσπονδιακή βάση. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην πορεία της πανδημίας στην Κύπρο και σημειώνει πως 773 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοινώθηκαν χθες, χωρίς κανένα θάνατο, αλλά με νέο αρνητικό ρεκόρ στις νοσηλείες.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Γρηγόρης Σάββας/ΓΧΡ
Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Μεγάλης Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: