H E.E. προειδοποιεί για εκστρατεία παραπληροφόρησης μέσω και ΜΜΕ που συνδέεται με το ρωσικό εμβόλιο

Μία νοσοκόμα στο Κιργιστάν ετοιμάζει δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, σε ιατρικό Κέντρο στην πόλη Bishkek. EPA, IGOR KOVALENKO




Το δημοσίευμα ενημερώνει για έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (Ε.Υ.Ε.Δ.) που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη και αναφέρεται σε οργανωμένη προσπάθεια παραπληροφόρησης εκ μέρους της Ρωσίας με την εμπλοκή δημόσιων αρχών αλλά και μέσων μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ) με σκοπό την προώθηση του Sputnik V και τη δυσφήμιση ανταγωνιστικών εμβολίων.

Στην αναφορά του διπλωματικού βραχίονα της Ε.Ε. επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως ο λογαριασμός του ρωσικού εμβολίου στο Twitter έχει στοχοποιήσει τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) επιδιώκοντας να υπονομεύσει την ευρωπαϊκή προσέγγιση για εξασφάλιση εμβολίων και προσαρμόζοντας τις επιχειρήσεις άσκησης επιρροής της ανάλογα με τις χώρες στόχους.

Για παράδειγμα, στη Γεωργία ασκείται κριτική επειδή επέλεξε το COVAX αντί του Sputnik V, η Ουκρανία κατηγορείται για «γενοκτονία» επειδή δεν προτίμησε το ρωσικό εμβόλιο για τον πληθυσμό της, ενώ η Λευκορωσία επαινείται για τη συνεργασία της.

Ως απάντηση της έκθεσης της Ε.Υ.Ε.Δ., στο λογαριασμό του ρωσικού εμβολίου στο Twitter αναρτήθηκε το εξής μήνυμα:

«Αν η Ε.Υ.Ε.Δ. πιστεύει ότι οποιαδήποτε συγκεκριμένη πληροφορία δεν είναι ακριβής, θα εκτιμούσαμε μια επίσημη επιστολή που να επισημαίνει ποιες συγκεκριμένες ανακοινώσεις φαίνονται αναληθείς με βάση πραγματικά γεγονότα, διότι εμείς πιστεύουμε ότι όλες είναι σωστές».

ΠΗΓΗ: Politico, Carlo Martuscelli – EU warns of disinformation campaign linked to Russia’s Sputnik vaccine

Η Μόσχα εκνευρίζεται από το τουρκο-ουκρανικό ταγκό: “Περιστασιακός σύμμαχος” ο Ερντογάν;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: