Έχει πληγωθεί, λέει η Ούρσουλα, με τη συμπεριφορά του Ερντογάν: Όμως συνεχίζει να τον εξυπηρετεί…

File photo: Η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula VON DER LEYEN, στις Βρυξέλλες. Copyright: European Union




Σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen δεσμεύτηκε να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των γυναικών, παραδεχόμενη ότι αισθάνεται “πληγωμένη” από το περιστατικό της 6ης Απριλίου, όταν ο Ταγίπ Ερντογάν την άφησε όρθια χωρίς να σεβαστεί το πρωτόκολλο.

Η κ. von der Leyen άφησε να εννοηθεί ότι ο σεξισμός βρίσκεται στη ρίζα του “sofagate”. Ανέφερε ότι δεν βλέπει κανέναν λόγο γιατί θα πρέπει να τύχει μεταχείρισης διαφορετικής από τον κ. Σαρλ Μισέλ, ο οποίος ζήτησε συγνώμη για τη στάση του στην υπόθεση.

“Είμαι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είμαι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και έτσι περίμενα ότι θα αντιμετωπιστώ όταν επισκέφθηκα την Τουρκία πριν από δύο εβδομάδες, ως Πρόεδρος της Επιτροπής, αλλά δεν αντιμετωπίστηκα έτσι”, είπε η κ. von der Leyen απευθυνόμενη στους ευρωβουλευτές.

Στην χθεσινή της ομιλία, η κυρία von der Leyen δεν κατηγόρησε δημόσια είτε τον κ. Erdogan είτε τον κ. Michel για το περιστατικό. Αλλά αναγνώρισε ότι αισθάνεται “πληγωμένη και ότι αφέθηκε μόνη” ως “γυναίκα και ως Ευρωπαία”.

“Γιατί δεν πρόκειται απλώς για διευθέτηση καθισμάτων ή για το πρωτόκολλο. Αυτό αγγίζει τον πυρήνα του ποιοί είμαστε. Αγγίζει τις αξίες τις οποίες εκπροσωπεί η Ένωσή μας. Και δείχνει πόσο δρόμο έχουμε ακόμη να διανύσουμε, προτού οι γυναίκες να αντιμετωπίζονται ως ίσες”, είπε η κ. von der Leyen.

Ανέφερε ότι χρησιμοποίησε τη συνάντηση στην Τουρκία για να εκφράσει τις “βαθιές ανησυχίες” της για την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Η κ. von der Leyen είπε ότι η προστασία των γυναικών από τη βία θα παραμείνει “προτεραιότητα” για την Επιτροπή. Μιλώντας στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Michel εξέφρασε ξανά τη λύπη του για το περιστατικό, το οποίο είπε ότι όπως κατάλαβε, πρόσβαλε πολλές γυναίκες.

Είπε επίσης στους ευρωβουλευτές ότι οι βαθύτερες οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία είναι δύσκολες, λόγω της επιδείνωσης βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων αυτών για τις γυναίκες.

ΠΗΓΗ: BBC – Sofagate: EU chief Ursula von der Leyen blames sexism for Turkey chair snub

Αποδυναμωμένος ο Ερντογάν αντιδρά σπασμωδικά: Εξαπέλυσε νέο κύμα συλλήψεων αντιπάλων του…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: