Αποδυναμωμένος ο Ερντογάν αντιδρά σπασμωδικά: Εξαπέλυσε νέο κύμα συλλήψεων αντιπάλων του…

Ο ισλαμιστής Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Δημοσίευμα στην εφημερίδα Les Echos, (κείμενο του Yves Bourdillon) αναφέρεται στο νέο κύμα συλλήψεων που εξαπέλυσε το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν, το πρωί της Δευτέρα, προχωρώντας στη σύλληψη, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu 532 ατόμων, 459 εκ των οποίων προερχόμενα από τις τάξεις του στρατού.

Όλοι θεωρήθηκαν ύποπτα για δεσμούς με την αδελφότητα του Ιμάμη Γκιουλέν (Gülen), ο οποίος θεωρείται από το τουρκικό καθεστώς ως ιθύνων νούς για το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης στην έναρξη της δίκης εναντίον των επικεφαλής του κόμματος HDP, το οποίο τάσσεται υπερ των Κούρδων. Πάνω από 100 στελέχη του κόμματος αυτού, το οποίο αγωνίζεται για την υπεράσπιση των πολιτιστικών δικαιωμάτων των περίπου 15 εκατομμυρίων Κούρδων, κατηγορούνται ότι πυροδότησαν τις βίαιες διαδηλώσεις που ξέσπασαν τον Οκτώβριο του 2014 ενάντια στην πολιορκία του Κομπάνι, μια συριακής πόλης με κουρδική πλειοψηφία.

Οι τουρκικές αρχές κατηγορούν το HDP ότι αποτελεί την πολιτική βιτρίνα του PKK (Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν), που χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της.

ΠΗΓΗ: Les Echos, Yves Bourdillon – Fragilisé, Erdogan lance de nouvelles purges en Turquie

Σε συνέντευξή του στη SZ, ο ευρωβουλευτής των Πράσινων Sergey Lagodinsky λέει ότι η θετική ατζέντα, η οποία σχετίζεται με την Ελλάδα και την Κύπρο, είναι αναμφίβολα σημαντική, όμως η ΕΕ δεν πρέπει να ξεχνάει την κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας και δεν πρέπει να θυσιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα για χάρη της γεωστρατηγικής.

ΠΗΓΗ: SZ [Matthias Kolb] – “Die EU darf die Menschenrechte nicht opfern”

Ο Economist …εκτελεί με συνοπτικές διαδικασίες τον Πούτιν: Είναι πολύ πιο αδύναμος απ’ ότι φαίνεται…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: