Απεβίωσε ο πρίγκιπας Φίλιππος στα 99 του χρόνια: Ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ [video]

File Photo: Η βασίλισσα Elizabeth II με τον σύζυγό της Φίλιππο, Δούκα του Εδιμβούργου. EPA/ANDY RAIN




Απεβίωσε σήμερα το πρωί στο κάστρο του Ουίνδσορ σε ηλικία 99 ετών ο πρίγκιπας Φίλιππος.

Την είδηση μετέδωσε μέσω ανακοίνωσής του το παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος σε δυο μήνες θα έμπαινε στα 100 και πρόσφατα είχε περάσει περιπέτεια με την υγεία του και είχε νοσηλευθεί σε νοσοκομείο.

«Με βαθιά θλίψη η Αυτής Μεγαλειότης η Βασίλισσα ανακοινώνει τον θάνατο του αγαπημένου της συζύγου, της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας πρίγκιπα Φιλίππου, Δούκα του Εδιμβούργου», ανέφερε η ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ.

«Η Αυτού Βασιλική Υψηλότης απεβίωσε γαλήνια σήμερα το πρωί στον Πύργο του Ουίνδσορ. Περαιτέρω ανακοινώσεις θα γίνουν εν ευθέτω χρόνω. Η βασιλική οικογένεια πενθεί την απώλειά του μαζί με ανθρώπους από όλο τον κόσμο».

  • Oι σημαίες σε κρατικά κτίρια και  ορόσημα της  Βρετανίας κυματίζουν μεσίστιες καθώς ανακοινώθηκε περίοδος 8ήμερου επίσημου πένθους.

Η υγεία του πρίγκιπα Φίλιππου είχε επιδεινωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, ενώ ήδη το 2017 είχε ανακοινώσει ότι παραιτείται από όλες τις βασιλικές του υποχρεώσεις και αστειευόμενος μάλιστα είχε πει ότι “δεν τον κρατούν πια τα πόδια του” .

Έκανε μια επίσημη δημόσια εμφάνιση αργότερα εκείνο το έτος κατά τη διάρκεια παρέλασης των  Royal Marines στο προαύλιο του Ανάκτορου του Μπάκιγχαμ .

Από τότε, σπάνια εμφανίστηκε δημοσίως, περνώντας τον περισσότερο χρόνο του στο βασιλικό κτήμα  στο Norfolk, παρόλο που είχε μετακομίσει μαζί με την βασίλισσα Ελισάβετ στο Κάστρο του Ουίνδσορ κατά τη διάρκεια των λοκντάουν σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Εκεί γιόρτασε το ζεύγος την 73η επέτειο του γάμου του τον Νοέμβριο του 2020 καθώς και τα 99αγενέθλιά του.

Παρά το χειρουργείο στο ισχίο του τον Απρίλιο του 2018, παρέστη στο γάμο του Πρίγκιπα Χάρι με την Μέγκαν Μάρκλ ένα μήνα αργότερα και εμφανίστηκε να κάθεται δίπλα στη Βασίλισσα σε αγώνα πόλο στο Windsor Great Park τον Ιούνιο.

Τον περασμένο Φεβρουάριο και τον Μάρτιο ο Φίλιππος ταλαιπωρήθηκε από προβλήματα υγείας, ενώ υποβλήθηκε και σε επέμβαση στην καρδιά.

Συγκεκριμένα, ο δούκας του Εδιμβούργου εισήχθη στο ιδιωτικό νοσοκομείο King Edward VII στις 16 Φεβρουαρίου καθώς αισθάνθηκε αδιαθεσία και υποβλήθηκε σε θεραπεία για αδιευκρίνιστη, μη συνδεόμενη με την COVID-19. Στην αρχή του μήνα μεταφέρθηκε για λίγο σε ειδικό καρδιολογικό κέντρο σε άλλο νοσοκομείο του Λονδίνου, όπου υποβλήθηκε σε επιτυχημένη επέμβαση για προϋπάρχον πρόβλημα στην καρδιά. Ο δούκας έφυγε από το νοσοκομείο King Edward στις 16 Μαρτίου και επέστρεψε στον πύργο του Ουίνδσορ, τη βασιλική κατοικία δυτικά

Γεννημένος στο νησί της Κέρκυρας, ο πρίγκιπας Φίλιππος , ο οποίος κάποτε χαρακτήριζε τον εαυτό του ως «αναξιόπιστο Βαλκανικό πρίγκιπα χωρίς ιδιαίτερη αξία ή διάκριση», έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της σύγχρονης μοναρχίας στη Βρετανία.

  • Τα συλλυπητήρια του για τον θάνατο του Δούκα του Εδιμβούργου εξέφρασε αμέσως ο πρωθυπουργός Μπόρις Τόνσον:

“O Πρίγκιπας Φίλιππος κέρδισε την αγάπη γενεών εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Κοινοπολιτεία και σε ολόκληρο τον κόσμο’ είπε μεταξύ άλλων ο Μπόρις Τζόνσον.

Το τελετουργικό της κηδείας

Η κηδεία του δούκα του Εδιμβούργου Φίλιππου δεν θα γίνει με τιμές αρχηγού κράτους και η σορός του δεν θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του αρμόδιου για το τελετουργικό των βασιλικών εκδηλώσεων Κολεγίου των Όπλων, η σορός του συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ θα παραμείνει στο Κάστρο του Ουίνδσορ μέχρι την κηδεία, που θα τελεστεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, ενός του βασιλικού κτήματος.

  • «Αυτό συνάδει με την παράδοση και με τις επιθυμίες της Αυτού Υψηλότητος», σημειώνει η ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι οι διευθετήσεις για την κηδεία έχουν αναθεωρηθεί λόγω των συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία. «Με λύπη ζητείται από τα μέλη του κοινού να μην επιχειρήσουν να παραστούν ή να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε από τις εκδηλώσεις συνθέτουν την κηδεία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πιστεύεται ότι η ταφή θα γίνει στους Κήπους του Frogmore, που γειτνιάζουν με το βασιλικό κτήμα του Ουίνδσορ, όπου είναι επίσης θαμμένοι η βασίλισσα Βικτωρία και ο σύζυγός της πρίγκιπας Αλβέρτος.

Εν τω μεταξύ το Γραφείο Υπουργικού Συμβουλίου καλεί τους πολίτες να μην προσέχονται έξω από τα παλάτια και κάστρα της βασιλικής οικογένειας και να μην παραβιάζουν τους κανόνες κατά του κορωνοϊού. Η έκκληση ακολουθεί τις πρώτες εικόνες συρροής κόσμου έξω από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ και το Κάστρο του Ουίνδσορ, με σκοπό να αφήσουν λουλούδια στη μνήμη του πρίγκιπα Φίλιππου.

Οι σημαίες στα επίσημα κτίρια στη χώρα θα κυματίζουν μεσίστιες έως τις 8 το πρωί της επομένης της κηδείας.

 

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: