Αναστολή του εμβολιασμού με Johnson & Johnson στις ΗΠΑ λόγω εμφάνισης θρομβώσεων

File photo: Σύριγγα με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. EPA, NIC BOTHMA μέσω ΚΥΠΕ




Οι αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες υγείας απηύθυναν σήμερα έκκληση για την άμεση αναστολή της χρήσης του μονοδοσικού εμβολίου κατά του κορωναϊού της Johnson & Johnson.

Ο λόγος είναι ότι εμφανίστηκε σε γυναίκες που εμβολιάστηκαν  με το σκεύασμα της Johnson & Johnson μια σπάνια διαταραχή που περιλαμβάνει τη δημιουργία αιματολογικών θρόμβων μέσα σε δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό τους.

Όπως πρώτοι ανέφεραν οι New York Times επικαλούμενοι αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για την απόφαση και οι έξι περιπτώσεις που αναφέρθηκαν αφορούν σε γυναίκες, ηλικίας 18 ως 48 ετών. Μια γυναίκα πέθανε και μια δεύτερη στη Νεμπράσκα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

  • Σχεδόν επτά εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν μέχρι στιγμής εμβολιαστεί με το σκεύασμα της Johnson & Johnson και περίπου εννέα εκατομμύρια επιπλέον δόσεις έχουν αποσταλεί στις πολιτείες, σύμφωνα με στοιχεία των Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών.

Η  ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναμένεται να αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν υπό ομοσπονδιακό έλεγχο, καθώς τόσο τα CDC όσο και ο FDA συστήνουν την αναστολή του εμβολιασμού μέχρι να εξεταστούν τα δεδομένα.

Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι οι υγειονομικές αρχές των πολιτειών θα λάβουν τη σύσταση ως μια ισχυρή ένδειξη για να πράξουν το ίδιο.

  • Επιστήμονες του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και του Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών [CDC] θα εξετάσουν από κοινού την πιθανή σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο και στην διαταραχή και θα αποφανθούν αν ο FDA θα πρέπει να συνεχίσει να εγκρίνει τη χορήγηση του εμβολίου για όλους τους ενήλικες ή να την περιορίσει.

Επείγουσα σύσκεψη της συμβουλευτικής επιτροπής των Κέντρων είναι προγραμματισμένη για αύριο, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

“Το CDC θα συγκαλέσει συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Πρακτικών Ανοσοποίησης (ACIP) την Τετάρτη για να εξετάσει περαιτέρω αυτές τις περιπτώσεις και να αξιολογήσει τη δυνητική τους σημασία”, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

“Η FDA θα επανεξετάσει αυτήν την ανάλυση καθώς διερευνά επίσης αυτές τις περιπτώσεις. Μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, προτείνουμε μια παύση στη χρήση αυτού του εμβολίου για προληπτικούς λόγους. Αυτό είναι σημαντικό, εν μέρει, για να διασφαλιστεί ότι η  κοινότητα παρόχων υγειονομικής περίθαλψης θα γνωρίζει τις πιθανότητες αυτών των ανεπιθύμητων παρενεργειών και θα μπορεί να σχεδιάσει τον κατάλληλο εντοπισμό και διαχείριση της ιδιαίτερης θεραπείας που απαιτείται σε αυτόν τον τύπο αιματολογικών θρομβώσεων” καταλήγει η ανακοίνωση.

  • Οι πρώτες ανησυχητικές ενδείξεις για το εμβόλιο της Johnson & Johnson εμφανίστηκαν στις 9 Απριλίου όταν η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε ότι ερευνά τις πληροφορίες για τέσσερις περιπτώσεις δημιουργίας θρόμβων του αίματος σε ανθρώπους που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ.

Λευκός Οίκος: Η αναστολή δεν θα έχει σοβαρές συνέπειες στον μαζικό εμβολιασμό

Η αναστολή χρήσης του εμβολίου της εταιρείας Johnson & Johnson για την Covid-19, λόγω της εμφάνισης σοβαρών περιπτώσεων θρομβοεμβολών, «δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις» στην εκστρατεία ανοσοποίησης των ΗΠΑ, διαβεβαίωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

«Η ανακοίνωση αυτή δεν θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εκστρατεία εμβολιασμού», ανέφερε ο συντονιστής της αμερικανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, Τζεφ Ζάιεντς. Όπως εξήγησε ο αξιωματούχος, μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο σκεύασμα αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 5% των εμβολίων που έχουν χορηγηθεί στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Ζάιεντς, η απόφαση αναστολής της χρήσης του ελήφθη «για προληπτικούς λόγους». Οι ΗΠΑ έχουν εξασφαλίσει αρκετές δόσεις των εμβολίων των εταιρειών Pfizer και Moderna για να καλύψουν 300 εκατομμύρια Αμερικανούς, πρόσθεσε.

FDA: Επιβεβαιώνεται ένας θάνατος

Η FDA, σε συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε σήμερα το πρωί, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του Τύπου ότι μια γυναίκα πέθανε από θρομβοεμβολή ενώ μια δεύτερη νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, αφού τους χορηγήθηκε το εμβόλιο της J&J.

Συνολικά, όπως είπε ο Πίτερ Μαρκς, ανώτατο στέλεχος της υπηρεσίας αυτής, έξι άνθρωποι, ηλικίας από 18 έως 48 ετών, εμφάνισαν συμπτώματα εγκεφαλικής θρόμβωσης, σε συνδυασμό με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, σε διάστημα από 6 έως 13 ημέρες αφού έκαναν το εμβόλιο.

 

Πηγή: The New York Times/ CNN/Reuters/AFP

Ξεπεράσαμε το 1,5 εκ. εμβολιασμένους πρώτης δόσης: Στο mega εμβολιαστικό κέντρο Πάτρας ο Χαρδαλιάς

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: