Το Φάντασμα της ΑΟΖ πλανάται απειλητικά στην Θάλασσά μας: Το τραγικό λάθος της Ελλάδας…

FILE PHOTO: Μια από τις Ελληνικές πολεμικές αρμάδες που βρίσκονταν εν πλω απέναντι ακριβώς από το Oruc Reis, ανάμεσα από τη Ρόδο και το σύμπλεγμα του Καστελοριζου. Πηγή: Hellas Journal




Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ 

Η ερώτηση είναι πολύ κρίσιμη και σημαντική: Γιατί ο Πρόεδρος Αλ Σίσι αποφάσισε τώρα να παραχωρήσει οικόπεδα για εκμετάλλευση στην Ανατολική Μεσόγειο εκθέτοντας τον φίλο του Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη;

Αλλά ας ξεκινήσουμε από την αρχή αυτής της ιστορίας, που μας ταλαιπωρεί για χρόνια. Η οριοθέτηση της ΑΟΖ μας με την Αίγυπτο ξεκίνησε στραβά από την αρχή, όταν η ελληνική κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή αποφάσισε να αρχίσει συζητήσεις με την κυβέρνηση της Αιγύπτου, που ακολουθούσε μια απόλυτα φιλοτουρκική πολιτική, το 2009.

Η Ελλάδα έκανε ένα τραγικό λάθος διότι άρχισε τις συνομιλίες της με την Αίγυπτο χωρίς να αποσπάσει κάποια ρητή και σαφή διαβεβαίωση από αυτήν ότι θα δοθούν πλήρη δικαιώματα στο Καστελόριζο και στην Στρογγύλη.

  • Η Ελλάδα δέχθηκε  ένα χαστούκι από τους Αιγυπτίους όταν αυτοί ενημέρωσαν την ελληνική πλευρά ότι θα αρχίσουν συνομιλίες για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με τη Τουρκία, παρότι η Αίγυπτος δεν διαθέτει θαλάσσια σύνορα με τη Τουρκία!
  • Η Αίγυπτος θα μπορούσε να διαθέτει θαλάσσια σύνορα με τη Τουρκία, μόνο αν δεν αναγνωρισθούν τα δικαιώματα του Καστελόριζου και της Στρογγύλης.

Έτσι, η Αίγυπτος ενημέρωσε την ελληνική πλευρά ότι θα διεξήγαγε συνομιλίες μαζί της στο Κάιρο στις 20 Ιουνίου του 2009 και αμέσως μετά, στις 22 Ιουνίου 2009, με τη τουρκική πλευρά! Η τότε Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ντόρα Μπακογιάννη, αντί να προβεί σε έντονη διαμαρτυρία για αυτή την αιγυπτιακή πρωτοβουλία, που παραβιάζει ξεκάθαρα το Δίκαιο της Θάλασσας, μετέβη στη συνάντηση στις 20 Ιουνίου γνωρίζοντας ότι δυο μέρες αργότερα Αιγύπτιοι και Τούρκοι θα κάθονταν στο ίδιο τραπέζι.

Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ο Κύπριος εμπειρογνώμονας, σε θέματα ΑΟΖ και υδρογονανθράκων, Σόλων Κασίνης επαναλάμβανε μονότονα ότι «Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει τάχιστα στην οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της με την Αίγυπτο». Εκείνο, όμως, που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι ότι, παλαιότερα, κάθε φορά που διεξάγονταν συζητήσεις για την οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, οι Αιγύπτιοι αντιπρότειναν στην ελληνική αντιπροσωπεία «Κάντε εσείς πρώτα οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κύπρο και μετά εμείς θα ακολουθήσουμε.»

Για πρώτη φορά η Ελλάδα ασχολήθηκε με την κυπριακή ΑΟΖ το 2003, όταν η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από την Κύπρο να μη προχωρήσει σε πλήρη οριοθέτηση με την Αίγυπτο, γιατί έτσι θα φανούν τα δικαιώματα του συμπλέγματος του Καστελόριζου. Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ζήτησε από την κυβέρνηση Κληρίδη να οριοθετήσει την ΑΟΖ της με την Αίγυπτο 14 ν.μ. πριν την σωστή οριοθέτηση, ώστε να μη φανεί η  πλήρης επήρεια του συμπλέγματος του Καστελόριζου και δημιουργηθεί έτσι πρόβλημα με την Τουρκία!

Συγκεκριμένα η ελληνική κυβέρνηση διεμήνυσε στον τότε Υπουργό της Κύπρου Νίκο Ρολάνδη  τα ακόλουθα:

“Εάν δεχθούμε την ελλαδική θέση ότι το Καστελόριζο έχει πλήρη επήρεια στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας τότε η μέση γραμμή θα είναι εδώ. Εάν δεχθούμε την τουρκική θέση ότι το Καστελόριζο δεν έχει επήρεια, τότε η γραμμή είναι αλλού. Για αποφυγή των προβλημάτων αυτών προτρέπουμε την κυπριακή πλευρά όπως διορθωθούν οι συντεταγμένες και τα σύνορα δυτικά να σταματήσουν μέχρι 14 ν.μ. πιο μέσα από εκεί που έχουν συμφωνηθεί ούτως ώστε να αποφευχθούν οι οποιεσδήποτε επιπλοκές με γείτονες χώρες.» ***

Ο χάρτης που ακολουθεί δείχνει το πρόβλημα αυτής  της οριοθέτησης. Στο οικόπεδο 4 της κυπριακής ΑΟΖ κείται στα αριστερά του ένα τρίγωνο που θα έπρεπε να είναι μέρος του οικοπέδου 4, αλλά η οριοθέτηση των δυο κρατών (Κύπρου-Αιγύπτου) αγνόησε αυτό το τρίγωνο γιατί θα έδειχνε, ξεκάθαρα, ότι τα 14 χιλιόμετρα που δεν μετρήθηκαν δίνουν δικαιώματα ΑΟΖ στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου και η Ελλάδα θα διέθετε έτσι θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο και δεν θα είχε η Τουρκία με την Αίγυπτο. Αυτό τον χάρτη ο υπεύθυνος της κυπριακής ΑΟΖ, Σόλων Κασίνης, το χαρακτήρισε «χάρτη της ντροπής». Η άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να οριοθετήσει την δική της ΑΟΖ με αυτή της Κύπρου υπήρξε μία πράξη μεγάλης απερισκεψίας

ΧΑΡΤΗΣ ΑΟΖ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΠΗΓΗ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι το κλειδί για την οριοθέτηση ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα είναι η νήσος Στρογγύλη.  Με βάση την αρχή της ίσης απόστασης (μέθοδος μέσης γραμμής) προκύπτουν θαλάσσια σύνορα Ελλάδας-Κύπρου μήκους 24 ν.μ. Χωρίς την επίδραση της Στρογγύλης, δεν έχουμε κοινά σύνορα ΑΟΖ με την Κύπρο όπως επίσης περιορίζονται τα σύνορα Ελλάδος- Αιγύπτου και προκύπτουν σύνορα Τουρκίας Αιγύπτου,  μια πολύ αρνητική εξέλιξη  από γεωστρατηγικής άποψης για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Οι πονηροί Τούρκοι έδιναν, πάντα, μεγαλύτερη ΑΟΖ στην  Αίγυπτο από ό,τι η Ελλάδα όπως φαίνεται από τον επόμενο χάρτη.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΠΡΟΣ ΑΙΓΥΠΤΟ

Πηγή:  https://www.reddit.com/r/Egypt/comments/hd64uk/egyptian_eez_with_turkish_proposal_vs_greek/

Οι Τούρκοι, όπως δείχνει ο επόμενος χάρτης, δεν κάνουν μόνο δώρο στην Αίγυπτο αλλά στο Ισραήλ και στο Λίβανο, δύο κράτη που, ξεκάθαρα, δεν έχουν θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία.

ΧΑΡΤΗΣ ΔΩΡΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΠΡΟΣ ΑΙΓΥΠΤΟ, ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΛΙΒΑΝΟ

Πηγή: https://www.in.gr/2020/09/20/world/tourkiko-doloma-stin-aigypto-tin-aoz-alla-rigma-einai-vathy/

Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet και αναδημοσιεύει η Milliyet, η Τουρκία προσφέρει στην Αίγυπτο θαλάσσια περιοχή, που είναι τρεις φορές η έκταση της Κύπρου, για να την δελεάσει να υπογράψουν συμφωνία ΑΟΖ.

  • Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι από 3 ημέρες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη συνέντευξή του στο CNNTürk, είχε πει ότι «δεν είναι ότι δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο. Υπάρχουν συνομιλίες σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών. Είπαμε στην Αίγυπτο, ‘μπορούμε να υπογράψουμε μια συμφωνία όπως αυτή με τη Λιβύη’».

Ο Λεόντιος Πορτοκαλάκης, ένας από τους  αφανείς ήρωες στον αγώνα της πατρίδας μας για έρευνες υδρογονανθράκων στην ξηρά και στην θάλασσα, που από πολύ νωρίς ανέδειξε την αξία της ΑΟΖ, έγραψε για τα νέα θαλασσοτεμάχια της Αιγύπτου:

« ….. φαίνεται ότι στην υποομάδα των εννέα θαλασσοτεμαχίων (εκ των 24), αυτά ορίζονται σε θέσεις οι οποίες, χωρίς να θίγουν την μεταξύ μας οριοθέτηση της ΑΟΖ, εν τούτοις δημιουργούν μεγάλα ερωτήματα, δεδομένου ότι επεκτείνονται και πέραν των ορίων της συμφωνίας μας, δηλαδή δυτικά του 26ου μεσημβρινού και ανατολικά του 28ου.»

ΧΑΡΤΗΣ ΝΕΩΝ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

Πηγή: https://slpress.gr/ethnika/poy-i-aigyptos-katapataei-dynamei-elliniki-aoz/

Το Κάιρο, αναμφίβολα, με αυτή την πράξη του δημιουργεί νέα δεδομένα. Κατ’ αρχάς, θεωρεί ότι η μερική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ελλάδα είναι η οριστική οριοθέτηση και δείχνει, επίσης ξεκάθαρα, ότι διαθέτει θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία, σύμφωνα με την προκήρυξη του πρώτου διεθνούς γύρου προσφορών από την αιγυπτιακή κυβέρνηση για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ενέργεια αυτή δημιουργεί ακόμα ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, διότι αμφισβητεί ότι η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο.

*** Απομαγνητοφώνηση τηλεοπτικής συνέντευξης του Νίκου Ρολάνδη σε κυπριακή τηλεόραση, 11 Ιουλίου 2011. Προκαλεί πάντως εντύπωση ότι ο Νίκος Ρολάνδης αποφάσισε να μιλήσει για το θέμα με καθυστέρηση 8 ετών.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Η πονηρή Αίγυπτος και η ταλαιπωρημένη Ελληνική ΑΟΖ: Το Κάιρο δεν μας τα λέει καθόλου καλά…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: