Το θέατρο της Άγκυρας για τις κυρώσεις της Ε.Ε. έχει τελειώσει: Tώρα έχει αρχίσει το θέατρο του παράλογου…

File Photo: O Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. EPA, FATIH AKTAS / Turkish Foreign Ministry Press Office




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η κατοχική Τουρκία μετά από τα «θορυβώδη» ανοίγματα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία είχαν εκληφθεί από τις Βρυξέλλες (με υπόδειξη του Βερολίνου) ως αλλαγή πλεύσης από την Άγκυρα, επιστρέφει στην πεπατημένη.

Υποστηρίζει, ζητά διάλογο, χωρίς ωστόσο, να διαφοροποιεί τους επεκτατικούς της σχεδιασμούς. Κι αυτοί οι σχεδιασμοί εφαρμόζονται βαθμηδόν σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδος αλλά και εναντίον άλλων κρατών της περιοχής.

Μετά την πρώτη συνάντηση στα πλαίσια των ερευνητικών επαφών Ελλάδος και Τουρκίας και ενώ η Αθήνα έχει προτείνει ημερομηνίες για να δοθεί συνέχεια, η κατοχική δύναμη, εξέδωσε παράνομη navtex για το ερευνητικό «Τσεσμέ». Οι σεισμικές έρευνες του σκάφους που θα καλύψουν τη θαλάσσια περιοχή δυτικά του Άη Στράτη και της Λήμνου, ξεκινούν σήμερα και θα ολοκληρωθούν στις 2 Μαρτίου.

Είναι σαφές πως τέτοιες κινήσεις τορπιλίζουν τις προοπτικές ενός διαλόγου. Τέτοιες ενέργειες δεν μπορούν να μένουν αναπάντητες. Δεν γίνεται να υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία και ταυτόχρονα να γίνονται κινήσεις επιβολής τετελεσμένων.

Το θέατρο που έπαιξε η Άγκυρα για να αποφευχθούν συζητήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να μην τεθούν ζητήματα κυρώσεων σε βάρος της,  έχει προφανώς τελειώσει. Τώρα έχει αρχίσει το θέατρο του παράλογου,στο οποίο η κατοχική Τουρκία εφαρμόζει επεκτατικούς σχεδιασμούς, παρανομεί και προχωρεί ανενόχλητη.

  • Η έκδοση της παράτυπης navtex στέλνει πολλά μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες: Η Άγκυρα συνεχίζει την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος, «γκριζάρει» περιοχές και θέτει τις αξιώσεις της στην ατζέντα. Αυτή είναι διαχρονικά η τακτική της και αποδίδει. Κι αυτό γιατί κερδίζει έδαφος.
  • Η φοβική τακτική της ελληνικής πλευράς επιτρέπει στην Τουρκία να προελαύνει. Η ελληνική κυβέρνηση δεν αντέδρασε στα όσα διαδραματίζονταν στην κυπριακή ΑΟΖ, θεώρησε πως είναι μακριά και δεν την αφορά. Ως αποτέλεσμα αυτής της φοβικής προσέγγισης, οι τουρκικές διεκδικήσεις μεταφέρθηκαν και στο Αιγαίο.

Οι τουρκικές ενέργειες επηρεάζουν και τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη σύγκληση άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό. Αν και οι ημερομηνίες για πραγματοποίηση αυτής της σύναξης αλλάζουν συνεχώς, για λόγους που γνωρίζει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες και η Άγκυρα, ωστόσο είναι προφανές πως όλο και περισσότεροι πιστεύουν πλέον πως δεν υπάρχουν προοπτικές επιτυχίας.

Η άτυπη Πενταμερής, ωστόσο, θα πραγματοποιηθεί με στόχο να αρχίσει μια διαδικασία με οδικό χάρτη. Την ίδια ώρα, η κατοχική Τουρκία θα συνεχίσει στον ίδιο αμανέ. Θα εφαρμόζει ανενόχλητα τους σχεδιασμούς της και θα επιχειρεί να επιβάλλει νέα τετελεσμένα. Θα επιχειρεί, διά της ισχύος, να αποσπάσει οφέλη. Γνωστή η τακτική, δοκιμασμένη από πλευράς Τουρκίας.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Το κράτος του κουτουρού που γίνεται αυταρχικό: Επικίνδυνο το πολιτικό σύστημα, βυθίζει την Κύπρο στο διχασμό…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: