Tα πρωτοσέλιδα και η θεματολογία του κυπριακού Τύπου της Τρίτης

FILE PHOTO: Εφημερίδες της Κύπρου. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Η χθεσινή απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για στενή παρακολούθηση της Άγκυρας, στη βάση τριών οροσήμων, μέχρι το καλοκαίρι όταν θα επαναξιολογηθεί η σχέση από τη Σύνοδο Κορυφής της Ένωσης…

…το ξεκαθάρισμα του Προέδρου της Δημοκρατίας σε σχέση με την πολιτική ισότητα, το εμβολιαστικό πλάνο της Κύπρου που προβλέπει κάλυψη όλων τω ευπαθών ομάδων και όλων των πολιτών άνω των 45 μέχρι τον Μάη καθώς και οι σημερινές αποφάσεις του Υπουργικού σε σχέση με την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, είναι τα κυριότερα θέματα στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων σήμερα Τρίτη 23 Μαρτίου, 2021.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Η πολιτική ισότητα και πώς θα ξεκλειδώσει», γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθαρίζει ότι η ε/κ πλευρά έχει αποδεχθεί την πολιτική ισότητα από το 1991 και δεν χρειάζεται να τον καλούν να την αποδεχθεί. Σε άλλο της θέμα γράφει πως η ΕΕ θα κινηθεί προς την Τουρκία με μαστίγιο και καρότο και θα την παρακολουθεί μέχρι το καλοκαίρι όταν και θα συνέλθει ξανά η Σύνοδος Κορυφής. Αλλού, γράφει πως μέχρι το τέλος του Απρίλη οι δόσεις εμβολίων που θα πάρει η Κύπρος θα είναι 440 χιλιάδες.

Ο «Πολίτης», κάτω από τον τίτλο «Περίοδος χάριτος για Άγκυρα με οδικό χάρτη Μπορέλ», γράφει πως η ΕΕ θα παρακολουθεί τη στάση και τις ενέργειες της Τουρκίας μέχρι το καλοκαίρι με ορόσημο το Κυπριακό, τις διερευνητικές επαφές της με την Αθήνα, τη Λιβύη και τις εξελίξεις στο εσωτερικό της. Σε άλλο της θέμα, γράφει πως την 1η Απριλίου θα ξεκινήσουν οι νέες χαλαρώσεις των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό ενώ μέχρι τον Μάιο υπάρχει στόχος να έχουν εμβολιαστεί όλες οι ευπαθείς ομάδες και οι πολίτες άνω των 45 ετών. Αλλού, γράφει για τη διαμαρτυρία των γονιών των μαθητών έξω από το Προεδρικό που ζητούν το άνοιγμα των γυμνασίων εδώ και τώρα.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριο του τίτλο «Υπό παρακολούθηση η Άγκυρα», γράφει στο κύριο του θέμα γράφει πως στο ντουλάπι μέχρι τον Ιούνιο «οδεύουν τα δώρα της ΕΕ προς την Τουρκία παρά την αποκλιμάκωση που καταγράφεται», ενώ διττή προσέγγιση προτείνει η Έκθεση Μπορέλ. Σε άλλο του θέμα γράφει πως στα χέρια του Υπουργικού Συμβουλίου βρίσκεται σήμερα η απόφαση για την επάνοδο των μαθητών των γυμνασίων πίσω στα σχολεία. Αλλού, γράφει πως ΟΑΥ και ΠΙΣ αρχίζουν τη διαδικασία καταρτισμού ιατρικών πρωτοκόλλων για εφαρμογή στο ΓΕΣΥ με 18 μήνες καθυστέρηση.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Τρία ορόσημα θέτει η ΕΕ για την Τουρκία μέχρι το καλοκαίρι», γράφει στο κύριο της θέμα ότι οι ΥΠΕΞ των 27 κατέγραψαν το πολιτικό πλαίσιο των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τα ορόσημα να είναι το Κυπριακό, οι διερευνητικές επαφές, η Λιβύη και η εσωτερική κατάσταση. Αλλού, γράφει ότι συνεχίζεται ο αγώνας για μετακίνηση των ασφαλτικών εργοστασίων την ώρα που το χρονοδιάγραμμα εξέπνευσε. Σε άλλο της θέμα γράφει για το Κυπριακό πως σύγχυση αντί ξεκαθάρισα προκαλούν οι δημόσιες τοποθετήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail”, γράφει στο κύριο της θέμα ότι «Οι άνω των 45 θα λάβουν το εμβόλιο μέχρι τον Μάη», ότι η παραλαβή μέχρι τα τέλη Απριλίου 270 χιλιάδων εμβολίων για τον κορωνοϊό θα οδηγήσει όλους τους πολίτες άνω των 45 αλλά και όλες τις ευπαθείς ομάδες στον εμβολιασμό μέχρι τον Μάιο. Αλλού, γράφει για τη χθεσινή απόφαση των ΥΠΕΞ των 27 της ΕΕ για στενή παρακολούθηση της πορείας της Άγκυρας μέχρι το καλοκαίρι στη βάση της έκθεσης Μπορέλ. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι η Κύπρος βρίσκεται στον πάτο της ΕΕ καθώς το ποσοστό δασών στην χώρα σε σχέση με το έδαφος της βρίσκεται κάτω του 20%.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Θωμάς Κεττένης
Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Tα πρωτοσέλιδα και η θεματολογία του κυπριακού Τύπου της Δευτέρας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: