Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: Εάν η Τουρκία επιστρέψει σε προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα διακόψουμε τα μέτρα συνεργασίας

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken (L) με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen πριν από την ομιλία του σε συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά γραφεία της ΕΕ στις Βρυξέλλες, στο Βέλγιο. EPA, VIRGINIA MAYO




Εάν η Τουρκία επιστρέψει σε μονομερείς ενέργειες ή προκλήσεις ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, η ΕΕ θα σταματήσει τη θετική προσέγγιση τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών.

«Από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου η Τουρκία έχει δείξει μία πιο εποικοδομητική στάση, συμπεριλαμβανομένων των διμερών σχέσεων με αρκετά κράτη -μέλη της ΕΕ. Αυτά είναι θετικά και ευπρόσδεκτα βήματα πάνω στα οποία πρέπει να προσπαθήσουμε να χτίσουμε» ανέφερε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Συμπλήρωσε ότι «ωστόσο, γνωρίζουμε ότι αυτή η πρόοδος της αποκλιμάκωσης παραμένει εύθραυστη. Μαζί με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Μπορέλ, εκπονήσαμε μία έκθεση για την κατάσταση των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, όπως επίσης με μέσα και επιλογές για το πώς θα προχωρήσουμε με αυτή τη σχέση».

Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι λαμβάνοντας υπόψη τη θετική στάση της Τουρκίας υπάρχουν θετικά βήματα που επιτρέπουν προοδευτική και αναλογική προσέγγιση προσθέτοντας ότι υπήρξε απόφαση να ακολουθηθεί διπλή προσέγγιση.

«Εάν η Τουρκία δεν προχωρήσει εποικοδομητικά, εάν επιστρέψει σε μονομερείς ενέργειες ή προκλήσεις ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο θα διακόψουμε τα μέτρα συνεργασίας» υπογράμμισε η κ. Φον Ντερ Λάιεν.

Μισέλ: Η Τουρκία πρέπει να διατηρήσει την μετριοπαθή συμπεριφορά

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα παραμείνει επιφυλακτική ως προς την βελτιωμένη σχέση της με την Τουρκία, η οποία θα πρέπει να διατηρήσει την πρόσφατη «μετριοπαθέστερη συμπεριφορά», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, προσθέτοντας ότι είναι πιθανόν ότι θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Τουρκία τον επόμενο μήνα.

«Πραγματικά ελπίζουμε ότι θα είναι δυνατή η βελτίωση της σχέσης μας με την Τουρκία, αλλά ταυτόχρονα … είναι για μας σημαντικό η Τουρκία να διατηρήσει την θετική της συμπεριφορά, μία μετριοπαθή συμπεριφορά», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της οποίας προήδρευσε.

«Αλλά παραμένουμε επιφυλακτικοί και παραμένουμε προσεκτικοί και πραγματικά βρισκόμαστε σε επαφή με τις τουρκικές αρχές για να πραγματοποιήσουμε επίσκεψη στην Τουρκία πιθανόν τον Απρίλιο».

Πρωθυπουργός Βελγίου: Δεν θα πρέπει να είμαστε αφελείς με την Τουρκία

Tην ικανοποίησή τους για την αποκλιμάκωση της έντασης εξέφρασαν οι 27 ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ ανέφερε ο Πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κροο ωστόσο σημείωσε «ότι δεν θα πρέπει να είμαστε αφελείς και αυτό που θέλουμε είναι να συνεχίσουμε την πίεση στην Τουρκία ώστε να διασφαλίσουμε ότι η αποκλιμάκωση θα είναι διαρκής»

Ο Αλεξάντερ Ντε Κρόο προσέθεσε ότι «αυτό σημαίνει ότι θα αναγνωρίζουμε και θα επιβραβεύουμε τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλει η Τουρκία για την φιλοξενία πάνω από 3 εκατ προσφύγων. Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να έχουμε όλες τις δυνατότητες ανοιχτές όταν βλέπουμε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου ή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως τα δικαιώματα των γυναικών και της LGBTΙ κοινότητας».

Η Άγκυρα απορρίπτει τις ευρωπαϊκές επικρίσεις για τις τουρκικές επιχειρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο

Η Τουρκία χαιρέτισε τις προσπάθειες και την ρητορική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την προώθηση της πρόσφατης θετικής ατμόσφαιρας ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Άγκυρα, αλλά απέρριψε τις ευρωπαϊκές επικρίσεις για τις τουρκικές επιχειρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως ελπίζει ότι η αιρεσιμότητα στα βήματα τα οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει την πρόθεση να κάνει και η αναβολή τους για την επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής τον Ιούνιο δεν θα κάνουν να χαθεί η θετική δυναμική, ενώ κατηγορεί την ΕΕ ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο χαρακτηρίζοντας παράνομες τις τουρκικές επιχειρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ειρήνη Ζαρκαδούλα
Βέλγιο, Βρυξέλλες, Άγκυρα, Τουρκία

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

Τέλος τα λόγια για την Τουρκία λένε οι Ευρωπαίοι: Πράξεις ή κυρώσεις το δίλημμα στον Ερντογάν για ανατολική Μεσόγειο

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: