Νέες συμμαχίες μεταξύ των κρατών του Κόλπου και της Ανατολικής Μεσογείου: Μαζί και η Ελλάδα…

FILE PHOTO: Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος υποδέχθηκε τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων (ΓΕΕΔ) του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, General Fayyad bin Hamed Al-Ruwaili, στην 115 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ) στην Αεροπορική Βάση της Σούδας της Κρήτης. ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ, STR




Άρθρο γνώμης και πολιτική ανάλυση σχετικά με τις νέες οικονομικές συμμαχίες και τις συμμαχίες ασφαλείας, οι οποίες ανακύπτουν στην Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο, δημοσιεύει το πρακτορείο Bloomberg (του Seth J. Frantzam).

Δημιουργούν, αναφέρει, δεσμούς των Αραβικών κρατών με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, με ενδεχόμενα ισχυρά μεταρρυθμιστικά αποτελέσματα στην περιοχή.

Ο βασικός άξονας των συμφωνιών είναι κοινά συμφέροντα, ειδικά στον τομέα της ενέργειας και της ασφάλειας, υπό το φως ολοένα αυξανόμενων εντάσεων με τις περιφερειακές δυνάμεις της Τουρκίας και του Ιράν, αντικατοπτρίζοντας την καινούρια γεωπολιτική και οικονομική πραγματικότητα στην περιοχή.

Αναφέρεται ότι η ανατροπή δικτατόρων από το Ιράκ έως τη Λιβύη, συνδυαζόμενη με το μειωμένο ενδιαφέρον των Αμερικανών για τη Μ. Ανατολή, δημιούργησε ένα κενό εξουσίας που προσπαθούν να καλύψουν το Ιράν και η Τουρκία.

Οι εξελίξεις αυτές ώθησαν κράτη που είχαν ακόμα και εχθρότητα μεταξύ τους, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και το Μπαχρέιν με το Ισραήλ, να συνάψουν συμμαχίες απέναντι στη νέα απειλή. Η Ελλάδα συμμάχησε με τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία, αν και δεν είναι στην ίδια «γειτονιά» έναντι στην κοινή απειλή που αντιπροσωπεύουν οι τουρκικές επιδιώξεις και φιλοδοξίες στην περιοχή.

Ο αρθρογράφος αναφέρεται στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις της Ελλάδας με τις χώρες αυτές, σε πολυμερείς διπλωματικές συναντήσεις, όπως το Philia Forum, καθώς και σε οικονομικές συμφωνίες, όπως το Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου για το Φυσικό Αέριο (Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιορδανία, Παλαιστινιακή Αρχή, Ιταλία, Γαλλία).

Οι συμμαχίες αυτές αντιπροσωπεύουν νέες ευκαιρίες και νέες προκλήσεις, που κινούν το ενδιαφέρον των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων ηγετών. Ειδικά οι ΗΠΑ και η Γαλλία αντιμετωπίζουν θετικά τις νέες συμμαχίες, ειδικά σε θέματα ασφάλειας και ενεργειακά ζητήματα. Παράλληλα, η Τουρκία έκανε άνοιγμα προς τον Αραβικό κόσμο, ειδικά με την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία.

Ο αρθρογράφος κρίνει ότι η νέα τάξη πραγμάτων θα ενισχύσει έτι περαιτέρω τις νέες συμμαχίες.

ΠΗΓΗ: Bloomberg, Seth J. Frantzam – New Alliances Link Gulf States to the Eastern Mediterranean

Για άνευ προηγουμένου άσκηση στα ανοικτά της Κρήτης ομιλεί η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: