Οι Βρετανοί τουρίστες ετοιμάζονται για τις διακοπές τους: Πρόσκληση από τον Θεοχάρη μέσω του Sky News

Μία άποψη από τη Μύκονο, που αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, Yiannis Skoulas




Ο υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ότι οι Βρετανοί που ελπίζουν να κάνουν καλοκαιρινές διακοπές στη χώρα, μπορούν να αρχίσουν να κάνουν κρατήσεις, καθώς η χώρα δίνει προτεραιότητα στον εμβολιασμό των κατοίκων 40 περίπου μικρών νησιών.

Τα νησιά αυτά, το καθένα με πληθυσμό κάτω των 1.000 κατοίκων, περιλαμβάνουν τη Χάλκη κοντά στη Ρόδο, το Καστελόριζο στα ανοικτά των τουρκικών ακτών, το Μεγανήσι στο Ιόνιο Πέλαγος και τα Κύθηρα στη χερσόνησο της Πελοποννήσου, σύμφωνα με την Daily Telegraph.

Μεγαλύτεροι προορισμοί όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Κέρκυρα θα εμβολιαστούν μόλις εμβολιαστούν τα πιο μικρά νησιά της Ελλάδας, αναφέρει η εφημερίδα. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι η νωρίτερη ημερομηνία, που άτομα από την Αγγλία μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για διακοπές, είναι η 17η Μαΐου.

Ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης είπε στην Telegraph: «Εάν πρόκειται να στείλετε ιατρική ομάδα σε ένα νησί με μικρό πληθυσμό, είναι λογικό να εμβολιάσετε όχι μόνο τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους, αλλά όλους.  Εμβολιάζουμε όλους σε νησιά που έχουν πληθυσμό κάτω των 1.000 κατοίκων».

Οι ηλικιωμένοι και οι πιο ευάλωτοι ήταν οι πρώτοι που εμβολιάστηκαν για COVID-19 στην Ελλάδα, με τον κ. Θεοχάρη να λέει στην Telegraph ότι τώρα «προτεραιότητα είναι να εμβολιαστούν τα τουριστικά νησιά». «Θέλουμε να εμβολιάσουμε άτομα που εργάζονται στον τουριστικό τομέα, από το προσωπικό των ξενοδοχείων και τους σερβιτόρους έως τους ξεναγούς και τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων», πρόσθεσε. Ο κ. Θεοχάρης δεν ανέφερε πότε θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού στα νησιά, λέγοντας ότι ο ρυθμός προόδου  «εξαρτάται από τον αριθμό των εμβολίων που θα παραλάβουμε στο επόμενο δίμηνο».

Πρόσθεσε ότι οι Βρετανοί που θέλουν να εισέλθουν στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι θα χρειαστούν ένα από τα ακόλουθα: πιστοποιητικό που δείχνει ότι έχουν εμβολιαστεί, απόδειξη ότι έχουν αντισώματα κατά του ιού ή τεστ που δείχνει ότι είναι αρνητικοί στον ιό. Ο κ. Θεοχάρης είπε στην Telegraph ότι η Ελλάδα  «θα προσπαθήσει να κάνει [την είσοδο στη χώρα] όσο το δυνατόν πιο ομαλή και χωρίς φασαρία», προσθέτοντας:  «Μπορούν [οι Βρετανοί] να κάνουν κράτηση για πτήσεις και να αρχίσουν να επιλέγουν τα μέρη που θέλουν να πάνε».

Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου του κορωνοϊού, με 356.000 άτομα να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, σε έναν πληθυσμό 11 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού εξακολουθεί να είναι υψηλός στην Ελλάδα, με 2.702 νέες λοιμώξεις να καταγράφονται την Τετάρτη, ημερήσιος αριθμός ρεκόρ μέχρι σήμερα φέτος. Η Ελλάδα έχει άρει τους περιορισμούς για τους εμβολιασμένους Ισραηλινούς και συζητά παρόμοια συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι έτοιμη να συζητήσει με την ΕΕ τις προτάσεις του μπλοκ για τη δημιουργία διαβατηρίου εμβολίων, που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να ταξιδεύουν πιο ελεύθερα, εγκαίρως για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Το “ψηφιακό πράσινο πάσο” σε ολόκληρη την ΕΕ θα παρέχει απόδειξη ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί, ότι έχει αρνητικό τεστ για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και ακόμη θα είναι αποδεικτικό ανοσίας για άτομα που περάσαν COVID-19. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen δήλωσε ότι οι προτάσεις για το πάσο, οι οποίες “θα σέβονται την προστασία των δεδομένων, την ασφάλεια και το απόρρητο”, θα υποβληθούν αυτόν τον μήνα. Σε σύγκριση με το Ηνωμένο Βασίλειο, η διάθεση εμβολίων στην ΕΕ ήταν αργή.

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να εργαστούν για τα πιστοποιητικά εμβολίων, με χώρες της Νότιας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Ελλάδας, που πιέζουν για το άνοιγμα του τουρισμού αυτό το καλοκαίρι. Ωστόσο, ορισμένα κράτη υποστηρίζουν ότι  πρέπει προηγουμένως να αποδειχθεί ότι τα εμβολιασμένα άτομα δεν μπορούν να μεταδώσουν τον COVID-19 σε άλλους. Ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία και το Βέλγιο, εξέφρασαν επίσης ανησυχία ότι η χαλάρωση των ταξιδιών μόνο για εμβολιασμένους θα ήταν άνιση μεταχείριση. [

ΠΗΓΗ: Sky News – COVID-19: Greece invites Britons to start booking holidays as it targets 40 islands for vaccinations

Χρηστικός οδηγός για το SMS 13033: Οδηγός μετακίνησης εν μέσω καραντίνας – 11 διευκρινίσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: